Plant Protection
Υπηρεσία Φυτοπροστασίας $sitename

Οι διαφορες της Μουσμουλιας με τη Μεσπιλια

Μουσμουλιά και Μεσπιλιά αποτελούν δύο διαφορετικά είδη δέντρων

και Μεσπιλιά αποτελούν δύο διαφορετικά είδη δέντρων τα οποία στη χώρα μας, συχνά συγχέονται, από περιοχή σε περιοχή. Μόνο στην αγγλική γλώσσα λεκτικά γίνεται διάκριση της Μεσπιλιάς ως “Medlar” και της Μουσμουλιάς ως “Loquat”.

Η Μουσμουλιά (επιστ. όνομα: Eriobotrya Japonica) είναι αειθαλές δέντρο και θεωρείται από τα πλέον αρχαία φυτά με καταγωγή από την Ιαπωνία. Καλλιεργείται για το νόστιμο, γλυκό, κίτρινο και σφαιρικό-ελλειψοειδή καρπό της που ωριμάζει την άνοιξη, αλλά και ως καλλωπιστικό δέντρο για το πλούσιο φύλλωμά του και τα εντυπωσιακά του άνθη που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα! Καλλιεργείται επίσης και ως μελισσοκομικό, διότι ανθίζει φθινόπωρο-αρχές χειμώνα, με μακροπρόθεσμη περίοδο ανθοφορίας, σε μια εποχή που υπάρχουν λιγοστά άνθη για τις μέλισσες. Απαντάται συνήθως με τις κοινές ονομασίες “Μουσμουλιά ή Μεσπολιά ή Μεσκουλιά” στην Πελοπόννησο, “Νεσπολιά ή Νοσπολιά” στην Κέρκυρα “Δεσπολιά” στην Κρήτη,  και "Μεσπιλία" σε κάποιες φορές στην Κύπρο.


 
Η ονομασία της Μουσμουλιάς όμως ως “Μεσπολιά”, δημιουργεί σύγχυση με την “Μεσπιλιά”. Η Μεσπιλιά (επιστ. όνομα: Mespilus Germanica), είναι διαφορετικό δέντρο και παρουσιάζει βασικές διαφορές από την Μουσμουλιά, τόσο από άποψη εξωτερικής όψης, όσο και καρπών! Παρά το βοτανικό της γερμανικό όνομα είναι αυτοφυής στην Μικρά Ασία και αναφέρεται στην αρχαιοελληνική γραμματεία ως μέσπιλον [3]


Η Μεσπιλιά (επιστ. όνομα: Mespilus Germanica) Αναφέρετε και σαν Μουσμουλιά Γερμανική. Ο καρπός της έχει χρώμα καφετί, είναι σφαιρικός με 4-5 αποφύσεις στο κάτω μέρος του και η γεύση του είναι ελαφρώς στυφή, αλλά νοστιμίζει μετασυλλεκτικά όταν έχει ωριμάσει αρκετά. Ανθίζει δε την άνοιξη και καλλιεργείται κυρίως για καλλωπιστικούς σκοπούς. 

Η Μεσπιλιά έχει στρόγγυλους καρπούςσε καφέ χροιά με πλατιά σέπαλα στον μίσχο και όχι ωοειδείς και κίτρινους καρπούς, όπως τα μούσμουλα. Οι σύγχρονες ποικιλίες είναι ιαπωνικές και γλυκύτερες κατά την ωρίμανση από την γνωστή μεσπιλιά. Είναι φρούτο που γλυκαίνει και γίνεται φαγώσιμο μόνον αν πιάσουν οι παγωνιές ή αν αποθηκευτεί μέσα στα άχυρα.[1]

 
Πηγες και βιβλιογραφία
[3]  Δημήτριος Γκολίτσης, Ηδύγαιον σ.29, Εκδ. Αποστόλου Δούκη, Καστοριά 1988
[2] eriobotrya-japonica-vs-μεσπιλιά-mespilus-germanica
[3] Αντώνιος Γιάνναρης, Επίτομον ελληνικόν λεξικόν, τόμ. δεύτερος σ. 1367 εκδ. Ανέστη Κωνσταντινίδη 1891
[4] https://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/loquat.html
[5] ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΜΟΥΛΙΑ - Σμαραγδή Πετροπούλου Καραγιαννοπούλου - ΤΕΙ Πελοποννήσου - 
teipel.gr
[6] https://en.wikipedia.org/wiki/Mespilus_germanica