Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών

Βακτηριακες προσβολες - ΑΓΓΟΥΡΙ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΚΗΛΙΔΩΣΗ (Pseudomonas viridiflava): Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε αναπτυγμένα φυτά. Στα κατώτερα φύλλα εμφανίζονται χλωρωτικές κηλίδες στα σημεία του ελάσματος, που διατηρούνται υγρά για μεγάλο χρονικό διάστημα (περιφέρεια και πτυχώσεις του ελάσματος). Αρχικά οι ιστοί στο κέντρο των κηλίδων είναι μαλακοί και η περιφέρεια χλωρωτική. Αργότερα όμως η κεντρική περιοχή ξηραίνεται και η χλώρωση επεκτείνεται. Οι κηλίδες ενώνονται μεταξύ τους και σχηματίζονται μεγάλα νεκρωτικά τμήματα στο έλασμα του φύλλου.

ΓΩΝΙΩΔΗΣ ΚΗΛΙΔΩΣΗ (Pseudomonas syringae pv. lachrymans): Προσβάλλει φύλλα, μίσχους, στελέχη και καρπούς. Στα φύλλα εμφανίζονται αρχικά σκούρες πράσινες κηλίδες, που αργότερα γίνονται χλωρωτικές και εξελίσσονται σε μεγάλες γωνιώδεις (περιορίζονται από τα νεύρα) έως ακανόνιστες υδαρείς περιοχές. Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, όταν υπάρχει υψηλή υγρασία, εμφανίζονται λευκού χρωματισμού σταγονίδια γεμάτα βακτήρια. Όταν ξεραθούν, εμφανίζεται λευκή γυαλιστερή κρούστα. Στο στέλεχος, οι κηλίδες προσβολής είναι μικρότερες και περισσότερο στρογγυλεμένες με ελαιώδη-υδατώδη όψη. Η προσβολή νεαρών καρπών μπορεί να προκαλέσει έντονη καρπόπτωση. Το βακτήριο μεταφέρεται με τον σπόρο. Στην αγγουριά σε σοβαρές προσβολές, οι αυξανόμενες κορυφές των φυτών μολύνονται διασυστηματικά με αποτέλεσμα να γίνονται υδαρείς, κίτρινες και να σταματούν να αναπτύσσονται.

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΣΗΨΗ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ (Erwinia carotovora subsp. carotovora): Αρχικά παρατηρείται σήψη στο στέλεχος, κιτρίνισμα και μάρανση των φύλλων , καστανός μεταχρωματισμός των αγγείων του ξύλου σε μικρή απόσταση από το σημείο προσβολής. Στην περιοχή της αρχικής μόλυνσης παρατηρείται έλκος από το οποίο εκρέει πυκνόρευστο δύσοσμο υγρό. Οταν επικρατήσουν στο θερμοκήπιο συνθήκες πολύ υψηλής σχετικής υγρασίας, τότε η σήψη επεκτείνεται σε μεγάλο μήκος του στελέχους με αποτέλεσμα την νέκρωση του φυτού.

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΜΑΡΑΝΣΗ (Erwinia tracheiphila): Στην αγγουριά εμφανίζονται στα φύλλα σκουροπράσινες κηλίδες, που σταδιακά αυξάνονται σε μέγεθος και μάρανση. Η μάρανση σε 1-2 ημέρες επεκτείνεται σε όλο το βλαστό. Τα μολυσμένα φύλλα σταδιακά ξηραίνονται. Από το μολυσμένο βλαστό, το βακτήριο εισέρχεται στο κεντρικό στέλεχος και από εκεί σε όλα τα μέρη του φυτού. Τελικά ολόκληρο το φυτό ξηραίνεται. Η εμπειρική διάγνωση της ασθένειας μπορεί να γίνει με δυό τρόπους: α) με κάθετη τομή σε μαραμένο βλαστό, ένωση ξανά των δύο κομμένων μερών του βλαστού και όταν ο βλαστός είναι μολυσμένος, τότε διακρίνεται η παρουσία υπόλευκου, γλοιώδους βακτηριακού εκκρίματος (σαν κλωστή)όταν απομακρύνουμε αργά τα δύο κομμένα τμήματα, και β) όταν κόψουμε το μολυσμένο βλαστό και τον τοποθετήσουμε σε ένα ποτήρι με νερό, τότε παρατηρείται μετά από 5-10 λεπτά η έξοδος βακτηρίων σαν γαλακτώδες έκκριμα.

Καλλιεργητικά μέτραα) Καταστροφή υπολειμμάτων της προηγούμενης καλλιέργειας, απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος. β) Περιορισμός της υγρασίας. γ) Ισορροπημένη λίπανση. δ) Εξόντωση των εντόμων-φορέων (σκαθάρια) του παθογόνου. ε) Απομάκρυνση και καταστροφή των ασθενόντων φυτών. στ) Περιορισμός της υγρασίας (καλός εξαερισμός, αραιή φύτευση, κανονικά ποτίσματα, κλάδεμα φυτών, ψεκασμοί τις πρωινές ώρες). ζ) Προληπτικοί ψεκασμοι.
 

Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Erwinia tracheiphila, Pseudomonas syringae V.HALL pv. lachrymans,

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection