Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Εγκατάσταση της εφαρμογής σε κινητό Blackberry Βρείτε μας στο Facebook

Ανοίγει δρόμους η αγριελιά: Η αξιοποίησή της σε αναδασώσεις και εκτάσεις νέων αγροτών

Μετά την εργαστηριακή ανίχνευση σημαντικού ποσοστού φαινολών, Ω3 και Ω6

Νέα μονοπάτια στον Νομό Ηλείας ανοίγουν οι προοπτικές αξιοποίησης της αγριελιάς, μετά την εργαστηριακή ανίχνευση σημαντικού ποσοστού φαινολών, Ω3 και Ω6, σε αγριέλαιο που συλλέχθηκε από αυτοφυή δέντρα του είδους σε δάση αείφυλλων και πλατύφυλλων.

Το «υλικό» συλλέχθηκε με την πρωτοβουλία και την καθοδήγηση του διευθυντή Δασών Ηλείας, Παναγιώτη Κορισιάνο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίηση του δασικού πλούτου του νομού. Ύστερα από ενδελεχή έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο φαρμακογνωσίας του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών, αποδείχθηκε η ύπαρξη στο συγκεκριμένο δείγμα αγριελαίου των ευεργετικών για την υγεία φαινολών μέσα στις στάνταρ – ποιοτικές προδιαγραφές που θέτει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον διευθυντή Δασών Ηλείας, είναι η παραγωγή γενετικού υλικού από τις αγριελιές για να φυτευτούν σε αναδασώσεις, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο καθηγητή του εργαστηρίου Δασικής Γενετικής, Απόστολο Σκαλτσογιάννη.


Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα φύτευσης του γενετικού υλικού και σε γεωργικές εκτάσεις σε νέους αγρότες, που θα ενταχθούν στο Μέτρο 8.1 δάσωσης γεωργικών εκτάσεων. Όπως τόνισε ο κ. Κορισιάνος, το αγριέλαιο είναι ένα νέο δασικό προϊόν, που δύναται να ενισχύσει τη δασική αγροτική οικονομία, αλλά και το εισόδημα των ασχολούμενων με αυτό. Άμεσος στόχος είναι, μετά και τα εργαστηριακά αποτελέσματα της Φαρμακευτικής Αθηνών, η πιστοποίηση του αγριελαίου ως φαρμακευτικού προϊόντος.

Ιδιότητες αγριελιάς
Αξίζει να επισημανθεί ότι η αγριελιά, μέσα από τον ορθό τρόπο αξιοποίησής της και χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών, μπορεί να προσφέρει υψηλής διατροφικής αξίας προϊόν, με μεγάλη προστιθέμενη αξία. Είναι κοινά αποδεκτό στον επιστημονικό τομέα πως η γενετική επιλογή φυσικών πληθυσμών αγριελιάς, που απαντούν και αυτοφύονται στα δάση της χώρας, μπορεί να δώσουν ένα άριστο φαρμακευτικό προϊόν, το αγριέλαιο.

Σύμφωνα, δε, με το εργαστήριο φαρμακογνωσίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το συγκεκριμένο ελαιόλαδο περιέχει την ελαιοκανθάλη και την ελαιασίνη, δύο φαρμακευτικές ουσίες 4-5 φορές παραπάνω σε περιεκτικότητα απ’ ό,τι το ελαιόλαδο. Τα παλαιότερα χρόνια, δεν κατείχε υψηλή θέση στην υπόληψη των παραγωγών λόγω της πικάντικης – πικρής γεύσης του.

Σήμερα, όμως, γνωρίζουμε ότι ακριβώς σε αυτή την πικάντικη γεύση του οφείλεται ο δείκτης για τα πολλαπλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα, η τιμή του αγριελαίου ξεκινά από 70 ευρώ το λίτρο και μπορεί να φτάσει τα 200 ευρώ το λίτρο.
 
Πηγη: ypaithros.gr

Νέα / Ενημερώσεις

Πρόσκληση / ΥΠΑΑΤ - Επίκαιρα Θέματα & Νομοθετικό Έργο (Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018)
Πρόγραμμα / ΥΠΑΑΤ - Επίκαιρα Θέματα & Νομοθετικό Έργο (Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018)
Ενημερωτικό Δελτίο: Plantpro.gr Σεπτέμβριος 2018 Πλήρη απαγόρευση της χρήσης των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων στις υπαίθριες καλλιέργειες αποφάσισε η Ε.Ε. / Ενημερώσεις (Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018)
Πλήρη απαγόρευση της χρήσης των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων στις υπαίθριες καλλιέργειες αποφάσισε η Ε.Ε. Imidacloprid, clothianidin και Thiametheoxam θεωρούνται επικίνδυνα για τις μέλισσες / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018)
Κατά παρέκκλιση άδεια στο Velum Prime για την καταπολέμηση του νηματώδους στο σκόρδο Μόνο για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018)
Αναγνώριση μεταπτυχιακών τίτλων Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων / ΥΠΑΑΤ - Επίκαιρα Θέματα & Νομοθετικό Έργο (Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018)
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Ελληνικό Σήμα στην ελιά και στο ελαιόλαδο Για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, το Παρθένο και τις Επιτραπέζιες Ελιές / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018)
Ενημερωτικό Δελτίο: Δακοκτονία και Μυκητολογικές Ασθένειες των Λαχανικών Δακοκτονία και Μυκητολογικές Ασθένειες των Λαχανικών (07/2018) / Ενημερώσεις (Κυριακή 15 Ιουλίου 2018)
Άδεια αγροτικού αυτοκίνητου για τους κατά μη κύριο επάγγελμα αγρότες μέχρι 1.300 χιλιόγραμμα / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018)
Κινδυνεύει η ελαιοπαραγωγή λόγω δάκου Προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018)