Για να δείτε περισσοτερες πληροφοριες για το κάθε λίπασμα, δημιουργήσετε μια συνδρομή.
Στην τροφοπενία αζώτου τα φύλλα αποκτούν ανοικτό χρώμα και αργότερα εμφανίζονται κιτρίνισματα στα παλαιότερα φύλλα. Αν η έλλειψη συνεχιστεί τα συμπτώματα εμφανίζονται και στα εσωτερικά νεότερα φύλλα. Τα κεφάλια δεν μπορούν να αναπτυχθούν σωστά και έχουν μικρό μέγεθος, δηλαδή είναι συρρικνωμένα.
Θεραπεία: Εφαρμογές με διαφυλλικά λιπάσματα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα αλλά η πλήρη εξάλειψη της τροφοπενίας γίνεται μέσω εδάφους. Πριν την φύτευση και μετά την φύτευση επιφανειακά με εφαρμογή αζωτούχων λιπασμάτων με δόση 5 kg N/στρ αντίστοιχα σε κάθε εφαρμογή, αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις αζώτου.
Λίπανση: Αν δεν πραγματοποιηθεί χημική ανάλυση εδάφους για τον ακριβή υπολογισμό των απαιτούμενων ποσοτήτων λιπασμάτων, τότε συνήθως ενσωματώνονται σύνθετα λιπάσματα (11-15-15, 14-22-9) σε ποσότητα 30-100Kg/στρέμμα, ανάλογα το έδαφος. Αν δεν πραγματοποιηθεί βασική λίπανση και τα κύρια θρεπτικά στοιχεία (άζωτο, φώσφορος, κάλι) δίνονται μαζί με το νερό ποτίσματος (μέχρι 1 εβδομάδα πριν τη συγκομιδή) τότε οι συγκεντρώσεις τους είναι 100 ppm αζώτου, 30-50 ppm φωσφόρου και 150-200 ppm καλίου.
Η προσθήκη των αζωτούχων λιπασμάτων πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και όχι σε υψηλές ποσότητες γιατί αυξάνεται η συσσώρευση νιτρικών στα φύλλα και δημιουργούνται προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό.