Οδηγός λίπανσης για μικροκαλλιεργητές και ερασιτέχνες παραγωγούς
Ερασιτεχνικοί κήποι: Πόσο λίπασμα χρειάζονται τα κηπευτικά;
Οδηγός λίπανσης για ερασιτέχνες παραγωγούς κηπευτικών

Μέση ποσότητα λιπάσματος που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια ενός στρέμματος1
Λαχανοκομικό είδος | Χημική λίπανση (κιλα/στρεμμα) | |
Βασική2 | Επιφανειακή | |
Λάχανο | N: 10-12 P202: 5-7 K20: 10-15 | Ν 4-5 Στο στάδιο σχηματισμού της ροζέτας Ρ205 3-5 Στο στάδιο σχηματισμού της κεφαλής Κ2O 2-3 Μετά το σχηματισμό της κεφαλής |
Λαχανοκομικό φασόλι | N: 5-15 P202: 10-20 K20: 10-20 | - |
Μελιτζάνα | N: 2,5-5 P202: 20-30 K20: 7,5-10 | N: 2,5 - 5,0 Κ20: 7,5 - 10 Σε 2-3 δόσεις μετά από κάθε συγκομιδή |
Μπάμια | N: 6-8 P202: 10-15 K20: 8-10 | Ν: 8 - 10 Κ20: 4 - 6 Σε 2-3 δόσεις μετά την καρπόδεση |
Μπιζέλι (αρακάς) | N: 3-6 P202: 6-12 K20: 6-15 | - |
Πατάτα | Ν: 15-20 Ρ2O5: 10-15 Κ2Ο: 20-28 MgO: 3-5 | |
Πεπονιά | N: 7,5-10 P202: 10-15 K20: 6-15 | Ν: 7,5-10 Όταν αρχίσουν να αναπτύσσονται οι βλαστοί 2ης τάξης |
Πιπεριά | N: 6-8 P202: 8-10 K20: 8-10 | Ν: 5-6 Κ20: 3-5 Σε δόσεις μετά από κάθε συγκομιδή |
Σπανάκι | N: 5-8 P202: 3,5 K20: 15-20 | Ν: 10-12 Σε δόσεις κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των φυτών |
Τομάτα | N: 5-8 P202: 3,5 K20: 15-20 | Ν 5 - 10 Κ20 10-12,5 Σε δόσεις μετά από κάθε συγκομιδή |
1 Η ποσότητα λιπάσματος είναι ενδεικτική. Για την ορθότερη εφαρμογή της λίπανσης (προστασία περιβάλλοντος, εξοικονόμηση χρημάτων) συστήνεται να προηγείται εδαφολογική ανάλυση
2 Πριν ή κατά τη σπορά/μεταφύτευση