Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες Ζωϊκων εχθρών και εντομων

Κοκκοειδη (Ψωρα) - ΛΕΜΟΝΙΑ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του εχθρού

Η Κόκκινη ψώρα Προκαλεί σημαντικές ζημιές στα εσπεριδοειδή.
Εγκαθίσταται σε φύλλα (κυρίως στην πάνω επιφάνεια), βλαστούς, κλάδους, κορμό και καρπούς, εσωτερικά και εξωτερικά της κόμης των δένδρων. Ζημιώνουν τα εσπεριδοειδή κυρίως υποβαθμίζοντας την ποιότητα των καρπών και όταν εγκαθίσταται σε νεαρούς καρπούς προκαλούν παραμορφώσεις. Σε έντονες προσβολές εξασθενούν τα δένδρα.
Έχει 3 γενεές το έτος. Τα μέγιστα του πληθυσμού των νεαρών προνυμφών της 1ης, 2ης και 3ης γενεάς παρατηρούνται Μάιο-αρχές Ιουνίου, Ιούλιο και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, αντίστοιχα.
Ο πολύ ζεστός και ξερός καιρός προκαλεί θάνατο σε αξιόλογο ποσοστό νεαρών προνυμφών.

Η Μυτιλόμορφη ψώρα είναι δευτερεύον εχθρός των εσπεριδοειδών. Προσβάλλει κυρίως φύλλα και καρπούς (συνήθως κάτω από τον κάλυκα) και λιγότερο βλαστούς. Αξιόλογες προσβολές παρατηρούνται μόνο σε ανεπτυγμένα δένδρα, με πυκνό φύλλωμα και σε πυκνοφυτευμένους οπωρώνες και στο εσωτερικό της κόμης των δένδρων.
 
Καλλιεργητικά μέτρα: Κλάδευμα των δένδρων για την εξασφάλιση αερισμού και φωτισμού και την μείωση των πληθυσμών του εντόμου

Βιολογική καταπολέμηση: Από τα εισαγόμενα παρασιτοειδή εγκαταστάθηκαν με επιτυχία το Aphytis melinus και το Comperiella bifasciata μόνο στους εσπεριδοειδώνες της Κρήτης. Επίσης, ιθαγενή αρπακτικά εναντίον του A. aurantii έχουν βρεθεί τα Chilocorus bipustulatus, Lindorus lophantae, και Scymnus sp.

Παρακολούθηση: Για τον καθορισμό του χρόνου των επεμβάσεων γίνετε χρήση φερομονικών παγίδων για την σύλληψη των ενήλικων αρσενικών. Συνιστάται η τοποθέτηση περιπου 2-5 παγίδων/10 στρέμματα και έλεγχος των παγίδων 2 φορές την εβδομάδα. Επίσης για την εξακρίβωση του χρόνου επέμβασης μπορεί να τοποθετηθούν και ταινίες με κόλλα γύρω από προσβεβλημένους βλαστούς, στα μέσα της άνοιξης.

Χημική αντιμετώπιση: Όπου διαπιστωθούν ζημιές να εφαρμόζονται ψεκασμοί με εγκεκριμένα εντομοκτόνα την περίοδο που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται στο στάδιο της έρπουσας προνύμφης (80% θηλυκά με νεαρές προνύμφες). Αποτελεσματικότεροι είναι οι ψεκασμοί που εφαρμόζονται εναντίον της πρώτης γενεάς.

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (εντομοκτόνα / νηματοδοκτόνα / ακαρεοκτόνα) για την αντιμετώπιση του ζωϊκου εχθρού, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης , καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection