Plant Protection
Υπηρεσία Φυτοπροστασίας $sitename

93 Εκατ. Ευρω Παραπανω Για Τους Αγροτες Απο Την Αυξηση Εισφορων ΟΓΑ Το 2017

Στα 93 εκατ. ευρώ ανέρχεται για τους αγρότες και τους ασφαλισμένους ο λογαριασμός

Στα 93 εκατ. ευρώ ανέρχεται για τους αγρότες και τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ ο λογαριασμός από την αύξηση των εισφορών κύριας ασφάλισης το 2017.

Το νούμερο (92,7 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια) έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βουλή ως το ποσό που εκτιμά το οικονομικό επιτελείο ότι θα μπεί στα ταμεία του κράτους το επόμενο έτος από το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών των αγροτών (βάσει φορολογητέου εισοδήματος).

Έρχεται, δε, να προστεθεί στα 95,3 εκατ. ευρώ τα οποία, σύμφωνα πάντα με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν το 2016 από το πρώτο «κύμα» των αυξήσεων στις εισφορές των αγροτών που εφαρμόστηκε φέτος.


Δηλαδή, εφόσον οι υπολογισμοί αποδειχθούν ακριβείς, στη διετία 2016-2017 οι αγρότες στο σύνολό τους θα έχουν πληρώσει επιπλέον 188 εκατ. ευρώ ασφαλιστικές εισφορές.
Βεβαίως, θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι ακόμα δεν έχει διευκρινισθεί βάσει ποιου φορολογικού έτους θα κληθούν το 2017 οι αγρότες να καταβάλλουν εισφορές και αναμένεται σχετική υπουργική απόφαση.

Στα παραπάνω νούμερα, πάντως, θα πρέπει να προστεθεί κι ένα μέρος από τα 3 εκατ. ευρώ τα οποία, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, θα προέλθουν το 2017 από την αύξηση των εισφορών υγείας τόσο των αγροτών όσο και των αυτοαπασχολουμένων.

Συνολικά, ο προϋπολογισμός προβλέπει για το ασφαλιστικό σύστημα αυξημένα έσοδα από εισφορές ύψους 279,4 εκατ. ευρώ ενώ οι περικοπές συντάξεων ανέρχονται σε 664 εκατ. ευρώ. Ακόμα κι έτσι, πάντως, το ασφαλιστικό σύστημα διατηρεί αρνητικό πρόσημο αφού το έλλειμμά του υπολογίζεται σε 687 εκατ. ευρώ…