Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών

Περονοσπορος - ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Ο περονόσπορος της μελιτζάνας οφείλεται στο μύκητα Phytophthora infestans. Ο περονόσπορος της μελιτζάνας μπορεί να προσβάλει όλα τα εναέρια μέρη των φυτών.

Συνθήκες εμφάνισης της προσβολής: Η εναλλαγή ψυχρού και θερμού καιρού (δροσερές νύκτες με θερμές σχετικά ημέρες), υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία (100%) και συννεφιά. Άριστη θερμοκρασία 18-22oC. Το παθογόνο επιβιώνει συνήθως στα μολυσμένα φυτικά υπολείμματα καλλιεργούμενων φυτών, σε ζιζάνια και στο σπόρο. Αν η θερμοκρασία είναι 5-15oC, οι πρωτογενείς μολύνσεις γίνονται με ζωοσπόρια, ενώ αν είναι πάνω από 15oC οι πρωτογενείς μολύνσεις γίνονται με ζωοσποριάγγεια.

Συμπτώματα: Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται στα κατώτερα φύλλα και αργότερα στα ανώτερα, με τη μορφή ακανόνιστου σχήματος υδαρών κηλίδων, που αργότερα έχουν χρώμα υποκίτρινο και μετά καστανό. Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, στις κηλίδες αυτές στην κάτω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζεται λευκή εξάνθηση. Παρόμοιες κηλίδες εμφανίζονται στους μίσχους των φύλλων και στα στελέχη των φυτών. Τα συμπτώματα στους καρπούς εμφανίζονται συνήθως γύρω από το σημείο πρόσφυσης του ποδίσκου με τη μορφή σκούρων καστανών και ελαφρά βυθισμένων περιοχών. Οι ιστοί στις περιοχές αυτές εμφανίζουν μαλακή σήψη (οφείλεται στη δράση δευτερογενών μικροοργανισμών). Η σήψη αυτή μπορεί να επεκταθεί και να καταστρέψει τον καρπό.

Αντιμετώπισηα) Ανθεκτικές ποικιλίες. β) Ρύθμιση της σχετικής υγρασίας με καλό αερισμό. γ) Συλλογή απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας. δ) Αποφυγή αρδεύσεων σε χαμηλές θερμοκρασίες. ε) Απολύμανση εδάφους. στ) ψεκασμοί με εγκεκριμμένα σκευάσματα.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Phytophthora infestans, Phytophthora spp., Plasmopara viticola, Pseudoperonospora cubensis,

Μυκητοκτόνα:

Βιολογικά Μυκητοκτόνα:

Μυκητοκτόνα θειοχαλκούχα:

Μικτά γεωργικά φάρμακα: