Xanthomonas fragariae – Βακτηριακή κηλίδωση της φράουλας
Η Xanthomonas fragariae είναι βακτήριο που προκαλεί τη βακτηριακή κηλίδωση στα φύλλα της φράουλας. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται ως μικρές, γωνιώδεις, υδατοεμποτισμένες κηλίδες διαμέτρου 1-4 χιλιοστών, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, ανάμεσα στις νευρώσεις. Σε αρχικό στάδιο, οι κηλίδες είναι ημιδιαφανείς όταν το φύλλο παρατηρείται στο φως, και μπορεί να μην είναι ορατές στην άνω επιφάνεια.
Με την πρόοδο της προσβολής, οι κηλίδες σκουραίνουν και μπορεί να συνενωθούν, προκαλώντας ξήρανση και νέκρωση τμημάτων του φύλλου. Η μετάδοση του παθογόνου γίνεται μέσω του νερού της άρδευσης, της βροχής ή της πρωινής δροσιάς, το οποίο μεταφέρει τα βακτήρια από προσβεβλημένα σημεία σε υγιή φύλλα. Οι νέες μολύνσεις ξεκινούν συχνά από την κάτω επιφάνεια, κοντά στις κύριες φλέβες των φύλλων, όπου συσσωρεύεται η υγρασία.
Ο έλεγχος της ασθένειας βασίζεται στην αποφυγή υπερβολικής υγρασίας στο φύλλωμα, τη χρήση πιστοποιημένου φυτωριακού υλικού και την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων υγιεινής στον αγρό.
Η Xanthomonas fragariae είναι βακτήριο που προκαλεί τη βακτηριακή κηλίδωση στα φύλλα της φράουλας. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται ως μικρές, γωνιώδεις, υδατοεμποτισμένες κηλίδες διαμέτρου 1-4 χιλιοστών, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, ανάμεσα στις νευρώσεις. Σε αρχικό στάδιο, οι κηλίδες είναι ημιδιαφανείς όταν το φύλλο παρατηρείται στο φως, και μπορεί να μην είναι ορατές στην άνω επιφάνεια.
Με την πρόοδο της προσβολής, οι κηλίδες σκουραίνουν και μπορεί να συνενωθούν, προκαλώντας ξήρανση και νέκρωση τμημάτων του φύλλου. Η μετάδοση του παθογόνου γίνεται μέσω του νερού της άρδευσης, της βροχής ή της πρωινής δροσιάς, το οποίο μεταφέρει τα βακτήρια από προσβεβλημένα σημεία σε υγιή φύλλα. Οι νέες μολύνσεις ξεκινούν συχνά από την κάτω επιφάνεια, κοντά στις κύριες φλέβες των φύλλων, όπου συσσωρεύεται η υγρασία.
Ο έλεγχος της ασθένειας βασίζεται στην αποφυγή υπερβολικής υγρασίας στο φύλλωμα, τη χρήση πιστοποιημένου φυτωριακού υλικού και την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων υγιεινής στον αγρό.
Εμφάνιση περισσότερων για το παθογόνο