Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Όχι μόνο σε ένα κατάστημα αγροεφοδίων ο υπεύθυνος γεωπόνος

Ένας υπεύθυνος επιστήμονας μπορεί να απασχολείται σε περισσότερα από ένα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων

Ένας υπεύθυνος επιστήμονας μπορεί να απασχολείται σε περισσότερα από ένα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων, ωστόσο η εμπορία των γεωργικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται μόνο από αυτόν και μόνο κατά το χρονικό διάστημα που είναι παρών στο κατάστημα.


Αυτό διευκρινίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα από τις ΔΑΟΚ μετά και τις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν στη νομοθεσία για την πώληση γεωργικών φαρμάκων.

Σύμφωνα με τις αλλαγές στο νόμο 4492/2017, με τον οποίο τροποποιήθηκαν βασικές διατάξεις τόσο του ν. 4036/2012 όσο και του Π.Δ. 159/2013 που καθορίζουν τα της εμπορίας των γεωργικών φαρμάκων, καταργείται η συνεχής και αυτοπρόσωπη παρουσία γεωπόνου στα καταστήματα εμπορίας και η δυνατότητα απασχόλησης του υπεύθυνου επιστήμονα σε περισσότερα από ένα καταστήματα.


Η σημαντικότερη αλλαγή ήταν η κατάργηση της συνεχούς και αυτοπρόσωπης παρουσίας γεωπόνου στα καταστήματα εμπορίας και η δυνατότητα απασχόλησης του υπεύθυνου επιστήμονα σε περισσότερα από ένα καταστήματα.

Το ΥΠΑΑΤ σπεύδει να διευκρινίσει τα εξής:

1) Ένας υπεύθυνος επιστήμονας μπορεί να απασχολείται σε περισσότερα από ένα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων, ωστόσο η εμπορία των γεωργικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται μόνο από αυτόν και μόνο κατά το χρονικό διάστημα που είναι παρών στο κατάστημα. Επομένως κατά το χρονικό διάστημα απουσίας του υπεύθυνου επιστήμονα απαγορεύεται η πώληση γεωργικών φαρμάκων κι αυτά θα πρέπει να διατηρούνται σε χώρο ξεχωριστό από τα υπόλοιπα εμπορεύματα και κλειδωμένα, όπως ορίζει η νομοθεσία.

2) Δεν υπάρχει η δυνατότητα απασχόλησης υπεύθυνου επιστήμονα με «μπλοκάκι». Η νομοθεσία απαιτεί να υπάρχει υπαλληλική σχέση μεταξύ του εργοδότη (καταστήματος) και του υπεύθυνου επιστήμονα. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που ο εργοδότης είναι εταιρεία και κάποιος από τους εταίρους είναι ο ίδιος γεωπόνος ή έχει κάποιο άλλο από τα προβλεπόμενα πτυχία, οπότε μπορεί να οριστεί ως υπεύθυνος επιστήμονας. Και στην περίπτωση αυτή όμως είναι απαραίτητη η παρουσία του προκειμένου να γίνεται πώληση γεωργικών φαρμάκων.

3) Ένας υπεύθυνος επιστήμονας μπορεί να εργάζεται σε περισσότερους από έναν εργοδότες με μερική απασχόληση.

4) Ένας υπεύθυνος επιστήμονας που απασχολείται είτε σε δικό του κατάστημα είτε ως υπάλληλος, μπορεί να έχει συγχρόνως στο όνομά του και άδεια καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών, αφού δεν υπάρχει σχετικό κώλυμα από τη νομοθεσία.

Νέα / Ενημερώσεις

Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)
Άμεση παύση πώλησης και χρήσης σκευασμάτων με δραστική ουσία CAPTAN Απόσυρση σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Χειμώνας 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024)
Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Τεχνικές Προδιαγραφές Θερμοκηπίων Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή και τον εξοπλισμό / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023)
Ταξινόμηση, Επισήμανση & Συσκευασία Χημικών Ουσιών και Μειγμάτων CLP: Νέα σήμανση / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023)
Ενημερωτικό Δελτίο Φθινόπωρο 2023 & Εφαρμογή για κινητά / Ενημερώσεις (Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023)
Λίστα κατάλληλων σκευασμάτων για χρήση στη βιολογική γεωργία Εισροές Εγκεκριμένες για Χρήση στη Βιολογική Γεωργία / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023)
Spodoptera frugiperda: πληροφορίες για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Οι βασικές πληροφορίες για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας / Φυτοπροστασία (Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023)