
Η ασθένεια που προκαλεί είναι σοβαρή και περιλαμβάνει:
– Σήψη ρίζας και στελέχους, που οδηγεί σε μαρασμό και ξήρανση του φυτού
– Σάπισμα καρπών, ειδικά σε υγρές συνθήκες ή μετά από τραυματισμούς
– Αποχρωματισμός των αγγειακών ιστών (φλοίωμα και ξύλωμα), χαρακτηριστικός δείκτης της λοίμωξης
– Παραγωγή μυκοτοξινών, που μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα και να προκαλέσουν προβλήματα και στη διατροφική αλυσίδα
Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει σωστή αμειψισπορά, ανθεκτικές ποικιλίες, υγειονομική απολύμανση σπόρων, καθώς και εδαφική αποστείρωση ή βιολογική καταπολέμηση. Η Fusarium spp. είναι από τους πιο σημαντικούς παθογόνους μικροοργανισμούς παγκοσμίως, με αντίκτυπο τόσο στην απόδοση όσο και στην ποιότητα της παραγωγής.