Plant Protection
Υπηρεσία Φυτοπροστασίας $sitename

Μεθοδος που διακρινει τις βιολογικες ντοματες απο τις συμβατικες

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε αναρρωτηθεί αν τα“βιολογικά προϊόντα” που κυκλοφορούν στο εμπόριο αποτελούν πράγματι καρπό οργανικής καλλιέργειας χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων και επιβλαβών παρασιτοκτόνων;
 

 
Η αγορά των προϊόντων βιολογικής ή οργανικής καλλιέργειας αναπτύσσεται ταχύτατα, ενώ έχουν εμφανιστεί κρούσματα παραγωγών που πωλούσαν φρούτα και λαχανικά συμβατικής καλλιέργειας ως βιολογικά.
Πόσο εύκολο όμως είναι να ανιχνεύονται τέτοιου είδους πρακτικές προτού τα βιολογικά-μαϊμού καταλήξουν σε λαϊκές αγορές, μανάβικα και σούπερ μάρκετ -για να πωληθούν σε τιμή συχνά διπλάσια από τα κανονικά- και από εκεί στο πιάτο μας;


Οι βιολογικές ντομάτες

Επιστημονική ομάδα από τη Γερμανία παρουσίασε μια μέθοδο που διακρίνει τις βιολογικές ντομάτες από τις συμβατικές.
Η συνηθέστερη σήμερα τεχνική αξιολόγησης των πωλούμενων ως βιολογικών προϊόντων βασίζεται στην ανάλυση των σταθερών ισοτόπων στη σύσταση του αζώτου. Πρόκειται όμως για μια μέθοδο που δεν δίνει πάντα αξιόπιστα αποτελέσματα.
Οι γερμανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Βούρτσμπουργκ στράφηκαν σε μια τεχνική που χρησιμοποιείται ήδη για την πιστοποίηση ορισμένων τροφίμων, όπως το λάδι ή το μέλι: στη φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR).


Οι δοκιμές

Στο πλαίσιο των δοκιμών μπήκαν στο “μικροσκόπιο” δύο είδη ντομάτας που προέρχονταν τόσο από υπαίθριους λαχανόκηπους όσο και από θερμοκήπια και που αποτελούσαν καρπούς συμβατικής, αλλά και οργανικής καλλιέργειας.
Συγκεκριμένα, επί επτά μήνες συγκεντρώθηκαν δείγματα από 361 φυτά τα οποία εν συνεχεία υποβλήθηκαν σε ανάλυση με τη μέθοδο της φασματοσκοπίας NMR.

 
Με την τεχνική αυτή αποκαλύπτεται ένα μεγάλο εύρος χημικών ουσιών που υπάρχουν στη σύσταση της σάρκας της ντομάτας, όπως η γλυκόζη, το κιτρικό οξύ, το μηλικό οξύ, η ασπαραγίνη, η γλυκόζη και η μονοφωσφορική αδενοσίνη. Οι χημικές διαφοροποιήσεις σε αυτές τις ουσίες ανάμεσα σε οργανικές και συμβατικές ντομάτες είναι χαρακτηριστικές με αποτέλεσμα η μέθοδος να έχει επιτυχία 100%.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Agricultural and Food Chemistry».
 

 
Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές δεν έχουν τρόπο να διακρίνουν μόνοι τους κατά πόσο οι ντομάτες που αγοράζουν είναι πράγματι βιολογικές και πρέπει να βασιστούν στην επάρκεια των μηχανισμών ελέγχου των τροφίμων που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Μοναδικός τρόπος για να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι οι ντομάτες που τρώμε είναι βιολογικές είναι να τις καλλιεργήσουμε μόνοι μας.