Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες Ζωϊκων εχθρών και εντομων

Παρλατορια - ΓΚΡΕΙΠ ΦΡΟΥΤ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του εχθρού

Parlatoria zizyphi Lucas (Homoptera, Diaspididae)
 
Είναι δευτερεύον εχθρός των εσπεριδοειδών που τοπικά ή ορισμένες χρονιές μπορεί να αναπτύξει υψηλούς πληθυσμούς. Από τα εσπεριδοειδή προσβάλλει κυρίως πορτοκαλιά, μανταρινιά και λεμονιά. Εγκαθίσταται περισσότερο σε παλαιά φύλλα, με προτίμηση την άνω επιφάνεια, καρπούς και λιγότερο σε κλάδους. Υψηλότεροι πληθυσμοί παρατηρούνται στα χαμηλότερα σημεία της κόμης και στη βόρεια- ανατολική πλευρά των δένδρων. Οι πρώτες προσβολές στους καρπούς εμφανίζονται τον Ιούλιο. Εμφανίζει 3-4 γενεές το χρόνο. Τα μέγιστα εκκολάψεων νεαρών προνυμφών της 1ης γενεάς γίνεται τον Απρίλιο της 2ης τον Ιούλιο και της 3ης τον Οκτώβριο.

Παρακολούθηση: Για την εκτίμηση του ποσοστού προσβολής και της σύνθεσης του πληθυσμού του εντόμου πρέπει να πραγματοποιούνται δειγματοληψίες βλαστών και καρπών κάθε 2-3 εβδομάδες από νωρίς την άνοιξη μέχρι μέσα-τέλη του φθινοπώρου. Προτείνεται να γίνεται στο 10% των δένδρων του εσπεριδοειδών λαμβάνοντας τυχαία 4 βλαστούς με φύλλα και βλαστούς, μήκους 10-15cm και 10 καρπούς ανά δένδρο.

Αντιμετώπιση με καλλιεργητικά μέτρα: Κλάδευμα των δένδρων για τη μείωση των πληθυσμών του εντόμου.

Βιολογική αντιμετώπιση: Φυσικοί εχθροί εναντίον του κοκκοειδούς P. zizyphi στη χώρα μας έχουν βρεθεί το παρασιτοειδές Encarsia citrina (με ποσοστό παρασιτισμού που φθάνει το 22,3%) και τα αρπακτικά Chilocorus bipustulatusRhyzobius lophanthaeCybocephalus fodori με ποσοστό αρπακτικής δράσης που φθάνει το 34%.

Χημική αντιμετώπιση: Όπου διαπιστωθούν ζημιές να εφαρμόζονται ψεκασμοί με εγκεκριμένα εντομοκτόνα προς στο τέλος της εκκόλαψης των ερπουσών προνυμφών, κυρίως εναντίον της πρώτης γενεάς.
Για αποφυγή καταστροφής των ωφέλιμων εντόμων καλό θα είναι να χρησιμοποιούνται στον ψεκασμό εντομοκτόνα χαμηλής τοξικότητας.

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (εντομοκτόνα / νηματοδοκτόνα / ακαρεοκτόνα) για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης , καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection