Plant Protection
Υπηρεσία Φυτοπροστασίας $sitename

Οδηγος λιπανσης για μικροκαλλιεργητες και ερασιτεχνες παραγωγους

Ερασιτεχνικοί κήποι: Πόσο λίπασμα χρειάζονται τα κηπευτικά;

Οδηγός λίπανσης για ερασιτέχνες παραγωγούς κηπευτικών



Μέση ποσότητα λιπάσματος που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια ενός στρέμματος1
 
Λαχανοκομικό είδος Χημική λίπανση (κιλα/στρεμμα)
Βασική2 Επιφανειακή
 Λάχανο N: 10-12


P202: 5-7

K20: 10-15
Ν 4-5
Στο στάδιο σχηματισμού της ροζέτας
 
Ρ205 3-5
Στο στάδιο σχηματισμού της κεφαλής
 
Κ2O 2-3
Μετά το σχηματισμό της κεφαλής
 Λαχανοκομικό φασόλι N: 5-15
P202: 10-20
K20: 10-20
-
 Μελιτζάνα N: 2,5-5
P202: 20-30
K20: 7,5-10
N: 2,5 - 5,0
Κ20: 7,5 - 10
Σε 2-3 δόσεις μετά από κάθε συγκομιδή
 Μπάμια N: 6-8
P202: 10-15
K20: 8-10
Ν: 8 - 10
Κ20: 4 - 6
Σε 2-3 δόσεις μετά την καρπόδεση
 Μπιζέλι (αρακάς) N: 3-6
P202: 6-12
K20: 6-15
-
 Πατάτα Ν: 15-20
Ρ2O5: 10-15
Κ2Ο: 20-28
MgO: 3-5
 
 Πεπονιά N: 7,5-10
P202: 10-15
K20: 6-15
Ν: 7,5-10
Όταν αρχίσουν να αναπτύσσονται οι βλαστοί 2ης τάξης
 Πιπεριά N: 6-8
P202: 8-10
K20: 8-10
Ν: 5-6
Κ20: 3-5
Σε δόσεις μετά από κάθε συγκομιδή
 Σπανάκι N: 5-8
P202: 3,5
K20: 15-20
Ν: 10-12
Σε δόσεις κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των φυτών
 Τομάτα N: 5-8
P202: 3,5
K20: 15-20
Ν 5 - 10
Κ20 10-12,5
Σε δόσεις μετά από κάθε συγκομιδή
Η ποσότητα λιπάσματος είναι ενδεικτική. Για την ορθότερη εφαρμογή της λίπανσης (προστασία περιβάλλοντος, εξοικονόμηση χρημάτων) συστήνεται να προηγείται εδαφολογική ανάλυση
Πριν ή κατά τη σπορά/μεταφύτευση