Το Plasmopara viticola είναι ένας ωομύκητας (παθογόνο) που προκαλεί τον περονόσπορο στο αμπέλι, μια από τις σοβαρότερες ασθένειες της καλλιέργειας.
περιγραφή:
Ο περονόσπορος προκαλείται από το παθογόνο Plasmopara viticola και είναι πολύ επικίνδυνος για τα αμπέλια. Ο μύκητας διαχειμάζει (επιβιώνει τον χειμώνα) σε μορφή σπορίων πάνω σε πεσμένα φύλλα, κλαδιά και στο έδαφος.
Προσβάλλει όλα τα πράσινα μέρη του φυτού αλλά οι σοβαρότερες ζημιές γίνονται στο φύλλωμα και στα σταφύλια.
• Τα φύλλα μπορούν να προσβληθούν από τα στάδια της πράσινης κορυφής – έξοδος φύλλων (C-D) μέχρι αργά το φθινόπωρο με μεγαλύτερη ευαισθησία όταν είναι νεαρά.
• Τα σταφύλια μπορούν να προσβληθούν από την εμφάνισή τους μέχρι το γυάλισμα με μεγαλύτερη ευαισθησία κατά τα βλαστικά στάδια: μούρο – άνθηση – καρπόδεση.
Την άνοιξη, όταν υπάρχει υγρασία, αυτά τα σπόρια βλασταίνουν και ξεκινούν τη μόλυνση. Στην αρχή εμφανίζονται κίτρινες κηλίδες στα φύλλα, ενώ με την πρόοδο της ασθένειας και την ύπαρξη υγρού καιρού, οι βλάβες επεκτείνονται. Τα φύλλα παρουσιάζουν καφέ κηλίδες και αλλοιώσεις στις άκρες τους, ενώ μπορεί να επηρεαστούν και τα σταφύλια.
περιγραφή:
Ο περονόσπορος προκαλείται από το παθογόνο Plasmopara viticola και είναι πολύ επικίνδυνος για τα αμπέλια. Ο μύκητας διαχειμάζει (επιβιώνει τον χειμώνα) σε μορφή σπορίων πάνω σε πεσμένα φύλλα, κλαδιά και στο έδαφος.
Προσβάλλει όλα τα πράσινα μέρη του φυτού αλλά οι σοβαρότερες ζημιές γίνονται στο φύλλωμα και στα σταφύλια.
• Τα φύλλα μπορούν να προσβληθούν από τα στάδια της πράσινης κορυφής – έξοδος φύλλων (C-D) μέχρι αργά το φθινόπωρο με μεγαλύτερη ευαισθησία όταν είναι νεαρά.
• Τα σταφύλια μπορούν να προσβληθούν από την εμφάνισή τους μέχρι το γυάλισμα με μεγαλύτερη ευαισθησία κατά τα βλαστικά στάδια: μούρο – άνθηση – καρπόδεση.
Την άνοιξη, όταν υπάρχει υγρασία, αυτά τα σπόρια βλασταίνουν και ξεκινούν τη μόλυνση. Στην αρχή εμφανίζονται κίτρινες κηλίδες στα φύλλα, ενώ με την πρόοδο της ασθένειας και την ύπαρξη υγρού καιρού, οι βλάβες επεκτείνονται. Τα φύλλα παρουσιάζουν καφέ κηλίδες και αλλοιώσεις στις άκρες τους, ενώ μπορεί να επηρεαστούν και τα σταφύλια.
Εμφάνιση περισσότερων για το παθογόνο