Plant Protection
Υπηρεσία Φυτοπροστασίας $sitename

Λαχανικα και κηπευτικα: Οδηγος Φυτευσης

Οι ιδανικές αποστάσεις φύτευσης, ο χρόνος και η ποσότητα σπόρου ανά στρέμμα

Χρήσιμος οδηγός για τον τρόπο και τον χρόνο φύτευσης των κυριότερων κηπευτικών

 
ΕΙΔΟΣ  
ΜΕΣΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ
ΦΥΤΕΥΣΗΣ (cm)
 
ΠΟΣΟΤΗΤΑ

ΣΠΟΡΟΥ (γρ)
(Για ένα στρ.)
ΦΥΤΑ /
ΣΤΡΕΜΜΑ
ΕΠΟΧΗ
ΣΠΟΡΑΣ
ΕΠΟΧΗ
ΦΥΤΕΥΣΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ
ΓΡΑΜΜΩΝ
 
ΕΠΙ ΤΩΝ
ΓΡΑΜΜΩΝ
 
 Αγγούρι
 
40-50 1-1,5   1500-1600 Όλο το Χρόνο  
 Αγγουρι Υπαίθρου
 
100-120 120-150 200 500-850 Μαρ.-Ιουλ.  
 Αγγούρι (τουρσί)
 
120-140 25   2800-3300 Μαρ.-Ιουλ.  
 Άνηθος
 
Με σκόρπισμα 600-1000   Άνοιξη-Φθιν.  
 Αντίδι
 
40 20 500 12000-12500 Όλο το Χρόνο  
 Αρακάς
 
60-70 10 8000-12000   Σεπτ.-Οκτ.  
 Καρότο
 
15 4 500   Φεβ.-Νοεμ.  
 Καρπούζι
 
200-250 100-150   250-500 Ιαν.-Μάιο. Μαρτ.-Ιούν.
 Κολοκυθάκι
 
100 50-70 500 1500-2000 Ιαν.-Αυγ. Μάρτ-Σεπτ
 Κουνουπίδι
 
70-80 50 20-40 2500-3500 Μάιο-Ιουν. Ιουλ.-Οκτ.
 Κουκιά
 
50-70 15-20 8000-15000   Αυγ-Νοε  
 Κρεμμύδι
 
25 10 800-1000   Φεβ.-Μάρτ  
 Λάχανο
 
60-70 40-50 20-40 2800-4000 Ιουν.-Ιουλ.  
 Μαιντανός
 
Με σκόρπισμα 1000-1200   Όλο το Χρόνο  
 Μαρούλι
 
40 20-30 30-40 6500-8000 Αυγ.-Φεβ. Σεπτ.-Μαρτ.
 Μελιτζάνα
 
80 50 30 2500 Ιαν.-Απρ. Μαρτ.-Μάιο
 Μπάμια
 
80 30 1500 4000 Απρ.-Μάιο  
 Μπρόκολο
 
70-80 50 20-40 2500-3500 Ιουν.-Ιουλ. Αυγ.-Οκτ.
 Πανζάρι
 
30 10 1000-1500   Σεπτ.-Οκτ.-Φεβ.  
 Πεπόνι
 
150-200 100 200-250 300-500 Ιαν-Μάιο. Μαρτ.-Ιουν.
 Πιπερία
 
70-80 40-50 30 2500 Ιαν.-Απρ. Μαρτ.-Μάιο
 Πράσσο
 
30 10 300-400   Μαρτ.-Απρ.  
 Ραδίκι
 
30 10 500   Όλο το χρόνο  
 Ρεπάνι
 
20 5 1000   Αυγ.-Μάρτ  
 Ρόκα
 
Με σκόρπισμα 300   Φεβ.-Σεπ.  
 Σέλινο
 
40 15 500   Σεπ.-Οκτ.-Φεβ.  
 Τομάτα Βιομηχ.
 
70-80 30 20-40 3500-4000 Φεβ.-Μαρτ. Απρ.-Ιουν.
 Τομάτα Θερμ.
 
80-100 50   2000-2500 Όλο το χρόνο  
 Τομάτα Υπαίθρου
 
100-120 50 5 1000-1500 Φεβ.-Μάιο Μαρτ.-Ιουν.
 Φασόλια
 
50-100 20-40 5000-8000   Απρ.-Αυγ.