Plant Protection
Υπηρεσία Φυτοπροστασίας $sitename

Λευκη σκωριαση στο σπανακι: Συμπτωματα και αντιμετωπιση

Συμπτώματα, προληπτικά μέτρα, επιδημιολογία

Η λευκή σκωρίαση, ένα σοβαρό πρόβλημα για το σπανάκι, που προκαλείται από τον ωομύκητα Albugo occidentalis. Αρκετοί το μπερδεύουν με τον περονόσπορο, αλλά είναι εντελώς διαφορετική ασθένεια.

Αρχικά συμπτώματα: Μετά από υγρό καιρό, αναπτύσσονται κίτρινες κηλίδες στην πάνω πλευρά του φυλλώματος, ενώ η κάτω πλευρά του φύλλου καλύπτεται με λευκές κηλίδες και καρποφορίες του μύκητα.

Η ασθένεια ευνοείται από χαμηλές θερμοκρασίες, δροσιά, μικρές βροχοπτώσεις, και γενικά όταν η άρδευση γίνεται από πάνω (με "σβουράκια"). Μόλις τα συμπτώματα παρατηρηθούν, θα πρέπει να αφαιρεθούν τα μολυσμένα φύλλα από το φυτό.

Για τη βλάστηση των σπορίων του μύκητα και την ανάπτυξη της ασθένειας πρέπει να υπάρχει υγρασία στην επιφάνεια του φύλλου. Η ασθένεια αναπτύσσεται από τους 8 με 12 βαθμούς οC και εξελίσσεται πιο γρήγορα στους 22 βαθμούς οC, κατά τη διάρκεια δροσερών περιόδων, νύχτες και πρωινά που υπάρχει δροσιά και ήπιες θερμοκρασίες την ημέρα.

Κάποιες ποικιλίες έχουν μερική αντίσταση στην ασθένεια όπως η ποικιλία «Ashley».


Η ποικιλία «Viroflay» δεν έχει καμία αντίσταση στη λευκή σκωρίαση

Τα φυτά που έχουν μολυνθεί είναι αδύναμα και μπορεί να 'καταστραφούν' εάν οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, για την περαιτέρω ανάπτυξη της ασθένειας και δεν ληφθούν μέτρα πριν εξαπλωθεί.

Προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της ασθένειας: 
  α.  Χρήση ανθεκτικών ποικιλιών.
  β.  Περιορισμός της υγρασίας. 
  γ.  Καταστροφή ζιζανίων και υπολειμμάτων της καλλιέργειας 
  δ.  Στάγδην άρδευση
Εάν προκύψουν ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες και υπάρχει ιστορικό της ασθένειας, σχολαστική παρακολούθηση γης, καλλιέργειας, για τυχών εμφάνιση συμπτωμάτων, και άμεση επέμβαση που μπορεί να γίνει με χαλκούχα σκευάσματα όπως υδροξείδιο του χαλκού.

Μέτα την εκδήλωση της ασθένειας:

  α. Θα πρέπει να αφαιρεθούν τα μολυσμένα φύλλα από το φυτό.

  β. Καλό είναι να τονώνετε η καλλιέργεια με λίπανση (σύνθετο λίπασμα με άζωτο βραδείας αποδέσμευσης) για να τονωθεί η ανάπτυξη νέων φύλλων.