Plant Protection
Υπηρεσία Φυτοπροστασίας $sitename

Καπνος: Καλλιεργητικη τεχνικη, και εγκατασταση της καλλιεργειας

Οδηγός εγκατάστασης και ολοκληρωμένης διαχείρισης

Περιεχόμενα:

 

Κλιματικές συνθήκες

Κλίμα - Θερμοκρασία: Ο καπνός είναι θερμοαπαιτητικό φυτό λόγω και της καταγωγής του από τροπικά κλίματα. Η βλάστηση των σπόρων αρχίζει στους 7-10oC και μεγιστοποιείται στους 24-27oC. Η καλύτερη θερμοκρασία αναπτύξεως είναι περίπου 27oC. Σε τέτοια θερμοκρασία ή χαμηλότερη των 25oC παράγονται λεπτότερα και πιο αρωματικά καπνά. Σε υψηλότερη από 35oC με συνθήκες ξηρασίας, μπορεί να προκαλέσει κάψιμο των φύλλων.
Υγρασία: Θεωρείται ανθεκτικό φυτό στην ξηρασία ιδίως οι ανατολικές ποικιλίες. Οι τύποι καπνών που ευδοκιμούν σε υγρά κλίματα χρειάζονται κανονική υγρασία σε όλη τη διάρκεια αναπτύξεως, ώστε τα φύλλα να είναι λεπτά, ανοιχτόχρωμα, με λίγη νικοτίνη και ρητινώδεις ουσίες και ελαφρό άρωμα. Μερικές μικρές βροχές την πρώτη περίοδο μετά τη μεταφύτευση κάνουν τα καπνά πιο λεπτά και αρωματικά, με καλύτερη καυσιμότητα και λιγότερη νικοτίνη ενώ με υγρό θέρος τα καπνά αποκτούν μικρότερο βάρος. Εξάλλου υπερβολικές βροχές στην αρχή της περιόδου είναι ανεπιθύμητες, γιατί κάνουν τα φυτά υδαρή και ευπαθή στα εγκαύματα. Τέλος οι βροχές κατά τη περίοδο της συγκομιδής είναι ανεπιθύμητες.
Χαλάζι - Άνεμος: Επειδή ο καπνός έχει μεγάλα φύλλα, οι ζημιές από χαλάζι, άνεμο και ραγδαίες βροχές είναι σοβαρές γιατί προκαλούν μηχανικές βλάβες. Χαλαζόπτωση σε νεαρή φυτεία αντιμετωπίζεται με επαναφύτευση ή με θερισμό των φυτών, ώστε να αναπτυχθούν πλάγιοι βλαστοί από τους οποίος πρέπει να παραμείνει ένας.
Φως: Με μεγάλη ηλιοφάνεια παράγονται μικρά κύταρρα, πολλοί υδατάνθρακες και λίγες πρωτεΐνες, φύλλα χονδρά, σκουρότερα, με εντονότερο άρωμα και γεύση. Ενώ μειωμένος φωτισμός προκαλεί αντίθετα αποτελέσματα και το ξηρό προϊόν έχει καλύτερη καυσιμότητα.[2]
Εδαφικές συνθήκες: Με την ποικιλομορφία των τύπων που διαθέτει ο καπνός παρουσιάζει ευρεία προσαρμοστικότητα ως προς το έδαφος. Αποκλείονται μόνο τα ακραία αμμώδη και συνεκτικά εδάφη, τα αλατούχα, τα ψυχρά και κακώς στραγγισμένα εδάφη.[2]

 

 

Προετοιμασία εδάφους στο σπορείο

 • Ηλιο-απολύμανση δύο (2) μηνών κατά τους  καλοκαιρινούς μήνες: Καταπολέμηση νηματωδών, μυκήτων και άλλων ασθενειών
 • Αλλαγή θέσης σπορείων κάθε χρόνο.
 • Ισοπεδωμένα και σηκωμένα σπορεία 15 - 20 εκ. από το έδαφος.
 • Καλό είναι να γίνεται εδαφολογική ανάλυση.
 • Βασική Λίπανση σπορείου. Όχι περισσότερο από 8-24-16 αντίστοιχα για Ν-P-K g/m2. Προσοχή χρειάζεται στο Ν και στο Ρ γιατί ρίχνοντας μεγαλύτερες ποσότητες τα φυτά καίγονται και γίνονται ακατάλληλα για μεταφύτευση.
 • Η επιφανειακή Λίπανση σπορείου.  δεν κρίνεται απαραίτητη. Γίνεται μόνο εφόσον τα καπνοφυτάρια είναι καθυστερημένα στην ανάπτυξη και κιτρινωπά από την έλλειψη Ν. Η επιφανειακή λίπανση θα πρέπει να ακολουθείται πάντα από πότισμα.
 • Πιστοποιημένος και όχι γενετικά τροποποιημένος σπόρος. 10 g/στρέμμα για τα ανατολικού τύπου και 2 g/στρέμμα για τα δυτικού τύπου καπνά.
 • Κανονική και όχι πυκνή σπορά: Αρωματικά 0,6-0,8 g/m2, Γεύσεως 0,6-0,8 g/m2, Ουδέτερα 0,5-0,7 g/m2μ,  Δυτικού τύπου (Virginia, Burley) 0,1-0,125 g/m2
  Πολύ πυκνή σπορά οδηγεί στην ανάπτυξη λεπτών, ψηλών και αδύνατων φυταρίων ακατάλληλων για μεταφύτευση. Με την αραιή σπορά δημιουργούνται φυτάρια κοντόχοντρα με μεγάλα φύλλα που ανθίζουν πρόωρα.
 • Αποφυγή υπερβολικών ποτισμάτων. Συχνά και ελαφριά ποτίσματα καθημερινά κατά προτίμηση το πρωί. Το σπορείο πρέπει να παραμένει πάντα βρεγμένο αλλά όχι υγρό. Μέχρι να φυτρώσει ο σπόρος.
 • Μετά το φύτρωμα ένα πότισμα την ημέρα μέχρι το σταύρωμα.
 • Από το σταύρωμα και μετά ένα πότισμα ανά 2-3 μέρες και ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες.
 • Λίγες μέρες πριν την μεταφύτευση περιορίζονται σημαντικά τα ποτίσματα.
 • Τα σπορεία ποτίζονται με αρκετή ποσότητα νερού το προηγούμενο απόγευμα από το ‘τράβηγμα’ καθώς και το ίδιο πρωί.

 

Προετοιμασία εδάφους στο χωράφι

 • Φθινοπωρινό όργωμα με τη χρήση καταστροφέα για τεμαχισμό των κλαδιών και αβαθής ενσωμάτωση με  δισκοσβάρνα, εφόσον η προηγούμενη καλλιέργεια ήταν καπνός.
 • Καλό ειναι να γινετε αμειψισπορά με ψυχανθές.  Βελτιώνει το έδαφος και μειώνει τις απαιτήσεις σε λίπασμα αζώτου.
 • Ελαφρύ ανοιξιάτικο όργωμα για καθαρισμό του χωραφιού από τα ζιζάνια.
 • Φρεζάρισμα και χρήση καλλιεργητή. Ισοπέδωση και ψιλο-χωμάτισμα του χωραφιού καθώς και ‘σήκωμα’ του χωραφιού για καλύτερη μεταφύτευση.
 • Καλό ειναι να γινετε εδαφολογική ανάλυση για προσδιορισμό των χημικών στοιχείων και της σύστασης του εδάφους, για ακριβή υπολογισμό της ποσότητας των λιπασμάτων που απαιτούνται.
  • Ενδεικτικά για τα ανατολικά καπνά συνίσταται βασική λίπανση με 1 έως 2 μονάδες αζώτου, 4 έως 6 μονάδες φωσφόρου και 8 έως 12 μονάδες καλίου.
  • Ενδεικτικά για τα δυτικού τύπου Βιρτζίνια συνίσταται βασική λίπανση με 3 - 7 μονάδες αζώτου, 8 - 14 μονάδες φωσφόρου και 15 - 22 μονάδες καλίου. Εφόσον κρίνεται απαραίτητη, συνίσταται επιφανειακή με 2 - 3 μονάδες αζώτου.
  • Ενδεικτικά για τα δυτικού τύπου Μπέρλευ συνιστάται βασική λίπανση με 10 - 14 μονάδες αζώτου, 12 - 16 μονάδες φωσφόρου και 20 - 35 μονάδες καλίου. Συνίσταται επιφανειακή λίπανση με 4 - 6 μονάδες αζώτου σε δύο δόσεις κατά το 1ο και 2ο σκάλισμα.

 

Αντιμετώπιση ζιζανίων στα καπνοσπορεία

 • Επιλογή θέσης εγκατάστασης καπνοσπορείου. Πρέπει να αποφεύγεται η εγκατάσταση καπνοσπορείων σε θέσεις που υπάρχουν πολλά και δυσκολο-εξόντωτα ζιζάνια.
 • Ηλιο-απολύμανση (χρησιμοποίηση ηλιακής ενέργειας και πλαστικού). Εφαρμογή για την αντιμετώπιση της οροβάγχης.
 • Χημική ζιζανιοκτονία. Πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις έντονης παρουσίας ζιζανίων στο σπορείο.


 

Μέτρα αντιμετώπισης των ζιζανίων πριν την εγκατάσταση της φυτείας στον αγρό

 • Προληπτικά μέτρα αποφυγής εγκατάστασης ζιζανίων στον αγρό. Πχ. καθαρισμός μηχανημάτων.
 • Καλό ειναι να υπάρχει ιστορικό αγρού όσων αφορά στα ζιζάνια. Η τήρηση αρχείων σχετικά με τα είδη των ζιζανίων που υπάρχουν στον αγρό, την παρακολούθηση των πληθυσμών τους και την αποτελεσματικότητα των μεθόδων αντιμετώπισης των ζιζανίων, δίνει πληροφορίες για την πιο αποτελεσματική διαχείριση των ζιζανίων.
 • Αποφυγή χρήσης αγρού με έντονο πρόβλημα ζιζανίων.


 

Μέτρα αντιμετώπισης των ζιζανίων μετά την εγκατάσταση της φυτείας στον αγρό

Μηχανική αντιμετώπιση.
 • Αντιμετώπιση των ζιζανίων μεταξύ των γραμμών με φρεζάρισμα.
 • Εφαρμογή αμειψισποράς. Η εναλλαγή της καλλιέργειας έχει ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση ζιζανίων λόγω μη εμφάνισής τους στη νέα καλλιέργειας, ή, λόγω ανταγωνισμού και εφαρμογής άλλων ζιζανιοκτόνων. Ειδικά για την αντιμετώπιση της Οροβάγχης συστήνεται αμειψισπορά με σιτάρι για τουλάχιστον 5 έτη. Τα Burley εναλλάσσονται με δυναμικές καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι, τεύτλα), ενώ τα Virginia και τα Ανατολικού τύπου με σιτηρά ή ψυχανθή.
 • Καλό ειναι να γινετε καθυστέρηση χρόνου μεταφύτευσης-φύτρωμα ζιζανίων. Η καθυστέρηση του χρόνου μεταφύτευσης δίνει τη δυνατότητα αντιμετώπισης φυτρωμένων ζιζανίων με πχ. όργωμα ή φρεζάρισμα.Καθυστέρηση της εφαρμογής της πρώτης άρδευσης μετά τη μεταφύτευση, καθυστερεί και την εμφάνιση των ζιζανίων, δίχως να επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη του καπνού.
 • Ανταγωνιστικότητα τύπου καπνών. Κρίσιμη περίοδος ανταγωνισμού των ζιζανίων (περίοδος που ο αγρός πρέπει να μείνει ‘καθαρός’ από ζιζάνια) είναι 3-6 εβδομάδες μετά τη μεταφύτευση στα καπνά Virginia και Burley και 4 - 5 στα Ανατολικά.
Χημική ζιζανιοκτονία
 • Η επιλογή ζιζανιοκτόνου να βασίζεται κυρίως στο είδος ή στα είδη των ζιζανίων που κυριαρχούν στον αγρό.
 • Εφαρμογή προφυτρωτικών ή μεταφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων.
 • Η εδαφολογική ανάλυση θα δώσει πληροφορίες για τον τύπο του εδάφους και το ποσοστό οργανικής ουσίας του, στοιχεία σημαντικά για τον υπολογισμό της συνιστώμενης δόσης των προφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων. Πχ. σε ελαφρά εδάφη πρέπει να εφαρμόζονται μειωμένες δόσεις.
 • Ζιζανιοκτονία κατά θέσεις: Εφαρμόζεται χημική ζιζανιοκτονία μόνο όπου υπάρχουν, συνήθως σε περιοχές όπου παρατηρείται εμφάνιση ζιζανίων κατά κηλίδες. Ζιζανιοκτονία ακριβείας μπορεί να εφαρμοστεί όταν ψεκάζεται μόνο η γραμμή φύτευσης, ενώ μεταξύ των γραμμών εφαρμόζεται μηχανική καταπολέμηση των ζιζανίων.
 • Καλό ειναι να γινετε εναλλαγή ζιζανιοκτόνων-Χρήση μιγμάτων ζιζανιοκτόνων, για αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας των ζιζανίων.
 • Έλεγχος ψεκαστικών μηχανημάτων. Για τη σωστή εφαρμογή των ζιζανιοκτόνων απαιτείται τακτικός έλεγχος των ψεκαστικών μηχανημάτων και συντήρηση αυτών.

 

Πρακτικές συγκομιδής

Χρονικά τοποθετείται από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Αυγούστου στα νότια, μέσα Ιουλίου έως τέλος Σεπτεμβρίου στα βόρεια. Τα φύλλα πρέπει να είναι ώριμα σε κατάλληλο μέγεθος και χημική σύσταση (ώστε με κανονική αποξήρανση το ξηρό φύλλο να έχει τις επιθυμητές ιδιότητες). Ο επιθυμητός βαθμός ωρίμανσης εξαρτάται από: τον τύπο του καπνού (Ανατολικά, Virginia, Burley), την κατηγορία του καπνού του καπνού στα Ανατολικά (Αρωματικά, Ουδέτερα ή Γεύσεως), την ποικιλία του καπνού (πρώιμες, όψιμες, λεπτόφυλλες, παχύφυλλες), το «χέρι» συλλογής.
 
Πρώτα ωριμάζουν τα φύλλα της βάσης και σταδιακά τα παραπάνω προς την κορυφή. Το χρώμα των φύλλων από πράσινο γίνεται ανοιχτοπράσινο ή κιτρινοπράσινο-κίτρινο ή κιτρινολεμονί αναλόγως την ποικιλία. Η αλλαγή αυτή στο χρωματισμό εμφανίζεται είτε σε
όλη την επιφάνεια του φύλλου είτε κατά κηλίδες ή στην περίμετρο ή στην κορυφή. Άλλα μακροσκοπικά γνωρίσματα ωρίμανσης του φύλλου είναι η λεπτή αδενώδης τρίχωση (χνούδι), που εμφανίζεται στην επιφάνεια του φύλλου, καθώς και η σχετικά εύκολη απόσπασή του από το στέλεχος με ελαφρά από πάνω πίεση του μίσχου. Πρώτα ωριμάζουν τα Burley μετά τα ανατολικά και τέλος τα Virginia.
 
Καταλληλότερες ώρες συλλογής είναι οι πρωινές έως τις 10 - 11 και απογευματινές εφόσον υπάρχει διαθέσιμος χρόνος και οι καιρικές συνθήκες (συννεφιά, όχι υψηλές θερμοκρασίες) το επιτρέπουν. Συλλογή μπορεί να γίνει αμέσως μετά από βροχή ή πότισμα, αλλιώς θα πρέπει να μεσολαβήσουν 2 - 4 ημέρες. Επίσης πρέπει να αποφεύγονται οι ψεκασμοί 5 - 7 ημέρες νωρίτερα ώστε να μην κινδυνεύουν να
έχουν υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων σε απαράδεκτα επίπεδα.
Καταλληλότερη ώρα συλλογής για τα Virginia είναι λίγο πριν το μεσημέρι.
Περίοδος συλλογής είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από την ωρίμανση των κάτω φύλλων μέχρι την ωρίμανση και των τελευταίων φύλλων. Η συλλογή ή «σπάσιμο» γίνεται με το χέρι.
 
Κάθε φορά που γίνεται συλλογή («χέρι» συλλογής) κόβονται, σπάζονται 2 - 5 φύλλα ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσής τους κυρίως.
 
Τα 2-3 φύλλα της βάσης πρέπει να απορρίπτονται γιατί είναι χαμηλής ποιότητας χωρίς ύλη και γεμάτα χώμα.  
Δεν πρέπει να συλλέγονται:
 • Φύλλα από βλαστούς δεύτερης βλάστησης τα λεγόμενα φυλλίζια παρά μόνο στην περίπτωση καταστροφής από χαλάζι.
 • Φύλλα που δεν ωρίμασαν.
 • Μαραμένων φύλλων.
 • Φύλλα χωρίς υγρασία μέσα τους.
 • Φύλλων πριν φύγει από πάνω τους η δροσιά.
 • Υπερώριμα φύλλα.
Τα φύλλα συλλέγονται ακέραια, χωρίς τραυματισμούς και ζουλήγματα αλλά και καθαρά χωρίς ξένες ύλες και χώμα.
 

Αρμαθιάσματα

 
Είναι η εργασία ανάμεσα στη συλλογή και στην αποξήρανση. Είναι απαραίτητη γιατί στη διάρκειά της γίνεται και διαλογή των φύλλων με ταυτόχρονη απόρριψη των άχρηστων αλλά και συγκέντρωση και ταξινόμηση κατάλληλη για τα χλωρά καπνόφυλλα που έχει συλλέξει ο παραγωγός.
 
Ανατολικά: Γίνεται με το χέρι ή με διατρητικές μηχανές
 
Virginia:
 • Δεν γίνεται αρμάθιασμα. Τα φύλλα τοποθετούνται σε κασέτα στο χωράφι ή στους φούρνους. Τοποθετούνται φύλλα με τον ίδιο βαθμό ωρίμανσης, της ίδιας ποικιλίας, του ίδιου χεριού και από το ίδιο χωράφι, μαζεμένα την ίδια μέρα.
 • Αναγκαίο είναι οι κασέτες να γεμίζονται με καπνό όσο γίνεται πιο ομοιόμορφο. Οι κασέτες γεμίζονται αρχίζοντας από τις γωνίες και τοποθετώντας πάντα κάπως περισσότερα φύλλα στις δύο άκρες ώστε μόλις κλείσουν να έχουν παντού το ίδιο ύψος καπνού. Σε κάθε χέρι αυξάνεται και το ύψος της κασέτας.
 • Τα φύλλα τοποθετούνται χαλαρά και η κασέτα σε κανονικό γέμισμα ζυγίζει 50 - 60 κιλά, ενώ από μόνη της 8 - 12 κιλά. Η κασέτα τοποθετείται σε κλίβανο. Με τα χέρια ανοίγονται λίγο τα φύλλα και στο πάνω και στο κάτω μέρος για να επιτυγχάνεται ομοιόμορφη κυκλοφορία του αέρα μέσα από τη μάζα του καπνού.
Burley: Έχει τρεις τρόπους αρμαθιάσματος:
 • Με συρραπτική μηχανή
 • Με δέσιμο ανά ζεύγη δεξιά-αριστερά στη βέργα
 • Ροδεσιακός τρόπος.

 

Αποξηρανση

Τα καπνόφυλλα ανάλογα με την ποικιλία αποξηραίνονται στον ήλιο από μέσα Ιουνίου έως το Σεπτέμβριο, σε φούρνους και σε ξηραντήρια και περιλαμβάνει τρείς φάσεις:
 • Κιτρινίσμα των φύλλων (υψηλή σχετική υγρασία, σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και περιορισμένος αερισμό). Τα φύλλα χάνουν σταδιακά υγρασία και καθώς μαραίνονται το χρώμα τους γίνεται κίτρινο με την εμφάνιση ανοιχτόχρωμων χρωστικών, εξαιτίας της καταστροφής της χλωροφύλλης
 • Ξήρανσης του φύλλου ή σταθεροποίησης του κίτρινου χρώματος (χαμηλή σχετική υγρασία του αέρα και υψηλή θερμοκρασία). Το έλασμα των φύλλων αφυδατώνεται και παράλληλα νεκρώνονται τα κύτταρα. Σταθεροποιείται το κίτρινο χρώμα, το οποίο οφείλεται στις χρωστικές ξανθοφύλλη και φλαβόνες του καπνού.
 • Ξηρανσης των νεύρων (υψηλή θερμοκρασία και μικρή σχετική υγρασία). Ολοκληρώνεται η τελική αφυδάτωση όλου του φύλλου.
 
Ξηραντήρια Ανατολικών καπνών. (Ηλιοαποξηραινόμενα)
 • Κρέμασμα των αρμαθιών σε προσήλιους τοίχους.
 • Φορητά ξύλινα πλαίσια.
 • Συρόμενα ξύλινα πλαίσια
 • Λιάστρες

Virginia: (Θερμοαποξηραινόμενα).
Οι κασέτες τοποθετούνται σε κλίβανους φούρνους Virginia, με καπνά που συλλέχθηκαν την ίδια μέρα και έχουν τον ίδιο βαθμό ωρίμανσης, είναι της ίδιας ποικιλίας, του ιδίου χεριού και από το ίδιο χωράφι. Η κασέτα γεμίζεται ομοιόμορφα. Χρησιμοποιείται υγρόμετρο για την εξασφάλιση και τη ρύθμιση των επιθυμητών συνθηκών θερμοκρασίας υγρασίας και αερισμού μέσα στον κλίβανο.
 
Burley: (Αεροαποξηραινόμενα και κάτω από σκιά).
Οι καπνόβεργες τοποθετούνται στο ξηραντήριο με φυσικό αερισμό.
 
Μετά την αποξήρανση ακολουθεί η διαλογή, η συσκευασία και δεματοποίηση των καπνών.
 
Πηγές και βιβλιογραφία:
[1] ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
[2] Ζωϊκοί εχθροί της καλλιέργειας του καπνού στην περιοχή του Αγρινίου και τρόποι αντιμετώπισής τους, πτυχιακή εργασία της φοιτήτριας Τσαφόνια Νίκης, Ηράκλειο 2010.