Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Μηλιά και Αχλαδιά: Χειμερινές επεμβάσεις για πρόληψη προσβολών από έντομα και ασθένειες

Πρόληψη και αντιμετώπιση Ψύλλας, Φουζικλάδιου, Ωιδίου, Μονίλιας, Μυκήτων του ξύλου και Βακτήριων

Κλάδεμα και Χειμερινές επεμβάσεις
 
 

 
Γενικά: Οι επεμβάσεις κατά την περίοδο του ληθάργου αποσκοπούν στη μείωση των αρχικών πληθυσμών των εχθρών (έντομα, ακάρεα), καθώς και στη μείωση των αρχικών μολυσμάτων μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών. Αυτές οι πρώιμες επεμβάσεις θεωρούνται ως απαραίτητες, διότι καθιστούν την καταπολέμηση των φυτοπαρασίτων κατά την επερχόμενη βλαστική περίοδο, περισσότερο αποτελεσματική και οικονομική.
 
 
ΕΧΘΡΟΙ
 
Ψύλλα της αχλαδιάς
Cacopsylla (ή Psylla) pyri L. (Homoptera: Psyllidae).
Αποτελεί σημαντικό εχθρό και δραστηριοποιείται σε όλες τις περιοχές καλλιέργειας της αχλαδιάς. Το έντομο διαχειμάζει ως ακμαίο μέσα στους οπωρώνες και κυρίως πάνω στα δένδρα. Συνεχόμενες μέρες με ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες υψηλότερες από 10 oC ευνοούν την εμφάνιση και τη δραστηριότητα (ωοτοκία) των ακμαίων του εντόμου.

Η εμπειρία έχει δείξει, ότι οι πρώτες ωοτοκίες στη βάση των ανθοφόρων οφθαλμών, παρατηρούνται περίπου από το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, εφέτος και λόγω του ιδιαίτερα ήπιου χειμώνα, ωοτοκίες του εντόμου διαπιστώθηκαν ήδη από τέλος Δεκεμβρίου ─ αρχές Ιανουαρίου σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές.
Την περίοδο αυτή και ιδιαίτερα σε οπωρώνες αχλαδιάς με έντονη προσβολή από το έντομο στην προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, συστήνεται στους παραγωγούς να ελέγχουν δειγματοληπτικά και με τη βοήθεια μεγεθυντικού φακού τη βάση ανθοφόρων οφθαλμών για την ύπαρξη ωών του εντόμου. Όταν διαπιστώνονται ωοτοκίες, συστήνεται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια ορυκτέλαιο ή πυρεθροειδές εντομοκτόνο ή ένα συνδυασμό πυρεθροειδούς με ορυκτέλαιο.
Τα πυρεθροειδή έχουν ακμαιοκτόνο δράση, ενώ τα ορυκτέλαια προσφέρουν επιπλέον:
1) ωοκτόνο δράση,
2) αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των εντομοκτόνων και
3) προκαλούν καθυστέρηση της εναπόθεσης των ωών, μέχρι το βλαστικό στάδιο της πράσινης κορυφής.
Η καθυστέρηση αυτή κάνει τους μετέπειτα ψεκασμούς εναντίον του εντόμου αποτελεσματικότερους. Επισημαίνεται, ότι η εφαρμογή των χειμερινών ορυκτελαίων πρέπει να γίνεται μόνο κατά την περίοδο του λήθαργου των δένδρων και μέχρι την έναρξη του φουσκώματος των οφθαλμών.
Ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται όταν επικρατεί ηλιοφάνεια, κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας και εφόσον οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν πέφτουν κάτω από το μηδέν και οι μέγιστες για δύο τουλάχιστον ημέρες ξεπερνούν τους 10 οC. Κατά τον ψεκασμό επιβάλλεται η πλήρης και μέχρι απορροής κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό.
Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται καλλιεργητικές πρακτικές που ευνοούν την υπερβολική ζωηρότητα των δένδρων, όπως, αυστηρό κλάδεμα, υπερβολική αζωτούχος λίπανση και συχνά ποτίσματα, δεδομένου ότι ο πληθυσμός της ψύλλας αυξάνεται ταχύτερα σε εύρωστα δένδρα.
Λίγο αργότερα και κατά τη βλαστική περίοδο, οι λαίμαργοι βλαστοί πρέπει να απομακρύνονται με το χέρι όταν είναι ακόμη τρυφεροί, διότι συγκεντρώνουν μεγάλο πληθυσμό του εντόμου.
 


Σέζια

(Synanthedon myopaeformis Borkhausen, Lepidoptera: Sesiidae)
Σε οπωρώνες που παρουσιάζουν προσβολές από το έντομο αυτό, συνιστάται την εποχή αυτή ψεκασμός ή επάλειψη του κορμού μέχρι ύψους 1,5μ.
Αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλάδων.
 
ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ
(Cydia pomonella L., Lepidoptera: Torticidae)
Απομάκρυνση ή/και καταστροφή καρπών που μένουν στον οπωρώνα μετά την συγκομιδή (είτε πάνω στα δέντρα είτε στο έδαφος, ακόμα και σε σωρούς στις άκρες) με στόχο τη μείωση του πληθυσμού του επόμενου έτους.
Τοποθέτηση λωρίδων κυματοειδούς χαρτιού γύρω από ορισμένους κορμούς δέντρων κυρίως της περιφέρειας και καταστροφή τους στη συνέχεια (δημιουργία καταφυγίων για τις προνύμφες που κατεβαίνουν να νυμφωθούν).
 

ΨΩΡΑ ΤΟΥ SAN JOSÉ
(Quadraspidiotus perniciosus, Homoptera: Diaspididae)
Αφαίρεση και καταστροφή με κάψιμο των βραχιόνων που είναι έντονα προσβεβλημένοι.
Τρίψιμο του προσβεβλημένου φλοιού με ένα μαλακό πινέλο βουτηγμένο σε ήπιο διάλυμα σαπουνιού.
Ψεκασμός των κορμών με νερό υπό πίεση.
Επέμβαση με διάφορα σκευάσματα παραφινέλαιων

 
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

(Φουζικλάδιο, Ωϊδιο, Μονίλια, Μύκητες ξύλου, Βακτήρια)
Για τη μείωση των αρχικών μολυσμάτων των παθογόνων μυκήτων και βακτηρίων, συνιστάται κατά το χειμερινό κλάδεμα η αφαίρεση και η καύση όλων των προσβεβλημένων κλάδων και κλαδίσκων (τμήματα με εμφανείς αλλοιώσεις, όπως έλκη, ρωγμές, μεταχρωματισμοί, ξηράνσεις).
Το κλάδεμα πρέπει απαραίτητα να γίνεται με ξηρό καιρό και καλό είναι να αποφεύγονται οι μεγάλες τομές, που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης των δένδρων από παθογόνα.
Οι μεγάλες τομές κλαδέματος πρέπει να καλύπτονται με κατάλληλο προστατευτικό σκεύασμα. Δένδρα σε προχωρημένο στάδιο προσβολής από μύκητες ή βακτήρια, πρέπει άμεσα να εκριζώνονται και να καίγονται.
Για το Ωίδιο της μιλιάς (Phodoshpera leucotricha):  Η χημική θεραπεία των πρωτογενώς μολυσμένων βλαστών είναι πρακτικά αδύνατη. 
Ειδικότερα, για τα φουζικλάδια των μηλοειδών (Venturia inequalis) και τη σεπτορίαση της αχλαδιάς, συνιστάται παράχωμα ή συλλογή καταστροφή των πεσμένων φύλλων ή ψεκασμός τους με ουρία, η οποία επιταχύνει την αποσύνθεσή τους. Οι πρακτικές αυτές είναι μεγάλης σημασίας, διότι συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των αρχικών μολυσμάτων των ασθενειών. Ωστόσο, αποδίδουν τα μέγιστα, μόνο όταν εφαρμόζονται από όλους τους παραγωγούς μιας περιοχής. Στην περίπτωση που οι παραπάνω πρακτικές έχουν ήδη εφαρμοστεί κατά την περίοδο του φθινοπώρου, δεν χρειάζεται να επαναληφθούν.
Επιπρόσθετα είναι σημαντική η εφαρμογή ενός χημικού που θα αποτρέψει την επιβίωση του παθογόνου. 

 
Βακτηριακό κάψιμο αχλαδιάς και μηλιάς


 
Παθογόνο αίτιο: Erwinia amylovora (burill) Winslow et al.
Κατά τη διάρκεια του λήθαργου των δένδρων και για τον περιορισμό της μετάδοσης του παθογόνου βακτηρίου, κυρίως κατά την ευαίσθητη περίοδο της άνθησης, συνιστώνται:
1. Αφαίρεση και κάψιμο όλων των προσβεβλημένων και των ύποπτων προσβολής τμημάτων των δένδρων. Τα προσβεβλημένα μέρη πρέπει να αφαιρούνται με τουλάχιστον 30 εκατοστά υγιούς τμήματος και οι μεγάλες τομές να καλύπτονται άμεσα με κατάλληλο προστατευτικό σκεύασμα. Οι εργασίες κλαδέματος και καθαρισμού των δένδρων πρέπει οπωσδήποτε να εκτελούνται με ξηρό καιρό.
2. Δένδρα με προσβολή στον κορμό ή στη βάση των βραχιόνων, καλό είναι να εκριζώνονται και να καίγονται άμεσα.
3. Κοπή και κάψιμο ξενιστών του βακτηρίου, όπως γκορτσιά, βάτος, πυράκανθος, κράταιγος κ.ά., που βρίσκονται γύρω από τους οπωρώνες και σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων.
4. Τακτική απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος σε διάλυμα χλωρίνης 10%, για την αποφυγή μετάδοσης του παθογόνου σε υγιή τμήματα και δένδρα.
5. Μετά το τέλος των εργασιών, συνιστάται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα στις συνιστώμενες δόσεις.
6. Περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης στην απολύτως αναγκαία, διότι η ασθένεια είναι ιδιαίτερα σοβαρή στα εύρωστα δένδρα.
 

Πηγές και Βιβλιογραφία:
[1] ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΜΗΛΟΕΙΔΗ Νο 1 / 29.01.2016
[2] plantpro (Πρόγραμμα Leonardo Da Vinci της Ευρωπαϊκής επιτροπής)
[3] ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΜΗΛΟΕΙΔΗ, ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ – ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ No 55/13, Νοεμβρίου 2024

Νέα / Ενημερώσεις

Πρόσκληση Συμμετοχής στη νέα Θεματική Ομάδα του EU CAP NETWORK για την οικονομική ευπάθεια της γεωργίας
Νέα / Αγροτική ανάπτυξη (Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024)
4η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΣΣ ΚΑΠ (10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2024, ΚΑΒΑΛΑ)
Συνεδριάσεις / Αγροτική ανάπτυξη (Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024)
16η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΠΑΑ 2014-2020 ( 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2024, ΚΑΒΑΛΑ)
Συνεδριάσεις / Αγροτική ανάπτυξη (Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Νοέμβριος 2024 - Plantpro.gr
Ενημερωτικό Δελτίο Plant Protection / Ενημερώσεις (Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024)
6η Γραπτή Διαδικασία Επιτροπής Παρακολούθησης ΣΣ ΚΑΠ
Γραπτές Διαδικασίες / Αποφάσεις / Αγροτική ανάπτυξη (Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024)
Αποκλιμάκωση στις τιμές του ελαιόλαδου δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία
/ Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024)
Κλείνει εκκρεμότητες ύψους 2,3 εκατ. ο ΕΛΓΑ από 2020 έως και 2023
Ετοιμάζονται πληρωμές κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, μέσω ΕΛΓΑ, για ζημιές του 2020 και του 2021 / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024)
Πρόσκληση της παρέμβασης Π3-73-1.2: «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027
Νέα / Αγροτική ανάπτυξη (Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024)
 ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ - ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΙΜΟ 2-12-2024
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων / ΥΠΑΑΤ - Επίκαιρα Θέματα & Νομοθετικό Έργο (Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024)
Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης πράξεων προς ένταξη στην Παρέμβαση Π3-73-1.2 «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων / ΥΠΑΑΤ - Επίκαιρα Θέματα & Νομοθετικό Έργο (Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024)