Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών

Περονοσπορος - ΑΜΠΕΛΙ: ΣΤΑΦΙΔΑ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Περονόσπορος (Plasmopara viticola).

O περονόσπορος αποτελεί το σπουδαιότερο πρόβλημα της αμπελοκαλλιέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, διότι είναι δυνατό να προκαλέσει ολική καταστροφή της παραγωγής. Στα φύλλα εμφανίζονται χαρακτηριστικές ανοιχτοπράσινες κηλίδες, οι λεγόμενες «κηλίδες λαδιού», που αργότερα νεκρώνονται, τα φύλλα σχίζονται και σε έντονη προσβολή πέφτουν. Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, παρατηρείται λευκό χνούδι (εξάνθιση από καρποφορίες του μύκητα). Στα ώριμα, ηλικιωμένα φύλλα, το σχήμα των κηλίδων είναι πολυγωνικό. Στα άνθη, η μόλυνση μπορεί να γίνει άμεσα με διάτρηση ή έμμεσα από τον ποδίσκο και με υγρό καιρό εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές λευκές εξανθήσεις του παθογόνου. Εάν η μόλυνση γίνει πριν την άνθηση, τα άνθη μαραίνονται και πέφτουν.

Αντιμετώπιση μέσω της καλλιέργειας: Θα πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα όπως: α) Να βεβαιωθούμε ότι το χώμα είναι καλά στεγνωμένο β) Μείωση πηγών διαχειμάζοντων μολυσματικών παραγόντων (πεσμένα φύλλα) γ)  Κλάδεμα στις άκρες των προσβεβλημένων βλαστών δ) Οποια πρακτική βελτιώνει την κυκλοφορία του αέρα και επιταχύνει το στέγνωμα μεταξύ των κορυφών του αμπελιού, βοηθά στην αντιμετώπιση της χνουδωτής μούχλας ε) Το θάψιμο των πεσμένων, μολυσμένων φύλλων του προηγούμενου έτους θα βοηθήσει την ανοιξιάτικη καλλιέργεια.
 
Συνιστάται η εφαρμογή ενός προληπτικού ψεκασμού με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο: 1) στις περιοχές που η ασθένεια εμφανίζεται συχνά, 2) στις ευπαθείς ποικιλίες και 3) ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις μολύνσεις. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται στους αμπελουργούς να επισκοπούν την καλλιέργεια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (ιδιαίτερα στις ευπαθείς ποικιλίες), για την ύπαρξη προσβολών του μύκητα, προκειμένου να επεμβαίνουν άμεσα. Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας. Συστήνεται η ορθολογική εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα.
Δεν συνιστάται η χρήση χαλκούχου σκευάσματος στα στάδια της επιμήκυνσης των ανθοταξιών και στην πλήρη ανάπτυξής τους, διότι προκαλείται καθυστέρηση στη βλάστηση.

Καταπολέμηση
Η καταπολέμηση του περονοσπόρου είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Phytophthora infestans, Plasmopara viticola,

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection