Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Nemaplus

Steinernema feltiae (Steinernematidae / Rhabditida)


Οδηγίες εφαρμογής για Φυτώρια:

οδηγίες εφαρμογής

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε Περισσότερες πληροφορίες για το Βιολογικό σκευάσματα Nemaplus και για χρήση του σε Φυτώρια εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection
Γενικές οδηγίες σκευάσματος
Βιολογική καταπολέμηση του Θρίπα (Franklinella occidentalis) με τον εντομοπαθογόνο νηματώδη Steinernema feltliae

Βιολογικό στάδιο διάθεσης: Νύμφες 3ου σταδίου.

Πεδίο εφαρμογής
Τα ενήλικα του θρίπα προκαλούν ζημιά στις καλλιέργειες, απομυζώντας τους χυμούς των φύλλων και ανθέων καθώς επίσης έχει επιβεβαιωθεί οτι είναι υπεύθυνα και για την μετάδοση ιών όπως π.χ. του ΤΜV (ιός του μωσαϊκού του καπνού). Ο Θρίπας επιτίθεται σε μεγάλο εύρος καλλιεργειών όπως καλλωπιστικά φυτά Chrysanthemum, Streptocarpus, Saintpaulia, Gloxinia, καθώς επίσης και κηπευτικά όπως ντομάτες, μελιτζάνες, αγγούρια και πιπεριές. Τόσο υπαίθριες όσο και καλλιέργειες υπό κάλυψη, είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητες στο θρίπα.

Τρόπος εφαρμογής:
Εύρος δόσης: από 100-200 εκατομμύρια/στρέμμα.
Ψεκασμός στο έδαφος και στο υπέργειο μέρος των φυτών.
Για τους Θριπές εφαρμογή στο έδαφος κατά των ακίνητων μορφών του Θρίπα (prepupa , pupa).
Το έδαφός θα πρέπει να είναι υγρό κατά την εφαρμογή χωρίς όμως υπερβολή υγρασία.
Αφαιρέστε τα φίλτρα. Τα ακροφύσια (μπεκ) να έχουν διάμετρο 1 mm. Η πίεση να μην υπερβεί τα 5 bar. Χρησιμοποιήστε συνεχή ανάδευση του ψεκαστικού υγρού.
Περισσότερο μολυσματικό σε θερμοκρασίες από 10 έως 25 °C
Ενδείκνυται να συμβουλευτεί ο εκάστοτε χρήστης τον υπεύθυνο τεχνικό της εταιρείας για να συγκεκριμενοποιηθεί η δόση και ο τρόπος εφαρμογής κατά περίπτωση.

Εφαρμογή Το Nemaplus
θα πρέπει να εφαρμόζεται σε εβδομαδιαία βάση, δεδομένου ότι οι νηματώδεις επιτίθενται μόνο στα στάδια του εχθρού τα οποία είναι παρόντα στην καλλιέργεια, κατά την εφαρμογή. Πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία εδάφους που κυμαίνεται από 15° μέχρι 28°C και τις απογευματινές ώρες, σε υψηλή σχετική υγρασία, ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση των νηματωδών. Η συνιστώμενη δόση ανά εφαρμογή είναι 100-125 εκ. νηματωδών/στρ, όμως μια δόση της τάξης των 50 εκατομμυρίων/στρ με πιο συχνές εφαρμογές θεωρείται αρκετά καλή προσέγγιση. Το Nemaplus μπορεί να εφαρμοστεί είτε μέσω του συστήματος άρδευσης είτε μέσω ψεκασμού, αν και στις συνθήκες της Ελλάδας προκρίνεται η χρήση από εδάφους διαμέσου της άρδευσης.
Διαφυλλικός Ψεκασμός: Πρέπει να διατηρείται σχετική υγρασία στους ακραίους οφθαλμούς, στα άνθη και στα φύλλα για 3 ώρες μετά την εφαρμογή.
Ριζοπότισμα: Πριν και μετά την εφαρμογή θα πρέπει το έδαφος ή το υπόστρωμα να είναι υγρό γιαυτό θεωρείται καλό να ποτίζεται η καλλιέργεια πριν και μετά την εφαρμογή των νηματωδών. Σε περίπτωση που το καλλιεργητικό μέσο περιέχει περλίτη, συνίσταται αύξηση της δόσης. Πριν την εφαρμογή, θα πρέπει να αφαιρούνται τα φίλτρα ώστε να μην τραυματίζονται οι νηματώδεις.

Τρόπος δράσης του Nemaplus
Το Nemaplus περιέχει τον ωφέλιμο εντομοπαθογόνο νηματώδη Steinernema feltiae και ελέγχει τα στάδια ανάπτυξης του θρίπα που ολοκληρώνονται στο έδαφος ή σε τεχνητά υποστρώματα καθώς επίσης και τα στάδια που είναι παρόντα στο υπέργειο μέρος των φυτών. Οι ωφέλιμοι νηματώδεις εισέρχονται στο εσωτερικό του εχθρού ξενιστή, και εκκρίνουν συμβιωτικά βακτήρια τα οποία απροκαλούν το θάνατο των εχθρών εντός λίγων ημερών. Στη συνέχεια οι νηματώδεις διατρέφονται από αυτά τα βακτήρια και πολλαπλσιάζονται. Το Nemaplus δεν αφήνει υπολείμματα στην καλλιέργεια και είναι ασφαλές για το περιβάλλον, τα ωφέλιμα έντομα, τον καταναλωτή και τον χρήστη.

Αποτελεσματικότητα
Υψηλά ποσοστά επιτυχίας ελέγχου του Θρίπα με το Nemaplus σε άνθη καλλωπιστικών φυτών, σημειώθηκαν σε πειράματα που διεξήχθηκαν από ερευνητικά κέντρα τις Γερμανίας. Κρίσιμης σημασίας, για την επιτυχή καταπολέμηση του θρίπα με το nemaflor ® G, είναι η συχνή εφαρμογή και όσο το δυνατόν συντομότερα κατά την έναρξη της καλλιέργειας, στη σπορά ή την μεταφύτευση φυτών.

Συνθήκες αποθήκευσης: 
Αποθήκευση στους 4-10°C.
Να μην καταψύχεται και να μην εκτίθεται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 30°C.
 
Κωδικός Περιγραφή Άτομα ανά Συσκευασία
NEMA.STEI.FELTI.250 MIO NEMAPLUS ST. FELTIAE 250 MIO 250 εκ
NEMA.STEI.FELTI.50 MIO NEMAPLUS ST. FELTIAE 50 MIO 50 εκ
NEMA.STEI.FELTI.500 MIO NEMAPLUS ST. FELTIAE 500 MIO 500 εκ

Το σκεύασμα είναι κατάλληλο για χρήση στη βιολογική γεωργία.
Διαβάστε τον τρόπο εφαρμογής του μακροοργανισμού

Αναλυτικές πληροφορίες για το σκεύασμα απο το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης (minagric.gr)

Τύπος έγκρισης: Εθνικός Κατάλογος Σκευασμάτων Φυτοπροστασίας που περιέχουν Μακρο-οργανισμούς
Αριθµός εγγραφής στον Ε.Κ.Σ.Φ.Μ: 03029