Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Ιούνιος: Οι κίνδυνοι των δενδρωδών καλλιεργειών για αυτή την περίοδο

Ελιά, Αμπέλι, Μηλοειδή, Εσπεριδοειδή, Πυρηνόκαρπα, Καρυδιά

Περιεχόμενα:


  
Μηλοειδή & Καρυδιά

(MΗΛΙΑ - ΑΧΛΑΔΙΑ - ΚΑΡΥΔΙΑ)

Καρπόκαψα (Μηλιά)
Ωϊδιο Μηλιάς
Ψύλλα της Αχλαδιάς

Καρπόκαψα (Cydia pomonella) (Μηλιά):
Η Καρπόκαψα ή σκουλήκι των μήλων, προκαλεί μεγάλες ζημιές στους καρπούς, η προνύμφη τρέφεται από το εσωτερικό του καρπού και τελικά τον καταστρέφει. Είναι ο πιο σοβαρός εχθρός των μήλων και οι προσβεβλημένοι καρποί ή πέφτουν πρόωρα ή είναι ακατάλληλοι για τροφή. Τα ενήλικα της καρπόκαψας εμφανίζονται αρχικά Απρίλιο - Μάϊο και ξανά μετά τον τέλη Ιουνίου ή αρχές με μέσα Ιουλίου.


Καρπόκαψα (Cydia pomonella(Καρυδιά):
Τα ακμαία της πρώτης γενεάς εμφανίζονται κλιμακωτά από τις αρχές Μαΐου στις πιο θερμές περιοχές και από τις αρχές Ιουνίου στις ορεινές.
Οι προνύμφες της πρώτης γενιάς είναι οι πιο καταστρεπτικές γιατί εισέρχονται εύκολα στα νεαρά καρύδια, από το στάδιο που αυτά έχουν διάμετρο μόλις 1 εκατοστό. Επίσης, προσβάλλουν περισσότερα από ένα (νεαρά καρύδια) για να μπορέσουν να τραφούν και οι προσβεβλημένοι καρποί στη συνέχεια πέφτουν.
Συμπτώματα: Τα προσβεβλημένα καρύδια που παραμένουν πάνω στο δέντρο δεν είναι εμπορεύσιμα καθώς η προνύμφη της καρπόκαψας τρέφεται από το εσωτερικό του πυρήνα.
Προσοχή: καρπόπτωση μπορεί να προκληθεί και από άλλες αιτίες, όπως για παράδειγμα την κακή γονιμοποίηση. Καλό είναι οι παραγωγοί να τοποθετήσουν στα κτήματά τους φερομονικές παγίδες, για την παρακολούθηση του πληθυσμού του εντόμου.

ΣΕΖΙΑ (Sesia myopiformis) (Μηλιά)
Το ασβέστωμα των κορμών και των βραχιόνων δρα απωθητικά στην εναπόθεση αυγών. Εφαρμόζεται μόνο σε δέντρα με ξυλοποιημένο κορμό (ηλικίας άνω των δύο ετών). - Συνιστάται επανάληψη του ψεκασμού στον κορμό και τους βραχίονες με καλή διαβροχή.

ΩΪΔΙΟ (Μηλιά)
Αντιμετώπιση: Σε οπωρώνες με ιστορικό προσβολής από τον μύκητα και κυρίως σε ευαίσθητες στην ασθένεια ποικιλίες, η προστασία της νεαρής βλάστησης θα πρέπει να είναι συνεχής.
Συνιστάται η συνέχιση της προστασίας των δένδρων με προστατευτικά – θεραπευτικά μυκητοκτόνα.
Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμένης καταπολέμησης με το Φουζικλάδι.
Καλό ειναι να αποφεύγονται οι καλλιεργητικές εργασίες: οι υπερβολικές λιπάνσεις και τα άσκοπα ποτίσματα.

ΨΥΛΛΑ (Αχλαδιά)
Σε οπωρώνες αχλαδιάς που παρατηρούνται υψηλοί πληθυσμοί χειμερινών ακμαίων της ψύλλας, αλλά και σε όσους δεν πραγματοποιήθηκε ψεκασμός κατά την περίοδο του ληθάργου και διαθέτουν ιστορικό προσβολής από το έντομο, συστήνεται ένας ψεκασμός στο διάστημα μεταξύ των σταδίων πράσινης και λευκής κορυφής (B - E) και ένας ψεκασμός κατά την πτώση των πετάλων (G - H), με κατάλληλα και εγκεκριμένα εντομοκτόνα.

Δείτε όλα τα σκευάσματα που είναι εγκεκριμένα για χρήση στις καλλιεργειες Μηλιά, Αχλαδία, Καρυδιά στο Plantpro.gr

  

Ελιά

Πυρηνοτρήτης

Ρυγχίτης

Μαργαρόνια

Πυρηνοτρήτης
Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των επεμβάσεων εναντίον της καρπόβιας γενεάς είναι η εφαρμογή τους στον κατάλληλο χρόνο, κατά την εκκόλαψη ή λίγο μετά την εκκόλαψη της προνύμφης του εντόμου οι οποίες ωοτοκούν μέσα στους μικρούς καρπούς. Συστήνονται χημικές επεμβάσεις, όταν οι καρποί έχουν μέγεθος περίπου 3 - 5 mm και επανάληψη μετά από περίπου 10 ημέρες, όταν το μέγεθος θα είναι περίπου 6 - 10 mm. Οι επεμβάσεις έχουν έμμεση δράση και σε άλλους εχθρούς όπως Ρυγχίτη, Δάκο κ.α..

Ρυγχίτης
Συμπτώματα: Μικρό κολεόπτερο, ερυθρό-κεραμιδί χρώματος, μήκους 5 - 6 mm με χαρακτηριστικό ρύγχος. Συμπληρώνει μία γενεά ανά δύο έτη. Όταν δημιουργηθούν οι καρποί τρέφονται απ’ αυτούς τρυπώντας τη σάρκα με το ρύγχος του. Έντονες προσβολές μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη καρπόπτωση το καλοκαίρι και κυρίως το φθινόπωρο.
Αντιμετώπιση: Συνδυασμένη χημική καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα (μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την καταπολέμηση του Πυρηνοτρήτη)

Μαργαρόνια
Λεπιδόπτερο έντομο με λευκές πτέρυγες, διαστάσεων 11 - 15 mm περίπου. Γενικά οι προσβολές από το έντομο είναι περιοδικές και το μέγεθος τους ποικίλει από χρονιά σε χρονιά και από περιοχή σε περιοχή. Όπου διαπιστώνονται σοβαρές ζημιές καταλήγουν σε αποφύλλωση των ελαιοδέντρων καθώς οι προνύμφες του εντόμου τρώνε τις κορυφές, τα φύλλα των νεαρών βλαστών και ενίοτε τον ελαιόκαρπο. Νεαρά δενδρύλλια είναι δυνατό να καταστραφούν εξ` ολοκλήρου.
Συστάσεις : Στις ελαιοκαλιεργιες που διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές να γίνει συνδυασμένη χημική καταπολέμηση με σκευάσματα κατά του Πυρηνοτρήτη σύμφωνα με τις λίστες που έχουν εκδοθει.
 
Δείτε όλα τα σκευάσματα που είναι εγκεκριμένα για χρήση στην Ελία (Ελαιοποιήσιμες ποικιλίες) και Ελία (Επιτραπέζιες ποικιλίες) στο Plantpro.gr

  

ΑΜΠΕΛΙ


ΕΥΔΕΜΙΔΑ
Θεωρείται ο σημαντικότερος εντομολογικός εχθρός της αμπέλου, διότι εμφανίζεται σχεδόν κάθε χρόνο και σε όλες τις αμπελοκομικές περιοχές της χώρας.
Οι προσβολές αρχίζουν να γίνονται ορατές στο στάδιο του μούρου, συνεχίζονται στην άνθηση και φτάνουν μέχρι και την καρπόδεση (κατατρώγουν ράγες που έχουν σχηματιστεί.
Συνιστάται η τακτική και ανά διήμερο διενέργεια ενός ελέγχου προσβολής. Eπέμβαση με εντομοκτόνο, εάν απαιτείται. Η επανάληψη της επέμβασης, εξαρτάται από τον επανέλεγχο του ύψους της προσβολής, την παραγωγική κατεύθυνση, την ευαισθησία της ποικιλίας, το ιστορικό του αμπελώνα και το φυτοπροστατευτικό προϊον που χρησιμοποιείται.
 
Ωίδιο

Τζιτζικάκι

ΩΪΔΙΟ (ΛΟΒΑ ή ΣΥΡΙΚΑΣ)
Τα σταφύλια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα από το στάδιο του μούρου έως το κλείσιμο των ραγών. Τα στάδια αυτά πρέπει να είναι προστατευμένα, ανεξάρτητα από την παρατήρηση προσβολών. Τυχόν προσβολή των ραγών από την ασθένεια στο πρώτο στάδιο ανάπτυξής τους, ίσως αποβεί καταστροφική για την παραγωγή.
Συνιστάται στους αμπελουργούς να επισκοπούν τον αμπελώνα δύο φορές την εβδομάδα, να συλλέγουν και να καταστρέφουν τούς προσβεβλημένους βλαστούς. Ο μύκητας αναπτύσσεται καλύτερα στα σκιαζόμενα μέρη του φυτού. Προτείνεται η ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές ομάδες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα. Για την αποτελεσματική προστασία των βοτρύων από την ασθένεια, θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης των ραγών αυτή την εποχή. Η καταπολέμηση του ωιδίου είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του περονοσπόρου, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μυκητοκτόνο που καταπολεμά και τους δύο μύκητες.
 
TZITZIKAKI (Empoasca spp)
Υπάρχουν αμπέλια (συνήθως σε ποταμίδες δίπλα από καλαμιές, βάτα) όπου παρατηρούνται μεγάλοι πληθυσμοί (ενήλικα πτερωτά και άπτερες νύμφες στην κάτω πλευρά του φύλλου).
Οδηγίες: Να ενταθούν οι συστηματικοί έλεγχοι και να γίνεται συνδυασμένη καταπολέμηση σε περίπτωση αυξημένων πληθυσμών (όριο επέμβασης 50 – 100 άπτερα άτομα ανά 100 φύλλα, στην κάτω πλευρά τους).

Δείτε όλα τα σκευάσματα που είναι εγκεκριμένα για χρήση στο ΑμπέλιΑμπέλι (Οινοποιήσιμες Ποικιλίες) και Αμπέλι (Επιτραπέζιες ποικιλίες) στο Plantpro.gr

  

Εσπεριδοειδή

ΠΟΥΛΒΙΝΑΡΙA (Pulvinaria flocciffera) & ΚΗΡΟΠΛΑΣΤΗΣ
Στους οπωρώνες των πρώιμων περιοχών οπου υπάρχουν προσβολές, μπορεί να γίνει επέμβαση με καλό λούσιμο των δένδρων και του εσωτερικού της κόμης τους. Οι προηγούμενες επεμβάσεις για τα άλλα κοκκοειδή, δεν είναι αποτελεσματικές για την Πουλβινάρια.
Για τις επεμβάσεις που αφορόυν το Κηροπλάστη: Τα δέντρα που θα ψεκαστούν με σκέτο θερινό πολτό πρέπει να είναι σε καλή θρεπτική κατάσταση, ποτισμένα και η επέμβαση να γίνει πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα.

Δείτε όλα τα σκευάσματα που είναι εγκεκριμένα για χρήση στα εσπεριδοειδη: ΠορτοκάλιαΛεμόνιαΜανταρίνια  στο Plantpro.gr
 

  

Πυρηνόκαρπα

Καρπόκαψα

Ανάρσια

Ραγολέτιδα

Καρπόκαψα (Grapholitha molesta)
Συμπτώματα:  Εντοπίζονται στον μολυσμένο καρπό μια ομάδα στοών διαμέτρου 0,5 χιλ., που τρέφεται μασώντας τον. Συνήθως συνοδεύεται από έκκριση μελιτώματος. Ο καρπός παίρνει χρώμα βιολετί λόγω της αναγκαστικής ωρίμανσης, και στο τέλος Ιουνίου πέφτει. 
Για την προστασία των καρπών συστήνεται η συνέχιση των ψεκασμών με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο.

ΑΝΑΡΣΙΑ (Anarsia lineatella)
Ζημιώνει τους νεαρούς βλαστούς, όπου κάνει στοές. Οι βλαστικές κορυφές λυγίζουν και καταστρέφονται. Στους νεαρούς καρπούς προκαλεί επιφανειακά φαγώματα, ενώ στους ανεπτυγμένους, κοντά στην ωρίμανση εισέρχεται στο εσωτερικό και τρέφεται από τη σάρκα. 
Στις ποικιλίες που βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης και οι καρποί μαλακώνουν, οι προνύμφες εισέρχονται και στο εσώτερικό του καρπού και τρώνε το εσωτερικό στρώμα του μεσοκαρπίου κοντά στο ενδοκάρπιο.

ΡΑΓΟΛΕΤΙΔΑ (Σκουλίκι των κερασιών)
Για την προστασία των κερασιών των όψιμων ποικιλιών από το έντομο, συνιστάται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο (ειδικά στο στάδιο έναρξης αλλαγής του χρώματος). Επειδή ο χρόνος μεταξύ έναρξης προσβολής και συγκομιδής είναι μικρός, να δοθεί μεγάλη προσοχή στην επιλογή των εντομοκτόνων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος υπολειμμάτων στους καρπούς.

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Η μύγα της Μεσογείου είναι ένα εξαιρετικά πολυφάγο έντομο και μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα καταστρεπτική για πολλά είδη καρπών, από την έναρξη του σταδίου ωρίμανσης (αλλαγή χρώματος) και μέχρι τη συγκομιδή. Η προσβολή των καρπών από τις προνύμφες του εντόμου είναι συνήθως σημαντική σε οπωρώνες που δεν προστατεύονται συστηματικά από τους υπόλοιπους εντομολογικούς εχθρούς. Η προστασία των καρπών αρχίζει από το στάδιο της αλλαγής χρώματος (έναρξη ωρίμανσης) και μπορεί να εφαρμοστεί είτε με ψεκασμό κάλυψης με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο, είτε με δολωματικό ψεκασμό.
Για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για τις περιπτώσεις καλλιεργειών που βρίσκονται κοντά σε οικίες, προτιμάται η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών.

ΑΦΙΔΕΣ (Μελίγκρες σε ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ – ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ ─ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ)
Σε οπωρώνες που παρατηρείται προσβολή της νεαρής βλάστησης από αφίδες, συνιστάται επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο.

Δείτε όλα τα σκευάσματα που είναι εγκεκριμένα για χρήση στα Πυρηνόκαρπα: ΒερικοκιάΔαμασκηνιάΚερασιάΝεκταρίνιαΡοδακινιά στο Plantpro.gr


Πηγές και βιβλιογραφια
[1] δελτια γεωργικων προειδοποιησεων μήνα Ιουνιου  των ετων 2015, 2016, 2017
[2]  'Σημειώσεις μαθήματος Δενδροκομίας' του Νάνου Γεωργίου, Αναπληρωτή καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
[3]  Καρπόκαψα καρυδίας - http://karydies.blogspot.gr/2011/05/blog-post_4105.html
[3] ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ: ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ, ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ, ΕΛΙΑ, ΑΜΠΕΛΙ ΚΕΡΑΣΙΑ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ, ΔΑΜΑΣΚΙΝΙΑ  -Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, Γενική δ/νση Φυτικής Παραγωγής.
[4]  Plantprotection, Πρόγραμμα Leonardo Da Vinci της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ιστοσελίδα φυτοπροστασίας - plantprotection.hu [Last Access 05/09/2014]
[5]  Ασθένειες καρποφόρων δέντρων και αμπέλου του Παναγόπουλου Χ., Καθηγητή Φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Νέα / Ενημερώσεις

Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 24 Μαρτίου 2024)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)
Άμεση παύση πώλησης και χρήσης σκευασμάτων με δραστική ουσία CAPTAN Απόσυρση σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Χειμώνας 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024)
Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Τεχνικές Προδιαγραφές Θερμοκηπίων Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή και τον εξοπλισμό / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023)
Ταξινόμηση, Επισήμανση & Συσκευασία Χημικών Ουσιών και Μειγμάτων CLP: Νέα σήμανση / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023)
Ενημερωτικό Δελτίο Φθινόπωρο 2023 & Εφαρμογή για κινητά / Ενημερώσεις (Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023)
Λίστα κατάλληλων σκευασμάτων για χρήση στη βιολογική γεωργία Εισροές Εγκεκριμένες για Χρήση στη Βιολογική Γεωργία / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023)