Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Ύσσωπος: Καλλιέργεια και ευεργετικές ιδιότητες

Η καλλιέργεια και οι χρήσεις του

Ύσσωπος (Hyssopus officinalis) Οικογένεια: Lamiaceae
 

Περιγραφή-ΚλίμαΈδαφος
Πολυετές φυτό.
Αναπτύσσεται σε λοφώδεις, ασβεστολιθικές και σχετικά δροσερές περιοχές.
Κατάλληλα τα εδάφη μέσης συστάσεως (pH=5.0-7.5) έως γόνιμα, στραγγερά.

Σε γενικές γραμμές είναι από τις καλλιέργειες που δεν επιθυμούν πολύ νερό. Καταλληλότερο σύστημα άρδευσης είναι οι σταγόνες
 
Χρήσεις
 
Το αιθέριο λάδι (0.8% της ξηράς δρόγης) χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, ποτοποιία.
Τόσο το βότανο, όσο και το αιθέριο έλαιο του υσσώπου θεραπεύει  κυρίως προβλήματα στους πνεύμονες. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε για την θεραπεία της πλευρίτιδας και ο Διοσκουρίδης για τη δύσπνοια και το άσθμα.[2]  (Dr Jean Valnet – The practice of aromatherapy).
 
 
Τρόπος πολλαπλασιασμού 
Κυρίως με σπόρο σε σπορεία. με παραφυάδες, σπανίως με μοσχεύματα.
 
Εποχή φύτευσης και σποράς
Από σπορεία του Αυγούστου τον Νοέμβριο, από σπορεία Φεβρουαρίου –αρχές Μαρτίου και τέλος από σπορεία Απριλίου-αρχές Μαίου όταν τα φυτά έχουν ύψος 8-10εκ. με καπνοφυτευτικές μηχανές σε γραμμές που απέχουν 60-80εκ. και επί των γραμμών 40-50εκ.
Σπουδαιότερες καλλιεργητικές φροντίδες είναι η καταστροφή ζιζανίων και λίπανση 30 κιλά περίπου φωσφορική αμμωνία. Η λίπανση το Νοέμβριο.
 
Προετοιμασία εδάφους - Φύτευση
Πριν την εγκατάσταση των φυτών στο χωράφι απαιτούνται 1-2 οργώματα και σβαρνίσματα έως ότου το χωράφι να είναι καλά ψιλοχωματισμένο.[1] Παίζει σημαντικό ρόλο η περίοδος που λαμβάνουμε τους σπόρους από τα σπορεία ώστε να ξεκινήσει αμέσως η φύτευση στο χωράφι. Αν παραλάβουμε τους σπόρους από τα σπορεία τον Αύγουστο τότε η φύτευση στο χωράφι ξεκινά τον Νοέμβριο. Αν η παραλαβή γίνει αρχές Φεβρουαρίου, η φύτευση ξεκινά αρχές Μαρτίου, ενώ τέλος υπάρχει και ηπερίπτωση παραλαβής σπόρων από σπορεία τον Απρίλιο, όπου η φύτευση στο χωράφι γίνεται αρχές Μαΐου. Τα φυτά φυτεύονται στο χωράφι όταν έχουν ύψος 8-10cm με καπνοφυτευτικές μηχανές σε γραμμές που απέχουν 60-80cm και επί των γραμμών 40-50cm.[1]
 
Καταπολέμηση ζιζανίων
Βασική καλλιεργητική φροντίδα είναι η καταπολέμηση των ζιζανίων, η οποία γίνεται με σκαλίσματα, βοτανίσματα και με τη χρήση ζιζανιοκτόνων. Πιο ακριβής μέθοδος καταπολέμησης ζιζανίων είναι η εδαφοκάλυψη με πολυαιθυλένιο (πλαστικό φύλλο).
 
Λίπανση
Ο ύσσωπος κατά τη στιγμή της εγκατάστασής του στο χωράφι και αφού εχει προηγηθεί εδαφική ανάλυση, σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη στα θρεπτικά στοιχεία, τότε εφαρμόζουμε βασική λίπανση 50kg/στρέμμα λιπάσματος 11-15-15. Συμπληρωματική λίπανση αν παραστεί ανάγκη, γίνεται το Νοέμβριο όπου προσθέτουμε 30kg/στρέμμα φωσφορικής αμμωνίας.[1]
 
 
Συγκομιδή
Στο στάδιο της πλήρους ανθήσεως (Ιούνιο-Ιούλιο).
Προτιμότερη η ξήρανση σε υπόστεγα και διαχωρισμός φύλλων και ανθέων από τους βλαστούς. Η πλήρης παραγωγή τον 2ο χρόνο.
 
Αποδόσεις
Σον 1ο χρόνο φύτευσης 20-25 κιλά, τον 2ο χρόνο φθάνει στην πλήρη παραγωγή 300 κιλά περίπου.
Πηγές και Βιβλιογραφία:
[1] Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, Γενική δ/νση Φυτικής Παραγωγής.

[2] Dr Jean Valnet – The practice of aromatherapy
[3] Ύσσωπος - aromaticplantkilkis.blogspot.gr

Νέα / Ενημερώσεις

Ενημερωτικό Δελτίο Άνοιξη 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Αμπέλι: Τι αλλάζει στις άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για τις νέες φυτεύσεις / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Abamectine: Ανάκληση έγκρισης κυκλοφορίας Vertimec Pro, BELPROMEC GOLD και BELPROMEC Έως ποια ημερομηνία επιτρέπεται η τιμολόγηση των σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 2 Απριλίου 2024)
Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 24 Μαρτίου 2024)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)
Άμεση παύση πώλησης και χρήσης σκευασμάτων με δραστική ουσία CAPTAN Απόσυρση σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Χειμώνας 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024)
Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Τεχνικές Προδιαγραφές Θερμοκηπίων Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή και τον εξοπλισμό / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023)