Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

FUMITOXIN TB

Χρήση του βιοκτόνου FUMITOXIN TB

FUMITOXIN TB

Aluminium phosphide 55%

Δισκία (GE) / Βοηθητικές ουσίες: 44%


Πεδία εφαρμογής / Eγκρίσεις σκευάσματος

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε τις εγκρισεις του σκευάσματος σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης, δραστικές ουσίες, δόσεις σκευάσματος και τρόπο εφαρμογής του FUMITOXIN TB εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection
Γενικές οδηγίες σκευάσματος
Στόχος σκευασματος: Η φωσφίνη που εκλύεται είναι ένα πολύ τοξικό αέριο που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση με υποκαπνισμό όλων των σταδίων των εντόμων, ακάρεων (στα κινούμενα στάδιά τους) και τρωκτικών των αποθηκευμένων προϊόντων.
Τρόπος Εφαρμογής: Α.Με ειδική σόντα.
Β.Τοποθέτηση των δισκίων ομοιόμορφα μεταξύ των σάκων ή των συσκευασιών ή σ’ όλη την επιφάνεια της αποθήκης ή του χώρου.
Γ.Η τοποθέτηση των δισκίων γίνεται με ειδικό δοσομετρητή κατά τη διάρκεια της πλήρωσής των σιλό.
Δ.Τα δισκία τοποθετούνται μέσα στη στοά των τρωκτικών η οποία στη συνέχεια κλείνεται με χαρτί και καλύπτεται με χώμα.
Ο υποκαπνισμός γίνεται σε καλά στεγανοποιημένους χώρους (αποθήκες, σιλό κ.λ.π.) και υπό «ταρπολίνες» (καλά στεγανοποιημένα πλαστικά) και πάντοτε μακριά από κατοικημένους χώρους ή χώρους που γειτνιάζουν με άλλους χώρους παραμονής ανθρώπων ή ζώων ακόμη κι αν οι τελευταίοι διαχωρίζονται με τοίχο από μπετόν. Ο υποκαπνισμός πραγματοποιείται μόνο υπό την επίβλεψη γεωπόνου ή χημικού.
Η τοποθέτηση των δισκίων σε χώρους στους οποίους βρίσκεται μέσα και ο εκτελών την εργασία, πρέπει να περατούται μέσα σε δύο ώρες από το άνοιγμα της συσκευασίας.
Η φωσφίνη που εκλύεται από τη Φουμιτοξίνη είναι ένα πολύ τοξικό αέριο που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση με υποκαπνισμό όλων των σταδίων των εντόμων, ακάρεων (στα κινούμενα στάδιά τους) και τρωκτικών των αποθηκευμένων προϊόντων και συγκεκριμένα των:
- Σιτηρών (σιταριού, κριθαριού, σίκαλης, βρώμης, αραβοσίτου, σόργου, ρυζιού και κεχριού)
- Οσπρίων (φασολιών, φακής, ρεβυθιών, μπιζελιών, αρακά, κουκιών κ.ά.)
- Ξηρών καρπών (αμυγδάλων, καρυδιών, φυστικιών, φουντουκιών κ.ά)
- Ελαιούχων σπόρων (αραχίδας κ.ά.)
- Ελαιοπλακούντων και λοιπών ζωοτροφών
- Καπνών και κατεργασμένων προϊόντων αυτών
- Αποξηραμένων φρούτων (σύκων, δαμασκήνων, σταφίδων κ.ά.)
- Αφεψημάτων (κακάο, καφέ, τσαγιού κ.ά.), μπαχαρικών (μοσχοκάρυδων, γαρυφάλλων, πιπεριού, κανέλλας κ.ά.) και φαρμακευτικών φυτών από τα οποία πολλά χρησιμοποιούνται και σαν αφεψήματα (χαμομηλιού, μέντας, λεβάντας, φασκομηλιάς, φλουσκουνιού κ.ά.)
- Προϊόντων άλεσης και μεταποίησης σιτηρών (αλεύρων, πιτυρών ζυμαρικών, μπισκότων, γαλετών, παξιμαδιών, βύνης κ.ά.)
- Σκόνης γάλακτος, πατατάλευρου και προϊόντων σοκολατοποιίας
- Βαμβακιού, μεταξιού, μαλλιών, δερμάτων και χαλιών
- Ξυλείας γενικά
- Κενών σάκων μεταφοράς και αποθήκευσης προϊόντων
- Κενών χώρων αποθήκευσης και επεξεργασίας των ανωτέρω προϊόντων
- Μέσων μεταφοράς των ανωτέρω προϊόντων
Επίσης, η φουμιτοξίνη χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των τρωκτικών στους αγρούς.
Χρησιμοποιείται εναντίον εντόμων, ακάρεων και τρωκτικών των αποθηκευμένων προϊόντων καθώς και εναντίον τρωκτικών στους αγρούς στις παρακάτω δόσεις:
Σε σιλό (σιτηρά) 2-5 δισκία/ τόνο
Σε αποθήκες (χύδην προϊόντα) 3-5 δισκία/ τόνο
Προϊόντα σιτηρών, όσπρια 2-6 δισκία/ τόνο
Συσκευασμένα προϊόντα, τρόφιμα, ζωοτροφές 1,5-3 δισκία/ κυβ. μέτρο
Καπνά 0,5-1 δισκία/κυβ. μέτρο
Κενοί χώροι αποθήκευσης και επεξεργασίας προϊόντων 1-2 δισκία/ κυβ. μέτρο
Μέσα μεταφοράς προϊόντων έμφορτα 3-5 δισκία/ τόνο
Τρωκτικά στους αγρούς 1-2 δισκία/ τρύπα
Παρατήρηση: Οι ανωτέρω δοσολογίες έχουν ενδεικτικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι η αποτελεσματικότητα της φωσφίνης σχετίζεται άμεσα με τη στεγανότητα του χώρου όπου γίνεται η εφαρμογή, τη θερμοκρασία και υγρασία του προϊόντος και του χώρου, καθώς επίσης και με το προς απεντόμωση προϊόν, τη μορφή συσκευασίας του και το είδος των προς καταπολέμηση εχθρών. Η κατανομή των δισκίων, που συνιστώνται κατά περίπτωση πρέπει να γίνεται ομοιόμορφα σε όλο το προϊόν ή το χώρο, για την επίτευξη καλύτερης αποτελεσματικότητας αλλά και για την αποφυγή κινδύνων αυτανάφλεξης.
Διάρκεια υποκαπνισμού: Η διάρκεια υποκαπνισμού εξαρτάται άμεσα από τη θερμοκρασία του χώρου και του προϊόντος και από την υγρασία τους. Συγκεκριμένα, η διάρκεια υποκαπνισμού για τα δισκία, ανάλογα με τη θερμοκρασία, είναι η ακόλουθη σε ημέρες.
Θερμοκρασία Δισκία
Γενικά Καπνά
5-10οC 10 ημέρες -
11-15 οC 5 ημέρες 8 ημέρες
16-20 οC 4 ημέρες 7 ημέρες
>20 οC 3 ημέρες 4 ημέρες
Δε συνιστάται υποκαπνισμός προϊόντων όταν η θερμοκρασία τους είναι κάτω των 5 οC και κενών χώρων όταν η θερμοκρασία είναι κάτω των 10 οC. Ειδικά για τον υποκαπνισμό προϊόντων όταν η θερμοκρασία τους είναι μεταξύ 5 και 10 οC, είναι πιθανόν τα αποτελέσματα να μην είναι ικανοποιητικά, οπότε θα πρέπει να αυξηθούν οι δοσολογίες.
Για πολύ ξηρά προϊόντα συνιστάται να παρατείνεται η διάρκεια υποκαπνισμού τους.
Αερισμός υποκαπνισθέντων χώρων και προϊόντων: Γενικά ο αερισμός των υποκαπνισθέντων με φωσφινογόνα γεωργικά φάρμακα προϊόντων και χώρων διαρκεί 6 ώρες. Ειδικά για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές ο αερισμός παρατείνεται για 48 ώρες και για τα καπνά 4 ημέρες, όταν όμως δεν υπάρχουν λόγοι να ανοιχθούν οι αποθήκες γρήγορα, συνιστάται να αφήνονται κλειστές όσο περισσότερο γίνεται.
Οι κλειστοί χώροι στους οποίους έγινε υποκαπνισμός με φωσφινογόνα γεωργικά φάρμακα, ανοίγονται από έξω και αερίζονται με ανοικτές πόρτες για αρκετές ώρες. Η είσοδος του προσωπικού στους αποθηκευτικούς χώρους γίνεται μετά τον έλεγχο της συγκέντρωσης φωσφίνης στο χώρο με τις ειδικές συσκευές ανίχνευσης. Στις περιπτώσεις που θεωρείται απαραίτητο το ξεσκέπασμα των προϊόντων, οι εισερχόμενοι για την εκτέλεση της εργασίας αυτής, πρέπει να φορούν οπωσδήποτε μάσκες εφοδιασμένες με ειδικά φίλτρα φωσφίνης.
Περιορισμοί – Προφυλάξεις:
- Σε καμία περίπτωση τα υπό καπνισμό τρόφιμα ή ζωοτροφές, συσκευασμένα ή ασυσκεύαστα, δεν πρέπει να έρθουν σε άμεση επαφή με το σκεύασμα γεωργικού φαρμάκου ή τα κατάλοιπά του.
- Η φωσφίνη προσβάλλει όλα τα μέταλλα, γι’ αυτό πριν την εφαρμογή απομακρύνετε ή καλύψτε καλά μεταλλικά αντικείμενα και ιδιαίτερα χάλκινα και κράματα χαλκού.
- Οι σπόροι που θα υποκαπνισθούν δεν πρέπει να έχουν υπερβολική υγρασία.
- Αποφεύγετε υποκαπνισμό των σπόρων σε υψηλές θερμοκρασίες. Σιτηρά με θερμοκρασία πάνω από 45 οC πρέπει πρώτα να ψύχονται με ρεύμα αέρα και μετά να γίνεται η εφαρμογή.
- Για τον υποκαπνισμό καπνών, μπαχαρικών, τσαγιού και άλλων προϊόντων με ευαίσθητο άρωμα, πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται μικρές δόσεις και να προηγείται δοκιμαστική εφαρμογή.
Ειδικές συνθήκες γεωργικές, φυτοϋγείας ή περιβαντολλογικές υπό τις οποίες το σκεύασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να αποκλειστεί. Απαγορεύεται η εφαρμογή του στα θερμοκήπια.
Απαγορεύεται η εφαρμογή του σε κατοικημένες περιοχές ή σε απόσταση 50 μέτρων από αυτές. Επίσης απαγορεύεται η χρήση του σε οποιοδήποτε χώρο που γειτνιάζει με χώρους παραμονής ανθρώπων ή ζώων ακόμη και όταν διαχωρίζεται με τοίχο από μπετόν.
Απαγορεύεται η χρήση του φαρμάκου υπό κενό.
Πριν από την εφαρμογή διακόψτε το ηλεκτρικό ρεύμα και κατά τη διάρκεια της εργασίας απαγορεύεται το άναμμα σπίρτων, αναπτήρων κλπ.
Η χρήση φωσφινογόνων γεωργικών φαρμάκων επιτρέπεται μόνο:
α) από τα κρατικά απεντομωτήρια εφόσον παρακολουθούνται από υπεύθυνο γεωπόνο
β) από γεωργικά ιδρύματα, γεωργικούς οργανισμούς και γεωργικούς συνεταιρισμούς, εφόσον επιβλέπονται από υπεύθυνο γεωπόνο
γ) από ιδιώτες εφόσον διαθέτουν γεωπόνο ή χημικό για την υπεύθυνη εκτέλεση.
Η πώληση φωσφινογόνων γεωργικών φαρμάκων σε ιδιώτες, επιτρέπεται μόνο με την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του Ν.1599/86 ότι διαθέτουν γεωπόνο ή χημικό με την ευθύνη του οποίου θα χρησιμοποιηθούν. Ο γεωπόνος ή χημικός θα συνυπογράφουν τη δήλωση ή θα υποβάλλουν στον πωλητή ξεχωριστή δική τους.
Διαβάστε τον τρόπο εφαρμογής του βιοκτόνου

Συσκευασία:
-Είδος-Μέγεθος-Υλικό:
Φιάλη. Περιέχει 100 δισκία των 3 γρ, καθαρό βάρος 300 γρ. Αλουμίνιο.
Φιάλη. Περιέχει 500 δισκία των 3 γρ, καθαρό βάρος 1500 γρ. Αλουμίνιο.

Αναλυτικές πληροφορίες για το σκεύασμα απο το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης (minagric.gr)

Τύπος έγκρισης: Επανέγκριση (άρθρο 80.5). Σκευάσματα που υπέβαλαν φάκελο προ 6/2011 και εγκρίθηκαν με το ΠΔ 115
Λήξη έγκρισης: 28/02/2014

Σημείωση: Οσα σκευάσματα εμφανίζονται στους καταλόγους, παρόλο που η ημερομηνία λήξης τους είναι προγενέστερη της σημερινής, για τα οποία δεν υπάρχει ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ή δεν εμφανίζεται η λέξη ΑΠΟΣYΡΘΗΚΕ, η έγκρισή τους είναι σε ισχύ και βρίσκονται σε διαδικασία ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.

Κωδικός Φυτοτοξικότητας: GHS02+GHS05+GHS06+GHS09

Επιστροφή στην αναζήτηση