Plant Protection
Υπηρεσία Φυτοπροστασίας $sitename

Παυλωνια: Ενα δεντρο απo το μελλoν

Μια άγνωστη δενδρώδης καλλιέργεια

Μια άγνωστη δενδρώδης καλλιέργεια, που μπορεί πολύ εύκολα να ευδοκιμήσει στη χώρα μας, υπόσχεται εντυπωσιακές αποδόσεις.


Η Παυλώνια είναι ένα δένδρο φυλλοβόλο, το οποίο αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα και ελάχιστη φροντίδα, ενώ δεν απαιτείται μεγάλη αρχική επένδυση για την εγκατάστασή της.
Η Παυλώνια είναι γένος φυτών της μονογονικής οικογένειας Paulowniaceae, που αποτελείται από 23 είδη (P. tomentosa, P. fortunei, P. Kawakamii, P. elongata, P. catalpifolia, P. australis, P. viscosa κ.ά.). Όλα κατάγονται από την Κίνα εκτός από το P. fortunei, το οποίο απαντάται στο Βιετνάμ και το Λάος. Το P. tomentosa επίσης φύεται στην Κορέα και την Ιαπωνία. Το ξύλο της Παυλώνιας έχει ανοιχτόχρωμο καρδιόξυλο και από αιώνες χρησιμοποιείται στην Ασία επειδή είναι ευκατέργαστο και έχει όμορφη δομή.


Οι Χρήσεις της Παυλώνιας
Όλα τα είδη της Παυλώνια είναι ταχέως αναπτυσσόμενα δέντρα- η Παυλώνια έχει την καταπληκτική ετήσια ανάπτυξη των 3-5 μέτρων τον χρόνο και δικαίως έχει πάρει τον τίτλο του πιο γρήγορα αναπτυσσομένου δέντρου στον κόσμο. Ένα δέντρο τριών ετών φτάνει τα 10-15 μέτρα, ενώ ένα ώριμο δέντρο Παυλώνιας φτάνει το μέγιστο ύψος των 20 μέτρων. Λόγω αυτής της ιδιότητάς τους, κάποια από τα είδη της  Παυλώνιας, όπως η Paulownia tomentosa, η Paulownia elongata, η Paulownia fortunei κ.ά., χρησιμοποιούνται εντατικά σε φυτείες για υλοτομία, για παραγωγή βιομάζας και βιοκαυσίμων, για ζωοτροφή, αλλά και σε αναδασώσεις, ως καλλωπιστικό δέντρο κ.ά.


Η εμπορική χρήση του ξύλου της Παυλώνιας.
 
Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της καλλιέργειας της Παυλώνιας για παραγωγή ξυλείας που την διαφοροποιούν από οποιοδήποτε άλλο δέντρο στον κόσμο, είναι τα εξής: 

1. Η ταχεία της αύξηση – μη συγκρίσιμη με κανένα άλλο είδος δέντρου – κατά 1 m3  ξυλείας μέσα σε 7-8 χρόνια. Κατά μέσο όρο, ετησίως αναπτύσσεται σε ύψος 2 μέτρων τουλάχιστον (μπορεί όμως να φθάσει και τα 4 -5 μέτρα υπό κατάλληλες συνθήκες). Ο κορμός της αυξάνει σε διάμετρο 4-5 εκατοστά ετησίως. Οι ρίζες της αναπτύσσονται σε μεγάλο βάθος και μπορεί να φθάσουν τα 18 μέτρα. Η τιμή του ξύλου της  είναι ανάλογη με την ποιότητά του. Η τιμή του ξύλου, προελεύσεως Κίνας είναι 350 δολάρια το κυβικό μέτρο στην κατηγορία-Ε και 550 δολάρια το κυβικό μέτρο στην κατηγορία-Α1. Το ξύλο ανωτέρας ποιότητας που προέρχεται από την Αυστραλία κοστίζει 2.000 δολάρια το κυβικό μέτρο. Η τιμή του ξύλου του συνήθως είναι παρόμοια με εκείνη του ξύλου της μαύρης καρυδιάς.

2. Ένα από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της Παυλώνιας, είναι οι θαυμάσιες ιδιότητες της ξυλείας της. Μία απ’αυτές είναι η καθολικότητα της: χρησιμοποιείται όπου μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Παρόλο που το ξύλο της χρησιμοποιούταν από αιώνες, ακόμη και σήμερα συνεχίζει να εκπλήσσει από τις πολυάριθμες εφαρμογές της. Βέβαια, κίνητρο για να αναζητούνται όλο και πιο νέες εφαρμογές της ξυλείας από Παυλώνια είναι το χαμηλό της κόστος. Αν κάνουμε σύγκριση ανάμεσα στη τιμή και τις ιδιότητες της, καταλαβαίνουμε ότι δεν είμαστε μακριά από την “ιδανική ξυλεία”.

 

Το ξύλο της Παυλώνιας είναι πολύ ελαφρό, αλλά σκληρό με καλή μικροδομή. Δεν στρεβλώνει ούτε παραμορφώνεται, δεν παρουσιάζει ανωμαλίες που οφείλονται στην υγρασία, δεν σχίζεται από το κάρφωμα. Το πριόνισμα είναι εύκολο, χωρίς κίνδυνο θρυμματισμού, ενώ η κόλλα και τα χρώματα έχουν εύκολη πρόσφυση πάνω του. Το πρώτο που προκαλεί εντύπωση όσο αφορά τη ξυλεία της Παυλώνια (Paulownia) είναι η  ελαφρότητά της. Αυτό είναι αιτία να προτιμάται στην κατασκευή προϊόντων, στα οποία το χαμηλό βάρος έχει βασική σημασία, όπως στις αεροπορικές κατασκευές και τα εξαρτήματα πλωτών σκαφών. Πολύ εκτιμάται και ως υλικό για κιβώτια, τελάρα, έτοιμα προϊόντα για μεταφορά, επειδή έτσι μειώνεται το συνολικό βάρος των φορτίων. Αυτό οδηγεί σε μειωμένα έξοδα καυσίμου, τη δυνατότητα να μεταφέρονται περισσότερα προϊόντα, και αυτό αντίστοιχα από τη πλευρά του οδηγεί σε χαμηλότερη τιμή των μεταφορών, το οποίο είναι και ο στόχος για κάθε έναν που ασχολείται με τις μεταφορές. Τα τελευταία χρόνια αυτό το είδος ξυλείας προτιμάται και για εσωτερικές λύσεις στη βιομηχανία αυτοκινήτων. Επίσης από αυτήν κατασκευάζονται ιστιοσανίδες, χιονοσανίδες και σκι. Το ξύλο της παουλόβνιας χρησιμοποιείται επιπλέον για:
  • Κατασκευή μουσικών οργάνων, επειδή το ξύλο αυτό έχει πολύ καλή αντήχηση. Κυρίως χρησιμοποιείται για τον σκοπό αυτό στην Κίνα και την Ιαπωνία.
  • Ξύλο οικοδομικών κατασκευών, επειδή είναι ελαφρύ ξύλο, ανθεκτικό στο σάπισμα είναι ιδεώδες ξύλο για δοκάρια στεγών, πόρτες, παράθυρα, πατώματα, ταβάνια.
  • Ξύλο για κατασκευή κιβωτίων μεταφοράς εμπορευμάτων, φρούτων κ.λπ.
  • Ξύλο για κατασκευή επίπλων, καρεκλών, τραπεζιών, ντουλαπιών κ.λπ.
  • Στην επίπλωση του σπιτιού η ξυλεία της Παυλώνια χρησιμοποιείται εκτεταμένα για στόρια, επενδύσεις εσωτερικών τοίχων και έπιπλα, μετά από καπλάντισμα, ενώ επίσης από αυτήν κατασκευάζεται και εξαιρετικής ποιότητας παρκέ. Η Παυλώνια είναι υλικό, το οποίο οι ξυλόγλυπτες με ευχαρίστηση επεξεργάζονται, ακριβώς εξαιτίας της ελαστικότητας του. Σε συνδυασμό με τη δυσκολία εύφλεξης και την έλλειψη παραμορφώσεων, αυτό είναι ιδανικό και για το πιο δύσκολο ξυλόγλυπτο ενώ είναι ιδιαίτερα λεία και απουσιάζουν ρόζοι από την επιφάνεια της. Ενδιαφέρουσα ιδιότητα είναι η ικανότητα των δοκών από Παυλώνια να συγκρατούν βίδες στην ίδια την άκρη τους χωρίς να ραγίζουν.
  • Λόγω της χαμηλής του θερμικής αγωγιμότητας χρησιμοποιείται σαν μονωτικό.Τα δισεκατομμύρια πόροι αέρα την κάνουν εξαιρετικά καλό θερμομονωτικό και ηχομονωτικό υλικό, ασύγκριτο με άλλη ξυλεία. Η ιδιότητα αυτή είναι ιδιαίτερα πολύτιμη στην κατασκευή σαουνών, λυόμενων σπιτιών, επιστρώσεις πατωμάτων και επενδύσεις εσωτερικών τοίχων.
  • Για την παρασκευή τού κοντραπλακέ. Το κοντραπλακέ που γίνεται με το ξύλο της παουλόβνιας που έχει αποξηρανθεί για 7 χρόνια, είναι εφάμιλλο με το κοντραπλακέ από το ξύλο της λεύκας που έχει αποξηρανθεί σε μία διάρκεια 50 ετών.
  • Για την παραγωγή ξυλοκάρβουνων.
  • Για την παραγωγή πέλετ.

 
Οι ιδιότητες που έχει το ξύλο της Παυλώνιας
  • Η ελαφρότητα του ξύλου: Η Παυλώνια είναι το πιο ελαφρύ ξύλο στις ΗΠΑ σε σχέση με την εμπορική ξυλεία που κυκλοφορεί. Φθάνει μόνο στα 2/3 του συνήθους βάρους των εμπορικών ειδών ξυλείας.
  • Η πυκνότητα του ξύλου της Παυλώνιας είναι μεταξύ 0,23- 0,30 (δηλαδή 0,23-0,30 % του βάρους του νερού). Η μέση πυκνότητα αυτού του ξύλου είναι 0,28 σε σύγκριση με τη λεύκα, της οποίας η μέση πυκνότητα είναι 0,42 και της φιλύρας 0,37. Το μέσο βάρος ενός κυβικού μέτρου ξύλου Παυλώνιας είναι 7,5 κιλά. Το βάρος των 1.000 σανίδων της ζυγίζει 626,8 κιλά, ενώ οι 1.000 σανίδες της λεύκας ζυγίζουν 993,6 κιλά και της λευκής βελανιδιάς 1.514 κιλά.
  • Δύναμη και σταθερότητα: αν και είναι ελαφρύ ξύλο, είναι πολύ δυνατό και δεν σχίζεται κατά την κατεργασία του σε αντίθεση με άλλα ξύλα, ακόμη και όταν γίνεται ταχεία ξήρανση του ξύλου.
  • Εύκολα κατεργάσιμο: Μια πολύτιμη ιδιότητά του είναι η ευκολία που γίνεται η κατεργασία του ειδικά όταν ακόμη το ξύλο είναι πράσινο. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή αερομοντέλων (αεροπλάνων) από ξύλο. Με την αποξήρανση του ξύλου της Παυλώνιας αποκτά μία σκληρότητα η οποία όμως δεν είναι τόσο μεγάλη όπως με τα άλλα είδη ξύλου. Το ξύλο της παουλόβνιας αποξηραίνεται γρήγορα στον αέρα, σε 30 ημέρες χωρίς να παρουσιάζει παραμορφώσεις. Η ιδιότητα αυτή είναι σημαντική επειδή μειώνεται το κόστος αποξήρανσης, αν γινόταν σε φούρνο.
  • Μια ακόμα ιδιότητα της ξυλείας από Παυλώνια είναι ότι εξαιτίας της ελάχιστης περιεκτικότητας ρετσινιών είναι πιο δύσκολο να αρπάξει φωτιά σε σχέση με άλλα είδη ξύλου καθώς και ότι η ξυλεία από Παυλώνια δεν παθαίνει ζημιά από ξυλοφάγους. Η αιτία είναι, ότι σε σχέση με τα ταχέως αναπτυσσόμενα είδη του γένους Quercus, στα οποία συσσωρεύονται τανίνες στα φύλλα, η Παυλώνια συσσωρεύει τανίνες στη ξυλεία, το οποίο την κάνει ανθεκτική στην εισβολή ξυλοφάγων και τερμιτών. Αυτό το γεγονός κάνει την Παυλώνια περιζήτητη για την κατασκευή κατοικιών από ξύλο σε ολόκληρο τον κόσμο.
  •  Άλλη ιδιότητα της ξυλείας από Παυλώνια είναι το χαμηλό περιεχόμενο σε υγρασία και ο χαμηλός κίνδυνος πυρκαγιάς. Η ξυλεία έχει περιεκτικότητα νερού γύρω στα 10-12%, απορροφά δύσκολα το νερό και λόγω αυτού τα προϊόντα που είναι κατασκευασμένα απ’αυτήν δεν παραμορφώνονται, έτσι όπως έχουμε συνηθίσει να γίνεται με τα περισσότερα ξύλινα μέρη όταν είναι εκθετημένα στην υγρασία. Η αιτία γι’αυτό είναι η στερεά ινώδης δομή της, που οφείλεται στη διαφορετική σύνθεση των κυττάρων της. Ακριβώς αυτό κάνει την Παυλώνια περιζήτητη στην επιλογή υλικού για σάουνες και έπιπλα. Οι ιδιότητές της την κάνουν κατάλληλη για παιδικά παιχνίδια, στόρια, παρκέ ακόμα και για μουσικά όργανα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ακριβότερα μουσικά όργανα κατασκευάζονται από ξύλο Παυλώνια. Ακόμη και σήμερα στην Ιαπωνία υπάρχουν σπίτια, κατασκευασμένα εδώ και πολλούς αιώνες, από την ξυλεία Παυλώνιας. Αυτά εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να εκτιμούνται από τους ιδιοκτήτες τους, όχι μόνο λόγω της ιστορικής τους αξίας αλλά γιατί παραμένουν όμορφα, έγκριτα και βέβαια ακίνδυνα σε περίπτωση πυρκαγιάς και πολύ περισσότερο σεισμών.
  • Το ξύλο της Παυλώνιας έχει χαμηλή θερμική αγωγιμότητα και γι' αυτό χρησιμοποιείται σαν μονωτικό σε ψυγεία αλλά και για την κατασκευή κυψελών.
Τα Μειονεκτήματα
Συχνά ως μειονέκτημα της ξυλείας από Παυλώνια αναφέρεται η ελάχιστη σκληρότητά της. Και πραγματικά αυτή είναι πολύ μαλακό υλικό αλλά σε πολλές σφαίρες εφαρμογής αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Υπάρχουν βέβαια και σφαίρες εφαρμογής στις οποίες είναι απαραίτητο το υλικό να είναι σκληρό. Σ’αυτές τις περιπτώσεις εφαρμόζεται καπλάντισμα με σκληρότερες ξυλείες, π.χ. με τη καρυδιά.