Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες Ζωϊκων εχθρών και εντομων

Ισερυα - ΛΕΜΟΝΙΑ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του εχθρού

Icerya purchasi Μaskell (Homoptera, Margarodidae), Ισέρυα ή βαμβακάδα των εσπεριδοειδών

Είναι πολυφάγο έντομο. Προσβάλλει τα εσπεριδοειδή τοπικά και περιστασιακά παρουσιάζοντας μικρές εξάρσεις πληθυσμών, οι οποίες αποδίδονται αποκλειστικά στη διατάραξη της βιολογικής ισορροπίας, εξαιτίας της μείωσης των πληθυσμών του αρπακτικού Rodolia cardinalis. Έχει 3 γενεές το χρόνο. Οι νεαρές νύμφες 1ου και 2ου σταδίου εγκαθίστανται στα φύλλα, κατά μήκος συνήθως των κύριων νεύρων και στους βλαστούς. Οι νύμφες 3ου σταδίου και τα ενήλικα εγκαθίστανται μόνο στους βλαστούς, βραχίονες και στον κορμό. Πολύ σπάνια το βρίσκουμε στους καρπούς. Η εκκόλαψη των νεαρών προνυμφών της 1ης γενεάς γίνεται περίπου στα τέλη Μαΐου, της 2ης γενεάς στα τέλη Αυγούστου και της 3ης γενεάς στα τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου.

Παρακολούθηση: Έλεγχος των δένδρων για την διαπίστωση τυχόν προσβολής αλλά και της παρουσίας του αρπακτικού R. cardinalis, με δειγματοληψίες βλαστών με φύλλα και κλαδίσκων από τα μέσα της άνοιξης μέχρι και το φθινόπωρο.

Καλλιεργητικά μέτρα: Κλαδοκάθαρος του εσωτερικού μέρους της κόμης των δένδρων για την εξασφάλιση αερισμού και φωτισμού.

Βιολογική καταπολέμηση: Καταπολεμάται με επιτυχία με το αρπακτικό κολεόπτερο R. cardinalis, το οποίο στο στάδιο της προνύμφης και του ακμαίου τρέφεται από όλα τα στάδια της ισέρυας, καταφέρνοντας σε μικρό χρονικό διάστημα να μειώσει σημαντικά τους πληθυσμούς του εντόμου.

Χημική αντιμετώπιση: Με εγκεκριμένα σκευάσματα συνιστάται σε πολύ προσβεβλημένα δένδρα εσπεριδοειδών που μετά από έλεγχο δεν διαπιστώνεται η παρουσία του R. cardinalis. Όταν απαιτείται επέμβαση αυτή να εφαρμόζεται κατά το μέγιστο της εκκόλαψης των ερπουσών προνυμφών. Συμβουλευτείτε τις γεωργικές προειδοποίησης και τους τοπικούς γεωπόνους.

Βιολογικά εντομοκτόνα:

Εντομοκτόνα με ακαρεοκτόνο δράση: