Το Botrytis spp. είναι ένα γένος μυκήτων που προκαλεί τη γνωστή ασθένεια 'Τεφρά σήψη' (στα αγγλικά grey mold) και προσβάλλει μεγάλο αριθμό φυτικών ξενιστών σε διάφορα κλίματα παγκοσμίως. Το πιο γνωστό είδος είναι η Botrytis cinerea, που προσβάλλει κυρίως άνθη, φύλλα, βλαστούς και καρπούς, ιδιαίτερα σε ευπαθή στάδια της ανάπτυξης ή μετά τη συγκομιδή.
Eμφανίζεται συχνά ως δευτερογενές παθογόνο, ειδικά όταν έχει προηγηθεί προσβολή από άλλο μύκητα, βακτήριο ή από τραυματισμούς που προκαλούνται από έντομα. Οι ήδη εξασθενημένοι ιστοί προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για την εγκατάσταση και εξάπλωση της Τεφράς σήψης.
Η μόλυνση εμφανίζεται συχνότερα στα ανώτερα μέρη του φυτού, καθώς και σε βολβούς, σπόρους και πολλαπλασιαστικό υλικό, προκαλώντας σήψεις και υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μαλακή, υδαρή σήψη με χαρακτηριστικό γκριζωπό, χνουδωτό μυκήλιο.
Η ασθένεια ευνοείται από υψηλή σχετική υγρασία (άνω του 90%) και μέτριες θερμοκρασίες (15–25°C), ενώ μπορεί να συμβεί ακόμη και χωρίς την παρουσία ελεύθερου νερού, γεγονός που την καθιστά επικίνδυνη σε θερμοκήπια ή κατά την αποθήκευση. Η διαχείριση περιλαμβάνει καλό αερισμό, αποφυγή τραυματισμών, ορθολογική χρήση αρδευτικών και καλλιεργητικές πρακτικές για μείωση της υγρασίας, καθώς και εφαρμογή μυκητοκτόνων όταν απαιτείται.
Eμφανίζεται συχνά ως δευτερογενές παθογόνο, ειδικά όταν έχει προηγηθεί προσβολή από άλλο μύκητα, βακτήριο ή από τραυματισμούς που προκαλούνται από έντομα. Οι ήδη εξασθενημένοι ιστοί προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για την εγκατάσταση και εξάπλωση της Τεφράς σήψης.
Η μόλυνση εμφανίζεται συχνότερα στα ανώτερα μέρη του φυτού, καθώς και σε βολβούς, σπόρους και πολλαπλασιαστικό υλικό, προκαλώντας σήψεις και υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μαλακή, υδαρή σήψη με χαρακτηριστικό γκριζωπό, χνουδωτό μυκήλιο.
Η ασθένεια ευνοείται από υψηλή σχετική υγρασία (άνω του 90%) και μέτριες θερμοκρασίες (15–25°C), ενώ μπορεί να συμβεί ακόμη και χωρίς την παρουσία ελεύθερου νερού, γεγονός που την καθιστά επικίνδυνη σε θερμοκήπια ή κατά την αποθήκευση. Η διαχείριση περιλαμβάνει καλό αερισμό, αποφυγή τραυματισμών, ορθολογική χρήση αρδευτικών και καλλιεργητικές πρακτικές για μείωση της υγρασίας, καθώς και εφαρμογή μυκητοκτόνων όταν απαιτείται.
Εμφάνιση περισσότερων για το παθογόνο