Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών

Κυκλοκονιο - ΕΛΙΕΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Spilocaea oleagina (Castagne) Hughes. συν. Cycloconium oleaginum Class: DOTHIDEOMYCETES (Κυκλοκόνιο). Τα συμπτώματα της ασθένειας γίνονται συνήθως αντιληπτά στο έλασμα των φύλλων. Ο μύκητας προσβάλει επίσης και τους μίσχους των φύλλων και τους ποδίσκους των καρπών. Σε σοβαρές προσβολές προκαλείται φυλλόπτωση και καρπόπτωση και τα δένδρα οδηγούνται σε καχεξία. Σπανιότερα προσβάλλονται οι καρποί και οι νεαροί κλαδίσκοι. Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η βροχή ή η υψηλή υγρασία (πχ. σχηματισμός δρόσου στην επιφάνεια των φύλλων) και οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες (με άριστες μεταξύ 15-20οC). Οι μολύνσεις γίνονται κυρίως σε δύο περιόδους την άνοιξη και το φθινόπωρο ενώ τον χειμώνα μόνο σε περιοχές όπου είναι ήπιος. Το καλοκαίρι οι νέες μολύνσεις και η ανάπτυξη του παθογόνου σταματούν.
Η Spilocaea oleagina είναι ευρύτατα διαδεδομένη στην περιοχή της Μεσογείου, και στις κύριες ελαιοπαραγωγές περιοχές όλου του κόσμου. Η ζημιά που προκαλεί είναι η νέκρωση μικρών κλαδιών, η αποφύλλωση και η μείωση της κάλυψης από φύλλα.

Καλλιεργητικά μέτρα
α) Αποφυγή εγκατάστασης ελαιώνων σε υγρές και πεδινές περιοχές σε αγρούς που νεροκρατούν.
β) Κλάδεμα με στόχο τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό του εσωτερικού της κόμης
γ) Επιλογή ανθεκτικών/ανεκτικών ποικιλιών ή κλώνων, εφό-σον είναι εμπορικά αποδεκτές, όπου είναι εφικτό (ανάλογα με το κλίμα, την παράδοση κ.ά στοιχεία της περιοχής).

Χημική αντιμετώπιση:
Η ασθένεια του κυκλοκονίου αντιμετωπίζεται με προληπτικούς ψεκασμούς. Συνήθως, γίνονται δύο:
Α) Ο πρώτος την άνοιξη μετά την έναρξη της βλαστικής περι-όδού και όταν το μήκος της νέας βλάστησης είναι 2 με 5εκ.
Β) Ο δεύτερος το φθινόπωρο πριν την έναρξη των βροχών.
Σε περίπτωση που η πίεση από την ασθένεια είναι μεγάλη και οι προσβολές συνεχίζονται παρά τους προληπτικούς ψεκασμούς , θα χρειαστεί οι επεμβάσεις να συνεχιστούν. (Μερικές φορές με συχνό-τητα 15-20 ημέρων η μια μετά την άλλη.) Σε υγρές περιοχές, σε νεαρά δενδρύλλια, σε πυκνές φυτεύσεις και σε ελαιώνες όπου ενδημεί η ασθένεια του κυκλοκονίου, η αύξηση της συχνότη-τας των επεμβάσεων κρίνεται απαραίτητη.

Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Spilocaea oleagina,

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection