Plant Protection
Υπηρεσία Φυτοπροστασίας $sitename

Δειτε πως ηταν στην πραγματικοτητα τα φρουτα και τα λαχανικα πριν τα «πειραξει» ο ανθρωπος

Tα αγαπημένα σας φρούτα πριν επέμβει ο ανθρώπινος παράγοντας

Όταν ο άνθρωπος ξεκίνησε να καλλιεργεί φρούτα και λαχανικά, αυτά ήταν τελείως διαφορετικά από ότι είναι σήμερα.



Η αλήθεια είναι ότι το 90% των λαχανικών και φρούτων που καταναλώνουμε δεν είναι δημιουργήματα 100% της φύσης, αλλά σε μεγάλο ποσοστό και του ανθρώπου, και προέρχονται από διασταυρώσεις ειδών, με σκοπό να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες επιβίωσης του είδους μας.

Εξημερωμένο είδος είναι αυτό που ο εξημερωτής (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο άνθρωπος) το αναπτύσσει σε ειδικό χώρο, και ελέγχεται η διατροφή και η αναπαραγωγή του.

Ως αποτέλεσμα, τα χαρακτηριστικά του αλλοιώνονται, αποκλίνει από τον άγριο πρόγονο του και γίνεται περισσότερο χρήσιμο στον εξημερωτή.


Το άγριο καρότο, το οποίο άρχισε να καλλιεργείται περίπου από τον 10ο αιώνα. Σύμφωνα με τον Business Insider, αρχικά ήταν μια απλή ρίζα, λεπτή και με έντονο άρωμα.


 
Τώρα είναι πορτοκαλί, πιο χοντρό, πιο λαμπερό και τραγανό.



Η άγρια μελιτζάνα είχε αγκάθια, ήταν στρογγυλή, ενώ το χρώμα της ποίκιλλε από κίτρινο έως και μωβ.


 
Οι σημερινές μελιτζάνες δεν έχουν αγκάθια, ενώ το χρώμα του είναι μωβ και το σχήμα τους είναι μακρόστενο.



Το άγριο καλαμπόκι (Teosinte) καλλιεργήθηκε πρώτη φορά από τον άνθρωπο περίπου το 7000 π.Χ. Το καλαμπόκι, πέρα από την εξελικτική του πορεία, θεωρείτε ότι είναι αποτέλεσμα της διασταύρωσης ενός αρχαιου είδους Zea Mays, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Teosinte και του φυτού Tripsacum


 
Το σύγχρονο καλαμπόκι είναι 1.000 φορές μεγαλύτερο από το άγριο και είναι πιο εύκολο να καλλιεργηθεί και να ξεφλουδιστεί.



Το καρπούζι, σύμφωνα με πίνακες του 17ο αιώνα ήταν διαφορετικό εσωτερικά με μεγάλους σπόρους.


 
Το καρπούζι σήμερα είναι κόκκινο εσωτερικά, ενώ κάποιες ποικιλίες δεν έχουν σπόρους.



Η μπανάνα καλλιεργούνταν πριν από 7000 στην Παπούα Νέα Γουινέα, εσωτερικά ήταν σκληρή με μεγάλους σπόρους.


 
Η σημερινή μπανάνα είναι αποτέλεσμα διασταύρωσης δύο ποικιλιών μπανάνας της Musa Acuminata και της Musa Balbisiana.



 
Τομάτα: O αρχαίος πρόγονος της τομάτας ήταν ένας μικρός άνοστος καρπός. Στην αρχική, άγρια μορφή της η τοματιά παράγει καρπούς σε μέγεθος μούρου.
 

 
Οι Αζτέκοι είχαν αλλάξει την τομάτα με τη μέθοδο των παραδοσιακών διασταυρώσεων, κατά την οποία ο καλλιεργητής διασταυρώνει μόνο τα φυτά που έχουν επιθυμητά χαρακτηριστικά. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει δεκαετίες ή αιώνες, αλλάζει όμως δραματικά το παραγόμενο προϊόν.
 


 
Ροδάκινο: Ο αρχαίος πρόγονος του έμοιαζε πιο πολύ με 'σκληρό κεράσι' πάρα με ροδάκινο, είχε πολύ μικρό μέγεθος (22 χιλιοστά) και ήταν πολύ πιο σκληρό.