Plant Protection
Υπηρεσία Φυτοπροστασίας $sitename

Φυτα που αντεχουν διπλα στη θαλασσα

Ναι, υπάρχουν φυτά που αντέχουν μια χαρά κοντά στη θάλασσα και σε εδάφη με αυξημένη αλατότητα

Ας δούμε ποιά φυτά αντέχουν δίπλα στη θάλασσα. Μια και μένουμε στη Ελλάδα ένα πολύ συνηθισμένο θέμα, είναι τα παραθαλάσσια σπίτια να έχουν πρόβλημα με τα περισσότερα φυτά. Η πιο προφανής λύσης είναι η επιλογή φυτών τα οποία αντέχουν τη θάλασσα. Ας γνωρίσουμε ορισμένα από τα φυτά αυτά σε μορφή θάμνων και δέντρων:



Θάμνοι

Οι παρακάτω θάμνοι μπορούν ευδοκιμήσουν φυσιολογικά σε παραθαλάσσιο κήπο ή σε νερά αυξημένης  αλατότητας.


Αγγελική


 
Αειθαλής θάμνος, ύψους 2 – 4m. Λουλούδια άσπρα που αναδίδουν άρωμα πορτοκαλιάς, από Απρίλιο έως Μάιο. Επιδέχεται μορφοποίηση και είναι κατάλληλο για μπορντούρα άλλα και για φράχτη. Επιδέχεται δραστικά κλαδέματα

Βερβένα (Verbena)

Πόα, ετήσια και πολυετής ύψους 1.5m. Ευδοκιμεί εύκολα σε μέτρια εδάφη και θέλει άπλετο ηλιακό φως. Η περίοδος (πλούσιας )ανθοφορίας είναι από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες του φυτού με διάφορα χρώματα. Κατάλληλο για χαμηλές μπορντούρες, γλάστρα και συνθέσεις.

Βερονίκη. Veronica (veronica speciosa)


 
Αειθαλής θάμνος ύψους 0,5 – 1,5m. Ανθίζει όλο το χρόνο, κατάλληλο για μπορντούρες γλάστρα και συνθέσεις. Το όνομα του προέρχεται από το αρχαίο μακεδονικό όνομα Βερενίκη (Φερενίκη), που εξέφραζε ευχή για τη νίκη ή αποτύπωνε κάποιο ιστορικό γεγονός.

Ελαίαγνος (eleagnus)

Αειθαλής θάμνος που φτάνει μέχρι τα 4m. Τα άνθη είναι ασήμαντα, αλλά έχουν υπέροχο απαλό άρωμα. Το φύλλωμα πολύ πυκνό και το καλοκαίρι το χρώμα τους γίνεται βελούδινο ασήμι ενώ ο κορμός και τα κλαδιά παίρνουν βελούδινο σκούρο κεραμιδί χρώμα. Παράγει μικρούς καρπούς, 1 εκ. μήκους με μεγάλο κουκούτσι, που μοιάζουν με κόκκινη ελιά, αρκετά γευστικούς. Ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτο. Επιδέχεται δραστικά κλαδέματα, αν και δεν είναι απαραίτητο.

Μπούζι (Carpobrotus edulis)

Αειθαλές παχύφυτο με έρπουσα ανάπτυξη. περίοδος ανθοφορίας Άνοιξη μέχρι Φθινόπωρο με μικρά ακτινωτά άνθη. Υπάρχουν ποικιλίες και διάφορα χρώματα άνθους κίτρινα-μενεξεδιά κ.α. Χρησιμοποιείται πολύ για εδαφοκάλυψη σε γκρεμούς και πρανές στη θάλασσα.
Το μπούζι είναι φυτό ιδιαίτερης αντοχής και φύεται κοντά σε παραλίες  Έχει μακρόστενα σαρκώδη φύλλα ενώ τα άνθη του είναι έντονα ροζ ή κίτρινα.
Βασικό χαρακτηριστικό του  φυτού είναι ότι τα άνθη του ακολουθούν την πορεία ήλιου (μεσημβιάνθεμο). Ανοίγουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και κλείνουν όταν βραδιάσει.
Καλύπτει εύκολα κάθε έδαφος (ακόμη και πετρώδες). Αυτή του η δυνατότητα σε συνδυασμό με την αντοχή του, το καθιστούν ιδανικό για παραθαλάσσιους κήπους.

Ινεράρια

Χαμηλός αειθαλής θάμνος, ύψους 0,5 – 0,6m.

Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis)


 
Αειθαλής θάμνος γρήγορης ανάπτυξης, με πολλά και πυκνά κλαδιά που καλύπτονται από μικρά γραμμοϊδή φύλλα, πράσινα πάνω και λευκά από κάτω. Τα άνθη του είναι κυανόλευκα. Πλούσιο σε έλαια με εξαιρετικό άρωμα. Εξαιρετικό για χαμηλές μπορντούρες. Επιδέχεται δραστικά κλαδέματα. Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.

Μηδική

Ονομάζεται το κοινό τριφύλλι διότι ήρθε στην Ελλάδα από τους Μήδους, κατά την διάρκεια των Μηδικών Πολέμων τον 5ο π.χ. αιώνα, ( πιθανότατα).
Η δενδρώδης μηδική μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 4 μέτρα. Περίοδο ανθοφορίας Νοέμβριος μέχρι το Μάρτιος με μάλλον μικρά, μακριά, κίτρινα άνθη . Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.

Λεβάντα (Lavandula)


 
Χαμηλός αρωματικό θάμνος φρυγανώδης και πολύκλαδος με άνθη γκριζογάλανα τα οποία ανθίζουν Ιούνιο με Σεπτέμβριο, σε μικρές ταξιανθίες. Επιδέχεται δραστικά κλαδέματα. Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.

Φορσύθια (Forsythia)

Θάμνος γρήγορης ανάπτυξης, ύψους 2 – 4m, με μακριά λεπτά κλαδιά και μεγάλα χρυσοκίτρινα άνθη. Περίοδος ανθοφορίας Φλεβάρης – Απρίλιος.

Πολύγαλα (Polygala myrtifolia).


Αειθαλής σφαιρικού σχήματος θάμνος ύψους και διαμέτρου 1,5 μ.. Αν και αντέχει την θάλασσα είναι κατάλληλος μόνο για ζεστά και ήπια κλίματα. Τα φύλλα του είναι γκριζοπράσινα ροζ πορφυρά λουλούδια σε συνεχή ανθοφορία από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.

Πελαργόνιο

Θάμνος ημισφαιρικού σχήματος της οικογενείας των γερανιδών (γεράνια), ύψους μέχρι και 1m. Ανθίζει από Άνοιξη μέχρι Φθινόπωρο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με άνθη σε διάφορα χρώματα

Αγιόκλημα


 
Αναρριχώμενος αειθαλής θάμνος που φτάνει τα 6 έως 10 μέτρα, ιδιαίτερα ανθεκτικός. Χαρακτηρίζεται από λεπτό άρωμα και πλούσια ανθοφορία. Κατάλληλο για να κάλυψη, φράκτες ή ανάμεσα σε άλλα φυτά και για σκιά σε πέργολες.

Λαντάνα

Θάμνος με ακανθώδη κλαδιά και πλούσια δίχρωμη ανθοφορία, που διαρκεί από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι τέλος φθινοπώρου. Τα λουλούδια του στην αρχή ροζ και κίτρινα γίνονται πορτοκαλί ή κόκκινα. Έχει σχήμα σφαιρικό και συμπαγές. Υπάρχουν και νάνες ποικιλίες με κίτρινα ή άσπρα λουλούδια.

Μυόπορο (Myoporum)

Το γένος περιλαμβάνει 30-32 είδη αειθαλών δένδρων και θάμνων ύψους έως 3 μέτρα που προέρχονται από περιοχές γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Αναπτύσσονται σε ηλιόλουστες και ημισκιασμένες θέσεις και γόνιμα εδάφη. Ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στη θάλασσα, με μικρά λευκά άνθη, και πλούσιο φύλλωμα. Κατάλληλο για φράκτη. Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.

Πλουμπάγκο ή μπλε γιασεμί

Αειθαλής θάμνος που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και μεγαλώνει γρήγορα. Η ανθοφορία ξεκινάει νωρίς την άνοιξη και διαρκεί μέχρι το τέλος του φθινοπώρου έως η θερμοκρασία να πέσει μόνιμα κάτω από τους 15οC. Τα λουλούδια του έχουν ένα χαρακτηριστικό γαλάζιο χρώμα και διατηρούνται όλο το καλοκαίρι. Κατάλληλο για πέργκολες ή ανάμεσα σε φυτά φράχτη.

Δένδρα

Τα παρακάτω δέντρα μπορούν να αναπτυχτούν φυσιολογικά σε παραθαλάσσιο κήπο ή με νερά υψηλής αλατοτητας

Αλμυρίκι (Ταμαρίς, Tamarix)


 
Απίστευτης αντοχής στη θάλασσα, φυτεύεται εκεί που σκάει το κύμα. Πελώριο ριζικό σύστημα που απλώνεται σε μήκος, συγκρατεί το χώμα εξαιρετικά. Γρήγορης ανάπτυξης, ύψους 4 – 6m. Ανθίζει από Μάιο μέχρι και Ιούνιο με άνθη μικρά και εκπληκτικό διακριτικό άρωμα. Υπάρχουν ποικιλίες με διάφορα χρώματα . Επιδέχεται δραστικά κλαδέματα και μπορεί να διαμορφωθεί σε θάμνο ή δέντρο. Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.

Ακακία κυανόφυλλη (Acacia Cyanophylla)


Αειθαλές, φυλλοβόλο, ταχείας ανάπτυξης. Ύψους 6 – 7m. Ανθίζει από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο με άνθη κίτρινα σφαιρικά, σαν μπάλες από κίτρινο χνούδι. Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη και ιδιαίτερα στα αμμώδη παραλιακά . Αντέχει μέχρι -10 C. Επιδέχεται δραστικά κουρέματα, κατάλληλο για κήπους, πάρκα, δενδροστοιχίες κ.λπ.

Αροκάρια

Κωνοφόρο αειθαλές δέντρο, έχοντας ωραία πυραμιδοειδή κόμη.

Κουκουναριά

Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.

Πεύκο

Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.

Γιούκα


Φυτό απίστευτης αντοχής, με μακριά λογχοειδή φύλλα και 1,5 – 2,5m. Περίοδο ανθοφορίας τέλη Ιουλίου – Αύγουστος, μεγάλα κρεμ άνθη σε σχήμα καμπάνας. Φυτεύετε μονό του ή σε ομάδες, αν και πολύ σύντομα θα αρχίσει να πετά μικρά φυτά από την ριζά. Πολλαπλασιάζετε εύκολα, ακόμα και από κομμένο κορμό. Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.

Φοίνικας

Φυτά ιδιαίτερα ανθεκτικά στο δυνατό άνεμο, στα σταγονίδια της θάλασσας, και στην ξηρασία. Καταλληλότερα είδη για μεσογειακούς κήπους είναι τα 2 μεσογειακά είδη: ο φοίνικας του Θεοφράστου (Phoenix theophrasti) και ο Χαμαίροπας της μεσογείου, ,ένα είδος νάνου φοίνικα με βενταλόσχημα φύλλα, αυτοφυές στην δυτική λεκάνη της μεσογείου.

Χαρουπιά Ή ξυλοκερατιά (Κερωνία η έλλοβος, Ceratonia siliqua)


Δέντρο αείφυλλο που ανήκει στην οικογένεια των Κυαμοειδών. Ιδιαίτερα ανθεκτικό και προσαρμοστικό, αργής ανάπτυξης, ύψους μέχρι 13m. Βρίσκεται σε όχθες ποταμών και παράκτιες περιοχές της Μεσογείου. Στην Ελλάδα βρίσκεται αυτοφυής σε πολλές νησιώτικες περιοχές και κυρίως στη Κρήτη.
Πυκνό, σκούρο, πράσινο φύλλωμα σε σφαιρικού σχήματος που δημιουργεί πλούσια παχιά σκιά.

Πηγή greenhost.gr