Plant Protection
Υπηρεσία Φυτοπροστασίας $sitename

Εσπεριδοειδη: Μυγα της Μεσογειου

Επεμβάσεις και πρόληψη

Όνομα εντόμου: Μύγα Μεσογειακού καρπού (Ceratitis capitata)



Συχνότητα και σπουδαιότητα: Η Μύγα Μεσογειακού καρπού Ceratitis capitata είναι από τα πιο καταστροφικά ζωύφια των καρπών σ' όλο τον κόσμο. Λόγω της ευρύτατης διασποράs της, της ικανότητάς της να αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες περισσότερο από άλλες μύγες των καρπών, και των πολλών της ξενιστών, κατατάσσεται πρώτη στα οικονομικά επιβλαβή έντομα.

 

 

Συμπτώματα

Η καταστροφή που προκαλεί στα εσπεριδοειδή προέρχεται από την εναπόθεση αυγών στους καρπούς και τους μαλακούς ιστούς των βλαστικών μερών συγκεκριμένων φυτών, τη διατροφή της κάμπιας και την αποσύνθεση των φυτικών ιστών με την εισβολή δευτερευόντων μικροοργανισμών. Η διατροφή της κάμπιας από τους καρπούς είναι καταστροφική. Τα ώριμα φρούτα που προσβάλλονται, μπορεί να μοιάζουν μουσκεμένα. Τα ανώριμα φρούτα συστρέφονται και συνήθως πέφτουν. Οι σήραγγες που σκάβουν οι κάμπιες συνιστούν σημεία εισόδου βακτηρίων και μυκήτων που προκαλούν σήψη στον καρπό. Οι προσβολές στους καρπούς από το έντομο είναι σοβαρές όταν αυτοί αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα με αποτέλεσμα να ωριμάζουν πρόωρα και να πέφτουν.


 

Καταπολέμηση

Η κύρια μέθοδος αντιμετώπισης που χρησιμοποιείται στην καλλιέργεια είναι η καταστροφή όλων των μη εμπορεύσιμων και μολυσμένων καρπών.
Αλλά οι τρεις κύριοι τόποι αντιμετώπισης του εντόμου ειναι οι: Μαζική παγίδευση, Δολωματικοί ψεκασμοί και οι ψεκασμοί καλύψεως.
  1. Μαζική παγίδευση: Βασίζεται σε έτοιμο δόλωμα, με την μορφή παγίδων, προσέλκυσης και θανάτωσης των ακμαίων του εντόμου με την δραστική ουσία deltamethrin. Η ανάρτηση των παγίδων γίνεται νωρίς με χαμηλό πληθυσμό των εντόμων και πριν την ωρίμανση των καρπών. Συνεπώς όσοι έχουν σκοπό να ακολουθήσουν αυτήν την μέθοδο καταπολέμησης του εντόμου θα πρέπει να ξεκινήσουν αυτή την εποχή. Αποτελεί βιοτεχνολογική μέθοδο που σέβεται απόλυτα το περιβάλλον.
  2. Δολωματικοί ψεκασμοί: Σύμφωνα με τις οδηγίες εγκεκριμένου σκευάσματος (lambda-cyhalothrin - 1 με 2 εφαρμογές ανά 14 ημέρες) ο ψεκασμός γίνεται σειρά παρά σειρά με την προσθήκη δολώματος. Οι δολωματικοί ψεκασμοί δεν καταστρέφουν τα ωφέλιμα έντομα.
  3. Ψεκασμοί καλύψεως: Συνιστάται σε ψεκασμό όλου του φυλλώματος των δένδρων. Κατάλληλα εντομοκτόνα, εγκεκριμένα απο το υπουργείο ή και και το βιολογικό σκεύασμα Beauveria bassiana (έως 5 εφαρμογές ανά 7 ημέρες) το οποίο χρησιμοποιείται μόνο στην μανταρινιά, δεν καταστρέφει τα ωφέλιμα έντομα αλλά απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό εφαρμογών.

 
Πηγές: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ:
plantpro (Πρόγραμμα Leonardo Da Vinci της Ευρωπαϊκής επιτροπής)