Η Βακτηριακή μάρανση είναι μια σοβαρή ασθένεια των κολοκυνθοειδών (όπως αγγούρι, πεπόνι, κολοκύθα), που προκαλείται από το βακτήριο Erwinia tracheiphila.
προσβάλλει:
🔹 Αγγούρι και πεπόνι (τα πιο ευαίσθητα)
🔹 Κολοκύθες και άλλα συγγενικά φυτά
Πώς εκδηλώνεται:
Περίπου 5 ημέρες μετά τη μόλυνση, μαραίνονται μεμονωμένα φύλλα σε έναν βλαστό.
Στη συνέχεια, η μόλυνση εξαπλώνεται στον υπόλοιπο βλαστό και μετά σε ολόκληρο το φυτό.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ο μαρασμός και ο θάνατος του φυτού.
Μετάδοση:
Το βακτήριο μεταδίδεται με έντομα, κυρίως:
Σκαθάρια του αγγουριού (Acalymma spp.)
Σκαθάρια της κολοκύθας (Diabrotica spp.)
Τα έντομα τρέφονται από μολυσμένα φυτά και μεταφέρουν το βακτήριο σε υγιή φυτά.
Είναι μια ταχύτατα εξελισσόμενη ασθένεια που μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη την καλλιέργεια αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
προσβάλλει:
🔹 Αγγούρι και πεπόνι (τα πιο ευαίσθητα)
🔹 Κολοκύθες και άλλα συγγενικά φυτά
Πώς εκδηλώνεται:
Περίπου 5 ημέρες μετά τη μόλυνση, μαραίνονται μεμονωμένα φύλλα σε έναν βλαστό.
Στη συνέχεια, η μόλυνση εξαπλώνεται στον υπόλοιπο βλαστό και μετά σε ολόκληρο το φυτό.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ο μαρασμός και ο θάνατος του φυτού.
Μετάδοση:
Το βακτήριο μεταδίδεται με έντομα, κυρίως:
Σκαθάρια του αγγουριού (Acalymma spp.)
Σκαθάρια της κολοκύθας (Diabrotica spp.)
Τα έντομα τρέφονται από μολυσμένα φυτά και μεταφέρουν το βακτήριο σε υγιή φυτά.
Είναι μια ταχύτατα εξελισσόμενη ασθένεια που μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη την καλλιέργεια αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
Εμφάνιση περισσότερων για το παθογόνο