Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Εγκατάσταση της εφαρμογής σε κινητό Blackberry Βρείτε μας στο Facebook

Σημαντικές αλλαγές στα Σχέδια Βελτίωσης φέρνει τροποποιητική απόφαση

ως προς την επιλεξιμότητα δαπανών

Μία σειρά από σημαντικές αλλαγές στην εφαρμογή των Δράσεων 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020, δηλαδή τα γνωστά μας Σχέδια Βελτίωσης, φέρνει τροποποιητική απόφαση που δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια».

Η απόφαση περιλαμβάνει αλλαγές και διευκρινήσεις ως προς την επιλεξιμότητα, τις δαπάνες, την αγορά ελκυστήρα και άλλα. Μεταξύ αυτών, για παράδειγμα, αλλάζουν τα εξής:
 

 • Με την εν λόγω τροποποίηση παρέχεται στους δικαιούχους οριστικά πλέον η δυνατότητα εκχώρησης της επιδότησης τους, εφόσον το επιθυμούν υπερ τρίτων προσώπων διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο την απευθείας εξόφληση των προμηθευτών, σύμφωνα με  τις σχετικές προϋποθέσεις που θα καθοριστούν σε επόμενη υπουργική απόφαση.
 • Επιπροσθέτως, σημαντική αλλαγή είναι η επιδότηση αγοράς δενδροκομικού ελκυστήρα υπό προϋποθέσεις, ακόμη και αν ο υποψήφιος κατέχει ήδη αναπόσβεστο τρακτέρ.  
 • Επιδοτείται η αντικατάσταση των υφιστάμενων πολυετών φυτειών με άλλες επιλέξιμες προς στήριξη φυτείες, υπό προϋποθέσεις ακόμη και αν δεν διαφέρουν ως προς το είδος
 • Αυξάνεται το ποσό της ανώτατης επιλέξιμης δαπάνης σε ορισμούς τύπους θερμοκηπίων
 • Σημαντικές αλλαγές και στο ύψος της ανώτατης επιλέξιμης δαπάνης εγκατάστασης των πολυετών φυτειών
 • Παράλληλα, επισημαίνεται ότι για τις νεαρές φυτείες, τόσο οι ΜΑΕ, όσο και η τυπική απόδοση τους θα υπολογίζονται στο μισό των μεγεθώντους, ενώ δεν επιδοτείται ρητά η συγχρηματοδότηση περισσοτέρων του ενός ελκυστήρων ανά επενδυτικό σχέδιο.
   
 • Eίναι επιλέξιμος για χρηματοδότηση ο χώρος συσκευασίας και τυποποίησης μελιού.
 • Τα ψεκαστικά μηχανήματα πρέπει, με ευθύνη του πωλητή, να είναι εφοδιασμένα με πιστοποιητικό επιθεώρησης και αυτοκόλλητο σήμα καταλληλότητας. Εναλλακτικά γίνεται δεκτή η πιστοποίηση του τύπου του ψεκαστικού μηχανήματος κατά ISO 16119 από αρμόδιο πιστοποιημένο φορέα, σύμφωνα με την ΥΑ Ε8/1831/3976/21-04-2015 (ΦΕΚ 671 Β’), όπως ισχύει κάθε φορά. Στην εναλλακτική αυτή περίπτωση, κάθε ψεκαστικό πρέπει να συνοδεύεται από Βεβαίωση Συμμόρφωσης του κατασκευαστή του.
 • Στο σημείο που αναφέρει ότι: «Οι βαμβακοσυλλεκτικές, οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές, οι μηχανές συλλογής βιομηχανικής ντομάτας και τεύτλων είναι επιλέξιμες επενδύσεις μόνο αν πραγματοποιούνται από συλλογικά σχήματα», προστέθηκε ότι «είναι επιλέξιμη μία συλλεκτική μηχανή ανά είδος, ανά συλλογικό σχήμα».
 • Είναι επιλέξιμος ο εξοπλισμός συσκευασίας και τυποποίησης μελιού.

Προστίθενται, μεταξύ άλλων, στις μη επιλέξιμες δαπάνες οι εξής:

 • Οι δαπάνες αγοράς κηρηθρών.
 • Οι επενδύσεις ενεργητικής προστασίας.
 • Η αγορά οποιουδήποτε ελκυστήρα στην περίπτωση που υφίσταται μη αποσβεσμένος ελκυστήρας στην εκμετάλλευση. Εξαιρείται η περίπτωση όπου πραγματοποιείται αναδιάρθρωση της εκμετάλλευσης προς δενδρώδεις καλλιέργειες ή/και αμπέλια, όπου δύναται να ενισχυθεί δενδροκομικός ελκυστήρας υπό προϋποθέσεις.
 • Η συγχρηματοδότηση περισσοτέρων του ενός ελκυστήρων ανά επενδυτικό σχέδιο.
 • Η αναμπέλωση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου.
Συνοδευτικά αρχεία
Ολόκληρη η τροποποιητική απόφαση
 

Νέα / Ενημερώσεις

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Ελληνικό Σήμα στην ελιά και στο ελαιόλαδο Για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, το Παρθένο και τις Επιτραπέζιες Ελιές / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018)
Ενημερωτικό Δελτίο: Δακοκτονία και Μυκητολογικές Ασθένειες των Λαχανικών Δακοκτονία και Μυκητολογικές Ασθένειες των Λαχανικών (07/2018) / Ενημερώσεις (Κυριακή 15 Ιουλίου 2018)
Άδεια αγροτικού αυτοκίνητου για τους κατά μη κύριο επάγγελμα αγρότες μέχρι 1.300 χιλιόγραμμα / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018)
Κινδυνεύει η ελαιοπαραγωγή λόγω δάκου Προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018)
Ανακοίνωση ημερίδας / ΥΠΑΑΤ - Επίκαιρα Θέματα & Νομοθετικό Έργο (Πέμπτη 31 Μαΐου 2018)
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ / ΥΠΑΑΤ - Επίκαιρα Θέματα & Νομοθετικό Έργο (Πέμπτη 31 Μαΐου 2018)
Επισυνάπτεται το Δελτίο Τύπου για την Ημερίδα / ΥΠΑΑΤ - Επίκαιρα Θέματα & Νομοθετικό Έργο (Παρασκευή 18 Μαΐου 2018)
Επισυνάπτεται το Πρόγραμμα της Ημερίδας / ΥΠΑΑΤ - Επίκαιρα Θέματα & Νομοθετικό Έργο (Τρίτη 15 Μαΐου 2018)
Επισυνάπτεται η Πρόσκληση της Ημερίδας / ΥΠΑΑΤ - Επίκαιρα Θέματα & Νομοθετικό Έργο (Σάββατο 5 Μαΐου 2018)
Νόμιμα και Παράνομα γεωργικά φάρμακα: Πως να τα αναγνωρίσετε Οδηγίες για τους επαγγελματίες χρήστες / Blogs (Πέμπτη 26 Απριλίου 2018)