Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών

Βοτρυτης - ΜΗΛΙΑ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Ασθένειες καρπών: Είτε στο χωράφι (προσβολή από φουζικλάδιοωίδιο, καθυστερημένη προσβολή από βοτρύτη) είτε στο ψυγείο (Penicillium, Βοτρύτης (Botrytis))

Βοτρύτης: Παθογόνο αίτιο των τεφρών σήψεων είναι ο ασκομύκητας Botryotinia fuckeliana (αγενής μορφή: Botrytis cinerea).

O Βοτρύτης ειναι μια από τις σηματνικότερες μετασυλλεκτικές ασθένειες των γιγαρτοκάρπών. Στα μηλοείδη ο μύκητας προσβάλει κυρίως σε καρπούς. Στους ώριμους καρπούς τα πρώτα συμπτώματα της προσβολής του παθογόνου εμφανίζονται σαν καστανές περιοχές, συνήθως χωρίς σαφή όρια, οι οποίες μεγαλώνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και χαρακτηρίζονται από μαλακή σήψη. Η μαλακή σήψη εμφανίζεται συνήθως στην περιοχή του κάλυκα ή του ποδίσκου. Κάτω από συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας, ο μύκητας, πιθανόν να σχηματίσει λευκό μυκήλιο στην επιφάνεια των προσβεβλημένων περιοχών, το οποίο αργότερα παίρνει χρώμα τεφρό λόγω της σποροποίησης του παθογόνου.
Ο βοτρύτης, λόγω του μεγάλου εύρους ξενιστών του και της ικανότητας του να αναπτύσσεται σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών, διατηρεί άφθονο μόλυσμα στο περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όπως και στα υπόλοιπα oπωροφόρα έτσι και στα μηλοειδή ο μύκητας μολύνει τους καρπούς σε όλα τα στάδια ανάπτυξης τους, είτε μέσω πληγών είτε μέσω φυσικών ανοιγμάτων από τα άνθη ή τον ποδίσκο. Μολύνσεις μέσω πληγών οδηγούν συνήθως στην εκδήλωση σήψεων, οι οποίες είναι ορατές στο χωράφι ή τουλάχιστο μέχρι το στάδιο της συσκευασίας.

Αντιμετώπιση:
α) Πολλαπλή εφαρμογή μυκητοκτόνων/βοτρυοκτόνων (πρέπει λαμβάνονται μέτρα για τη διαχείριση της ανθεκτικότητας).
β) Πριν από την αποθήκευση των μηλοειδών, θα πρέπει να γίνεται προσεκτική διαλογή για την απομάκρυνση προσβεβλημένων και πληγωμένων καρπών.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Botrytis cinerea,

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection