Plant Protection
Υπηρεσία Φυτοπροστασίας $sitename

Επιβεβαιωνεται η ανοδικη ταση της εμπορικης τιμης του ελαιολαδου και το ενδιαφερον απο εσωτερικο και εξωτερικο

2.73€ ττο extra παρθένο ελαιόλαδο τις περσινής ελαιοκομικής περιόδου

Λακωνία: 2.73€ για extra παρθένο ελαιόλαδο τις περσινής ελαιοκομικής περιόδου (2019-2020)

Εβδομάδα εμπορικών πράξεων ήταν η προηγούμενη για το νομό Λακωνίας, που έχει ακόμα ορισμένα αποθέματα έξτρα παρθένου περσινής εσοδείας.

ΛΑΚΩΝΙΑ: Επιβεβαιώνεται η ανοδική τάση της εμπορικής τιμής του ελαιολάδου και το ενδιαφέρον από εσωτερικό και εξωτερικό, έστω κι αν σε επίπεδο φιλολογίας ήταν ακόμα μεγαλύτερο εδώ και δέκα ημέρες, όμως στην πράξη και δη στις δημοπρασίες φάνηκε να... φρενάρει λίγο. Είναι ενδεικτικό ότι σε δημοπρασία του ΑΣ Μολάων την Πέμπτη από τους δέκα εμπόρους-τυποποιητές, που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να αγοράσουν, εν τέλει εμφανίστηκαν μόνο οι δυο, για να καταθέσουν προσφορά.

Σύμφωνα τώρα με τις πληροφορίες του ΑγροΤύπου, την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν δυο μεγάλες εμπορικές πράξεις στο νομό Λακωνίας με συνεταιριστικό έξτρα παρθένο περσινής εσοδείας. Στην πρώτη, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων Πακίων, ο οποίος έχει ακόμα απόθεμα 200 τόνων περίπου, πούλησε στην Ιταλική Alta Maremma, μια ποσότητα 85 τόνων, στην τιμή των 2,73 ευρώ ανά κιλό, που είναι και η ανώτερη καταγεγραμμένη αυτή την περίοδο. Η δεύτερη δημοπρασία έγινε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Πετρίνας, επίσης στο νομό Λακωνίας. Στην προκειμένη περίπτωση το έξτρα παρθένο περσινής εσοδείας (55 τόνοι) έφυγε με τιμή στα 2,72 ευρώ το κιλό.

Αξίζει  να σημειωθεί ότι η διαδρομή από τα 2,30 στα 2,80 ευρώ το κιλό για τα ελαιόλαδα της Λακωνίας ήταν δύσκολη υπόθεση και αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας, που διατηρεί τη δυναμική της, αφήνοντας παρακαταθήκη μια διαφορετική εμπορική χρονιά για την περίοδο 2020-2021 αλλά και περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης ακόμα και προς τα 3 ευρώ το κιλό για τα περσινά, μέχρι τουλάχιστον  η αγορά να δει τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο τον βασικό όγκο της νέας σοδειάς.

Στη νέα σεζον αναμλενοντε και αρκέτα καλές τιμές για το  αγουρέλαιο της Λακωνίας, που είναι περιζήτητο και από διεθνείς αγορές λόγω των χαρακτηριστικών του και της ποιότητάς του.

Όπως εξηγεί στην Agrenda άνθρωπος της αγοράς, αναφορικά με τις ενδείξεις εκκίνησης της αγοράς με τιμές πάνω από τα 4 ευρώ το κιλό για τα φετινά αγουρέλαια, «είναι κάτι που οι αγοραστές αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν, ωστόσο θεωρώ ότι κάπου εκεί θα διαμορφωθεί η τιμή». Μπορεί άλλωστε αποθέματα να υπάρχουν στα παραγωγικά κέντρα της Απουλίας και δυτικότερα στην Ιβηρικήόμως οι ποιότητες σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν είναι αρκετά ικανοποιητικές για τις ανάγκες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, που στρέφεται στην Ελλάδα για να βελτιώσει τα χαρμάνια της.


Πηγές:
https://notospress.gr/article.php?id=53453
https://www.agronews.gr/el/186996/etoimi-na-dosei-times-ano-ton-4-euro-to-kilo-i-agora-gia-ta-prota-agourelaia/