Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Φυτά Απωθητικά κουνουπιών

Καλλωπιστικα και Αρωματικά φυτά που απωθούν τα κουνούπια

Η άνοδος της θερμοκρασίας φέρνει μαζί και τα πρώτα κουνούπια, τα οποία δεν σας αφήνουν να απολαύσετε την παραμονή στον κήπο ή τη βεράντα, με αποτέλεσμα να καταφεύγετε σε διάφορες χημικές εντομοαπωθητικές λύσεις.



Εκτός από τα εντομοαπωθητικά που μπορείτε να προμηθευτείτε από το σούπερ μάρκετ όμως, μπορείτε να αξιοποιήσετε τις λύσεις που προσφέρει η φύση.

Τα παρακάτω φυτά λόγω των ελαίων που περιέχουν απωθούν τα κουνούπια. Φυτέψτε τα στον κήπο σας ή σε γλάστρες κοντά στα σημεία που συνηθίζετε να κάθεστε και χαλαρώστε ανενόχλητοι.

Κιτρονέλλα: Η κιτρονέλλα αποτελεί το κύριο συστατικό των διαφόρων αντικουνουπικών που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως λοσιόν, αρωματικά κεριά κτλ. Είναι ένα πολυετές γρασίδι που φτάνει το ένα μέτρο περίπου. Θέλει ηλιόλουστη θέση και είναι πολύ εύκολο φυτό στην καλλιέργειά του. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θέλει αρκετό πότισμα.

Μελισσόχορτο: Το μελισσόχορτο είναι γνωστό και ως βάλσαμο ή μελισσοβότανο και είναι ένα πολυετές βότανο με απαλή μυρωδιά λεμονιού. Τα λιωμένα φύλλα του μπορούν να τριφτούν στο δέρμα ως εντομοαπωθητικό. Το καλοκαίρι θέλει αρκετό νερό.

Κατηφές: Ο κατηφές είναι καλοκαιρινό φυτό με λευκά, κίτρινα και πορτοκαλί άνθη. Τα φύλλα του έχουν μία χαρακτηριστική μυρωδιά που σε πολλούς είναι ενοχλητική, λόγω της πυρεθρίνης που περιέχουν, ουσίας που αποτελεί συστατικό για πολλά φυτοφάρμακα. Είναι φυτό εύκολο και του αρέσει ο ήλιος. Εκτός από τα κουνούπια απωθεί και άλλα έντομα.

Αρμπαρόριζα: Η αρμπαρόριζα έχει μία έντονη μυρωδιά που θυμίζει λιβάνι και δεν αρέσει καθόλου στα κουνούπια. Είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης και καθόλου απαιτητικό αφού δεν θέλει ούτε πολύ νερό ούτε ιδιαίτερο έδαφος. Πρέπει όμως να στραγγίζει καλά.

Λουίζα: Η λουίζα είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που όταν την ακουμπάτε αναδίδει ένα έντονο άρωμα λεμονιού. Χρησιμοποιείται στην κουζίνα και κυρίως στην παρασκευή τσαγιού και cocktails. Η λουίζα θέλει πολύ ήλιο και μέτριο πότισμα. Φυτέψτε την κοντά σε διαδρόμους ώστε να δίνει άρωμα καθώς περνάτε.

Βασιλικός: Υπάρχουν πολλά είδη βασιλικού αλλά την μεγαλύτερη αντικουνουπική δράση έχει ο λεμονοβασιλικός. Φυτέψτε βασιλικούς σε μεγάλες γλάστρες με καλό χώμα ή στον κήπο σε φωτεινά έως ηλιόλουστα σημεία. Για να τον διατηρήσετε πρέπει να τον ποτίζετε αρκετά και να αφαιρείτε τα μπουμπούκια του, ώστε να μην ανθίσει και αποδυναμωθεί το φυτό. Κόψτε μερικά φύλλα βασιλικού και τρίψτε τα στο δέρμα σας ώστε να μη σας επιτεθούν τα κουνούπια.

Λεβάντα: Η λεβάντα είναι διακοσμητικό φυτό με έντονο άρωμα για τον κήπο μας που δεν αρέσει καθόλου στα κουνούπια και πολλά άλλα έντομα. Τα αποξηραμένα άνθη της διώχνουν τον σκώρο από τα ντουλάπια τους. Η λεβάντα είναι ένας χαμηλός θάμνος που ανθίζει ανάλογα την ποικιλία από άνοιξη έως το καλοκαίρι και ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα σημεία. Δεν είναι απαιτητική ως προς το έδαφος και αρκείται σε λίγο νερό.

Νυχτολούλουδο: Η υπέροχη μυρωδιά του συνοδεύουν τις καλοκαιρινές αναμνήσεις όλων μας. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ένας (καλός) λόγος για το βάλετε στο σπίτι σας και αυτός δεν είναι άλλος από την αντικουνουπική δράση του. Αν δεν είστε φαν του εν λόγω φυτού, μπορείτε μαζί του να φυτέψετε γεράνι, κατιφέ, πικροδάφνη ή καλέντουλα.

Δυόσμος: Πράγματι ταιριάζει απόλυτα στο μοχίτο σας, αλλά θα λατρέψετε ακόμα περισσότερο αυτό το μυρωδικό όταν μάθετε ότι απωθεί τα κουνούπια. Πέρα από γλάστρες στο χώρο και το μπαλκόνι σας, δοκιμάστε να τρίψετε το δέρμα σας με τα φύλλα του για τα κρατήσετε μακριά σας. Σας τελείωσε ο δυόσμος; Αντίστοιχη δράση με αυτόν έχει και η λουίζα.

Δεντρολίβανο: Νοστιμίζει το φαγητό σας, ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία, τονώνει τη μνήμη και σας προστατεύει από τα κουνούπια. Με άλλα λόγια, αυτό το υπέροχο βότανο δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το σπίτι σας.


Νέα / Ενημερώσεις

Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 24 Μαρτίου 2024)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)
Άμεση παύση πώλησης και χρήσης σκευασμάτων με δραστική ουσία CAPTAN Απόσυρση σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Χειμώνας 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024)
Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Τεχνικές Προδιαγραφές Θερμοκηπίων Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή και τον εξοπλισμό / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023)
Ταξινόμηση, Επισήμανση & Συσκευασία Χημικών Ουσιών και Μειγμάτων CLP: Νέα σήμανση / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023)
Ενημερωτικό Δελτίο Φθινόπωρο 2023 & Εφαρμογή για κινητά / Ενημερώσεις (Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023)
Λίστα κατάλληλων σκευασμάτων για χρήση στη βιολογική γεωργία Εισροές Εγκεκριμένες για Χρήση στη Βιολογική Γεωργία / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023)