Plant Protection
Υπηρεσία Φυτοπροστασίας $sitename

Aζαλεα: Οδηγος καλλιεργειας, συντηρησης & περιποιησης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την καλλιέργεια της Aζαλέας

Aζαλέα (Azalea indica, Azalea  / Ericaceae)



Εκλογή: Προτιμάτε φυτά µε κοντούς ισχυρούς πράσινους βλαστούς, φυτά φουντωτά και πάντα ανθισμένα. Έτσι θα διαπιστώσετε το χρώμα του άνθους και την ιδιότητα: μονές - διπλές αζαλέες.

Τοποθέτηση: Το φυτό δεν επηρεάζεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα έτσι παραμένει συνέχεια έξω από το σπίτι. Προτιμάει θέσεις ηµισκιερές δροσερές μακριά από τα ψυχρά ρεύματα του αέρα και φυσικά ποτέ απ' ευθείας στο ηλιακό φως.

Πότισμα: Λίγο νερό κατά αραιά διαστήματα. Είναι φυτό που αντέχει στη δίψα. Το καλοκαίρι ποτίζεται πιο τακτικά, απαραίτητο για να δώσει νέους βλαστούς και μπουμπούκια. 

Βλαστολογήματα: Για μια πλούσια βλάστηση και ανθοφορία η αζαλέα τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να κλαδεύεται 2 και 3 φορές (τσίμπημα βλαστών). Έτσι το Φθινόπωρο θα φουντώσει και θα σχηματίσει τα μπουμπούκια την επόμενη χρονιά.
 

Αλλαγή γλάστρας: Μόνο όταν εμφανίζονται οι ρίζες του φυτού στην επιφάνεια του χώματος. Χρησιμοποιείτε πάντα τύρφη ή καθαρό καστανόχωμα µε κουμαρόχωµα.

Λίπανση: α) Δόση λιπάσματος πολύ μικρή. 10 κυβικά εκατοστά (1 κουτάλι της σούπας) στα 5 κιλά νερό.
β) Λιπαίνουμε πάντα τα φυτά που είναι σε καλή κατάσταση. Αντίθετα τα καχεκτικά κίτρινα φυτά προσπαθούμε πρώτα να συνέλθουν και αργότερα κάνουμε λιπάνσεις.