Plant Protection
Υπηρεσία Φυτοπροστασίας $sitename

Αουκουμπα: Οδηγος καλλιεργειας, συντηρησης & περιποιησης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την καλλιέργεια του Αουκούμπα

Επιστημονική ονομασία: Aucuba japonica variegata  CORNACEAE


 
Η αουκούμπα είναι αειθαλής θάμνος που μπορεί να φτάσει τα 2,5 με 3 μέτρα. Χαρακτηριστικό της είναι τα όμορφα και γυαλιστερά φύλλα, άλλοτε πράσινα και άλλοτε με κίτρινα στίγματα. Χαρακτηριστικό της είναι οι λαμπεροί κόκκινοι καρποί της. Προτιμά ημισκιερά σημεία και χρειάζεται συχνό πότισμα το καλοκαίιρι. Αντέχει και στον παγετό απλά καλό είναι να προστατεύεται από τον παγωμένο άνεμο.

Καταγωγή: Κίνα, Ιμαλάϊα, Νότια Ιαπωνία. [3]


Διακοσμητική αξία: Το πλούσιο εντυπωσιακό του φύλλωμα και οι καρποί του. [3]

Χρησιμότητα: Στην κηποτεχνία το χρησιμοποιούμε σε γλάστρες, ζαρντινιέρες, στον κήπο, σε σκιερά σημεία, κάτω από δέντρα, σε πυλωτές, και σαν φυτό εσωτερικού χώρου.

Τοποθέτηση: Σε δροσερό ηµισκιερό µέρος, µε καλό αερισµό αλλά µακριά από τα ρεύµατα αέρα. Μπορεί να διατηρηθεί και σε εξωτερικούς χώρους (όπως και η Αράλια), πρέπει όµως να τοποθετηθεί υπαίθρια την κατάλληλη εποχή (Απρίλης - Μάιος). Να καθαρίζονται τακτικά τα φύλλα και να ραντίζονται µε νερό για να υπάρχει υγρασία στην ατµόσφαιρα. Ευδοκιμεί σε θέσεις με άπλετο ηλιακό φως και ημισκιάς και μέτριο υγρό έδαφος. 
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με μοσχεύματα και το μέγιστο ύψος του φτάνει τα 3 m.

 
Πότισμα: Ελέγχουµε την υγρασία του χώµατος παίρνοντας στα δάχτυλά µας λίγο επιφανειακό χώµα από τη γλάστρα, µέχρι 5 cm βάθος, και το σφίγγουµε ελαφρά. Αν το χώµα σχηµατίσει µπάλα, αλλά µετά διαλύεται, λέµε ότι βρίσκεται στο ρόγο του και δεν χρειάζεται πότισµα. Αν δεν γίνεται µπάλα και είναι ξερό, ποτίζουµε αµέσως. Αν λασπώνει, ποτίζουµε πιο αραιά. Το καλοκαίρι ο έλεγχος της υγρασίας γίνεται πιο τακτικά (κάθε 2 - 3 ηµέρες).

Αλλαγή γλάστρας: Αν κρίνουµε ότι το φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας (εξαρτάται από την ανάπτυξή του) κάνουµε τα εξής:
Παίρνουµε µια µεγαλύτερη γλάστρα, βάζουµε χαλίκι στον πάτο της για στράγγιση και τοποθετούµε τύρφη ή έτοιµο φυλλόχωµα γεµίζοντας το 1/3 της γλάστρας.
Σύροντας ένα µαχαίρι κατά µήκος των τοιχωµάτων της παλιάς γλάστρας, αποκολλάµε το φυτό. Αναποδογυρίζουµε τη γλάστρα, κρατώντας τον κορµό του φυτού ανάµεσα στα δάχτυλά µας, και το βγάζουµε από τη γλάστρα.
Τοποθετούµε το φυτό στη νέα γλάστρα, χωρίς να σπάσουµε τη µπάλα του χώµατός του, και γεµίζουµε τον κενό χώρο µε τύρφη ή έτοιµο φυλλόχωµα. Συµπιέζουµε το νέο χώµα γύρω - γύρω µε τα δάχτυλά µας και ποτίζουµε. Η αλλαγή της γλάστρας γίνεται νωρίς την άνοιξη, πριν ζεστάνει ο καιρός.


 
Λίπανση: Όταν είναι στην ανάπτυξη, οι απαιτήσεις του είναι αυξηµένες και θέλει πλήρες λίπασµα.

Χώμα: Κουµαρόχωµα ή χώµα κήπου µε τύρφη και καλά χωνεµένη κοπριά είναι κατάλληλο µίγµα.

Πηγές και βιβλιογραφία:
[1] Αρχιτεκτονική τοπίου - fytosymvoules.blogspot.in
[2] Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Άνθη - Καλλωπιστικά
[3] anthorama.gr