Εφαρμογή MAGTOXIN PLATES/STRIPS για ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΜΦΟΡΤΑ - εγκεκριμένα γεωργικά και υγειονομικά σκευάσματα
Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΜΦΟΡΤΑ

Εφαρμογή του βιοκτόνου MAGTOXIN PLATES/STRIPS

MAGTOXIN PLATES/STRIPS

Magnesium phosphide 56%

Ταμπλέτα (MAT) / Βοηθητικές ουσίες: 38%


Οδηγίες εφαρμογής για ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΜΦΟΡΤΑ:

Δόσεις και οδηγίες εφαρμογής

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε την ακριβης δοσολογία, και τρόπο εφαρμογής του MAGTOXIN PLATES/STRIPS για χρηση σε ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΜΦΟΡΤΑ εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection
Γενικές οδηγίες σκευάσματος
Στόχος σκευάσματος: Η φωσφίνη που εκλύεται είναι ένα πολύ τοξικό αέριο που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση με υποκαπνισμό όλων των σταδίων των εντόμων και ακάρεων (στα κινούμενα στάδιά τους) των αποθηκευμένων προϊόντων.
Μέθοδος εφαρμογής: Τα πλακίδια/ταινίες εξάγονται από το περίβλημα αλουμινίου και τοποθετούνται ομοιόμορφα μεταξύ των σάκων ή των συσκευασιών ή σε όλη την επιφάνεια της αποθήκης ή του χώρου, τοποθετούμενα κατά προτίμηση όρθια ώστε να είναι εκτεθειμένες στον αέρα και οι δυο τους επιφάνειες.
Ο υποκαπνισμός γίνεται σε καλά στεγανοποιημένους χώρους (αποθήκες σιλό, κλπ.) και υπό “ταρπολίνες” (καλά στεγανοποιημένα πλαστικά) και πάντοτε μακριά από κατοικημένους χώρους που γειτνιάζουν με άλλους χώρους παραμονής ανθρώπων ή ζώων ακόμη κι αν οι τελευταίοι διαχωρίζονται με τοίχο από μπετόν. Ο υποκαπνισμός πραγματοποιείται μόνο υπό την επίβλεψη γεωπόνου ή χημικού ή χημικού μηχανικού.
Θάλαμοι απεντόμωσης: τηρείται υποχρεωτικά ζώνη ασφαλείας 10 μέτρων γύρω από τους θαλάμους απεντόμωσης, στην οποία θα απαγορεύεται η πρόσβαση τόσο για τους εργαζόμενους στο απεντομωτήριο όσο και για τους πελάτες αυτών, οι οποίοι παραδίδουν ή παραλαμβάνουν προϊόντα προς απεντόμωση. Εξαιρείται το εξειδικευμένο προσωπικό λειτουργίας των θαλάμων απεντόμωσης, το οποίο:
α) Λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα ατομικής προστασίας.
β) Πιστοποιεί με μετρήσεις ότι η συγκέντρωση των φωσφινών στη ζώνη ασφαλείας δεν υπερβαίνει τα 0,03 ppm. Μέσα στη ζώνη ασφαλείας θα έχουν πρόσβαση μόνο άτομα με ειδική άδεια και τα οποία θα λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης.
γ) Η είσοδος και παραμονή άλλων ανθρώπων σε χώρους που γειτνιάζουν με το χώρο εφαρμογής, επιτρέπεται μόνο εκτός της καθορισμένης ζώνης ασφαλείας, ενώ θα πρέπει να πιστοποιείται με μετρήσεις ότι η συγκέντρωση των φωσφινών δεν υπερβαίνει τα 0,01 ppm.
δ) Ο υπεύθυνος του απεντομωτηρίου πρέπει να μεριμνά για την κατάλληλη σήμανση απαγόρευσης εισόδου στη ζώνη ασφαλείας και τον σαφή καθορισμό της (τοποθέτηση πινακίδων, κορδέλας και άλλων κατάλληλων εμποδίων). Δύναται επίσης να διευρύνει τη ζώνη ασφαλείας εφόσον κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο, λαμβάνοντας υπόψη τις μετρήσεις συγκέντρωσης φωσφίνης που πραγματοποιεί.
ε) Σε περίπτωση ειδικών εγκαταστάσεων (πχ. κατασκευές με διπλά τοιχία κλπ) θα μπορεί η απόσταση των δέκα μέτρων να μην τηρείται μετά από έλεγχο και έγγραφη συναίνεση της προμηθεύτριας εταιρίας και με ευθύνη πάντοτε του γεωπόνου ή χημικού ή χημικού μηχανικού που διενεργεί την απεντόμωση και λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες χρήσης και τη συγκέντρωση φωσφίνης αναλόγως όπως αναφέρονται παραπάνω.

Η τοποθέτηση των πλακιδίων σε χώρους στους οποίους βρίσκεται μέσα και ο εκτελών την εργασία πρέπει να ολοκληρώνεται σε διάρκεια δύο ωρών από το άνοιγμα της συσκευασίας.
Χρησιμοποιείται εναντίον εντόμων και ακάρεων των αποθηκευμένων προϊόντων (στα κινούμενα στάδιά τους), και συγκεκριμένα των:
1. σιτηρών (σταριού, κριθαριού, σίκαλης, βρώμης, αραβοσίτου, σόργου, ρυζιού και κεχριού).
2. οσπρίων (φασολιών, φακής, ρεβιθιών, μπιζελιών, αρακά, κουκιών, κ.α.).
3. ξηρών καρπών (αμυγδάλων, καρυδιών, φιστικιών, φουντουκιών, κ.α.).
4. ελαιούχων σπόρων (αραχίδας, κ.α.).
5. ελαιοπλακούντων και λοιπών ζωοτροφών.
6. καπνών και κατεργασμένων προϊόντων αυτών.
7. αποξηραμένων φρούτων (σύκων, δαμάσκηνων, σταφίδων και άλλων). Εφόσον έχουν εκδοθεί ιδιαίτερα νομοθετικά διατάγματα για την απεντόμωση συγκεκριμένων προϊόντων (π.χ. σταφίδες, σύκα κλπ.), θα εφαρμόζονται επιπλέον και τα οριζόμενα στα διατάγματα αυτά.
8. αφεψημάτων (κακάο, καφέ, τσαγιού, κ.α.), μπαχαρικών (μοσχοκάρυδων, γαρύφαλλων, πιπεριού, κανέλλας, κ.α.) και φαρμακευτικών φυτών από τα οποία πολλά χρησιμοποιούνται και σαν αφεψήματα (χαμομηλιού, μέντας, λεβάντας, φασκομηλιάς, φλουσκουνιού, κ.α.).
9. προϊόντων άλεσης και μεταποίησης σιτηρών (αλεύρων πιτύρων, ζυμαρικών, μπισκότων, γαλετών, παξιμαδιών, βύνης, κ.α.).
10. σκόνης γάλακτος, πατατάλευρου και προϊόντων σοκολατοποιίας.
11. βαμβακιού μέταξας, μαλλιών, δερμάτων και χαλιών.
12. ξυλείας γενικά.
13. κενών σάκων μεταφοράς και αποθήκευσης προϊόντων.
14. κενών χώρων αποθήκευσης και επεξεργασίας των ανωτέρω προϊόντων.
15. μέσων μεταφοράς των ανωτέρω προϊόντων.
στις παρακάτω δόσεις:
Ενσακισμένα σιτηρά 1-3 πλακίδια / 30 κυβικά μέτρα
Συσκευασμένα τρόφιμα, άλευρα, ζυμαρικά κλπ. 1-3 πλακίδια / 30 κυβικά μέτρα
Καπνά 5-10 πλακίδια / 300 κυβικά μέτρα
Κενοί χώροι αποθήκευσης και επεξεργασίας προϊόντων 1-3 πλακίδια / 30 κυβικά μέτρα
Μέσα μεταφοράς προϊόντων έμφορτα 1-3 πλακίδια / 30 κυβικά μέτρα
Σε αποθήκες (χύδην προϊόντα) 2-6 πλακίδια / 30 κυβικά μέτρα
Οι ανωτέρω δοσολογίες έχουν ενδεικτικό χαρακτήρα δεδομένου ότι η αποτελεσματικότητα της φωσφίνης σχετίζεται άμεσα με τη στεγανότητα του χώρου όπου γίνεται η εφαρμογή των φωσφινογόνων σκευασμάτων, τη θερμοκρασία και υγρασία του προϊόντος ή του χώρου, τη μορφή του σκευάσματος, καθώς επίσης και με το προς απεντόμωση προϊόν, τη μορφή συσκευασίας του και το είδος των προς καταπολέμηση εχθρών. Η κατανομή των πλακιδίων που συνιστώνται κατά περίπτωση πρέπει να γίνεται ομοιόμορφα σ’ όλο το προϊόν ή το χώρο για την επίτευξη καλύτερης αποτελεσματικότητας αλλά και για την αποφυγή κινδύνων αυτανάφλεξης.
Διάρκεια υποκαπνισμού:
Η διάρκεια υποκαπνισμού εξαρτάται άμεσα από τη θερμοκρασία του χώρου και του προϊόντος και από την υγρασία τους. Συγκεκριμένα η διάρκεια του υποκαπνισμού, ανάλογα με τη θερμοκρασία, για τα πλακίδια είναι η ακόλουθη σε ημέρες.
Θ ε ρ μ ο κ ρ α σ ί α Πλακίδια
Γενικά Καπνά
5-10οC 8 ημέρες ---
11-15οC 4 ημέρες 7 ημέρες
16-20οC 3 ημέρες 6 ημέρες
21-25οC 3 ημέρες 6 ημέρες
> 25οC 2 ημέρες 4 ημέρες

Δεν συνιστάται υποκαπνισμός προϊόντων όταν η θερμοκρασία τους είναι κάτω των 5οC, και κενών χώρων όταν η θερμοκρασία είναι κάτω των 10οC. Ειδικά για τον υποκαπνισμό προϊόντων, όταν η θερμοκρασία τους είναι μεταξύ 5οC και 10οC είναι πιθανόν τα αποτελέσματα να μην είναι ικανοποιητικά, οπότε θα πρέπει να αυξηθούν οι δοσολογίες.
Για πολύ ξηρά προϊόντα συνιστάται να παρατείνεται η διάρκεια υποκαπνισμού τους.

Χρήση φωσφίνης υπό κενό:
Επιτρέπεται μόνο εφόσον πραγματοποιείται σε εγκαταστάσεις κατάλληλου εξοπλισμού και αυξημένης προστασίας. Η διάρκεια του υποκαπνισμού και οι δόσεις εφαρμογής θα καθορίζονται από τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή του εξοπλισμού απεντόμωσης υπό κενό και τον υπεύθυνο της επιχείρησης απεντόμωσης, ο οποίος θα μεριμνά για την αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας και θα έχει την ποινική και αστική ευθύνη για την εν λόγω εφαρμογή. Είναι αυτονόητο ότι η εφαρμογή θα γίνεται με την παρουσία του υπεύθυνου επιστήμονα γεωπόνου ή χημικού ή χημικού μηχανικού, που οφείλουν να έχουν όλοι όσοι χρησιμοποιούν σκευάσματα φωσφίνης.

Αερισμός υποκαπνισθέντων χώρων και προϊόντων:
Γενικά ο αερισμός των υποκαπνισθέντων με φωσφινογόνα γεωργικά φάρμακα προϊόντων και χώρων διαρκεί 6 ώρες. Ειδικά για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές ο αερισμός παρατείνεται για 48 ώρες και για τα καπνά 4 ημέρες, όταν όμως δεν υπάρχουν λόγοι να ανοιχτούν οι αποθήκες γρήγορα, συνιστάται να αφήνονται κλειστές όσο περισσότερο γίνεται.
Οι κλειστοί χώροι στους οποίους έγινε υποκαπνισμός με φωσφινογόνα γεωργικά φάρμακα, ανοίγονται από έξω και αερίζονται με ανοικτές πόρτες για αρκετές ώρες. Η είσοδος του προσωπικού στους αποθηκευτικούς χώρους γίνεται μετά τον έλεγχο της συγκέντρωσης φωσφίνης στο χώρο με τις ειδικές συσκευές ανίχνευσης. Στις περιπτώσεις που θεωρείται απαραίτητο το ξεσκέπασμα των προϊόντων, οι εισερχόμενοι για την εκτέλεση της εργασίας αυτής πρέπει να φορούν οπωσδήποτε προσωπίδες (μάσκες) εφοδιασμένες με φίλτρα φωσφίνης.

Διενέργεια υποκαπνισμού "εν πλω":
Επιτρέπεται η διενέργεια υποκαπνισμού "εν πλω" με ευθύνη του αποστολέα και του μεταφορέα, με την υποχρέωση εφαρμογής των οριζόμενων στις ακόλουθες διατάξεις:
Το π.δ. 246/1986 (ΦΕΚ Α΄ 117/29-7-1986) με το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή ο Κανονισμός «για την ασφαλή χρήση παρασιτοκτόνων στα πλοία ».
Την αριθ. 2122/02/2001/10-01-2001 απόφαση του ΥΕΝ «έγκριση του Γενικού Κανονισμού Λιμένα με αριθμ. 24 “χορήγηση αδειών παρασιτοκτονίας σε χώρους φορτίου πλοίων” » (ΦΕΚ Β΄ 101/02-2-2001).
Το π.δ. 405/1996 (ΦΕΚ Α΄ 272) με το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή ο Κανονισμός φόρτωσης, εκφόρτωσης, διακίνησης και παραμονής επικίνδυνων ειδών σε λιμένες και μεταφορά αυτών δια θαλάσσης.

Πλέον των ανωτέρω, σε περίπτωση μεταφοράς φορτίου εκτός της ελληνικής επικράτειας (εξαγωγή σε τρίτες χώρες, ενδοκοινοτική διακίνηση, διέλευση από διεθνή ύδατα κλπ.) θα πρέπει:
α) να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τους ισχύοντες διεθνείς κανονισμούς περί μεταφορών επικίνδυνων φορτίων,
β) να εξετάζεται εκ των προτέρων από τον μεταφορέα η νομοθεσία της χώρας προορισμού και να τηρούνται επιπρόσθετα και οι εκεί προβλεπόμενες προϋποθέσεις και διαδικασίες,
γ) να τηρούνται τα προβλεπόμενα από την φυτοϋγειονομική νομοθεσία.

Ο αερισμός του φορτίου θα διενεργείται από τον παραλήπτη, με ευθύνη αυτού. Πριν τη διενέργεια της απεντόμωσης "εν πλω", ο αποστολέας θα προσκομίζει στην ΔΑΟΚ της περιοχής του υπεύθυνη δήλωση από τον παραλήπτη του φορτίου, με την οποία θα πιστοποιείται ότι γνωρίζει τις προβλεπόμενες διαδικασίες αερισμού του υποκαπνισθέντος προϊόντος και θα διενεργήσει τον αερισμό με ευθύνη του όταν παραλάβει το προϊόν.
Περιορισμοί – Προφυλάξεις:
- Σε καμία περίπτωση τα υπό καπνισμό τρόφιμα ή ζωοτροφές, συσκευασμένα ή ασυσκεύαστα, δεν πρέπει να έλθουν σε άμεση επαφή με το σκεύασμα του γεωργικού φαρμάκου ή τα κατάλοιπά του.
- Η φωσφίνη προσβάλει τα περισσότερα μέταλλα, γι' αυτό πριν από την εφαρμογή απομακρύνετε ή καλύψετε καλά μεταλλικά αντικείμενα και ιδιαίτερα χάλκινα και κράματα χαλκού. Δεν προσβάλει τον ανοξείδωτο χάλυβα.
- Οι σπόροι που θα υποκαπνισθούν δεν πρέπει να έχουν υπερβολική υγρασία.
- Αποφύγετε υποκαπνισμό των σπόρων σε υψηλές θερμοκρασίες. Σιτηρά με θερμοκρασία πάνω από 45οC πρέπει πρώτα να ψύχονται με ρεύμα αέρα και μετά να γίνεται η εφαρμογή.
- Για τον υποκαπνισμό καπνών, μπαχαρικών, τσαγιού και άλλων προϊόντων με ευαίσθητο άρωμα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται μικρές δόσεις και να προηγείται δοκιμαστική εφαρμογή.

Ειδικές συνθήκες γεωργικές, φυτοϋγείας ή περιβαλλοντικές υπό τις οποίες το σκεύασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να αποκλειστεί: Απαγορεύεται η εφαρμογή του στα θερμοκήπια.
Απαγορεύεται η εφαρμογή του σε κατοικημένες περιοχές ή σε απόσταση 50 μέτρων από αυτές.
Απαγορεύεται η χρήση του σε οποιοδήποτε χώρο που γειτνιάζει με χώρους παραμονής ανθρώπων ή ζώων ακόμη και όταν διαχωρίζεται με τοίχο από μπετόν.
Για τα απεντομωτήρια ισχύουν τα αναγραφόμενα στην παράγραφο 3.
-Η χρησιμοποίηση φωσφινογόνων γεωργικών φαρμάκων επιτρέπεται μόνο:
α) από τα κρατικά απεντομωτήρια εφόσον παρακολουθούνται από υπεύθυνο γεωπόνο.
β) από γεωργικά ιδρύματα, γεωργικούς οργανισμούς και γεωργικούς συνεταιρισμούς εφόσον επιβλέπονται από υπεύθυνο γεωπόνο.
γ) από ιδιώτες εφόσον διαθέτουν γεωπόνο ή χημικό ή χημικό μηχανικό για την υπεύθυνη εκτέλεση.
- Η πώληση φωσφινογόνων γεωργικών φαρμάκων σε ιδιώτες επιτρέπεται μόνο με την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του Ν.1599/86 ότι διαθέτουν γεωπόνο ή χημικό ή χημικό μηχανικό με την ευθύνη του οποίου θα χρησιμοποιηθούν. Ο γεωπόνος ή χημικός ή χημικός μηχανικός θα συνυπογράφουν τη δήλωση ή θα υποβάλλουν στον πωλητή ξεχωριστή δική τους.
- Η χρήση του φαρμάκου υπό κενό επιτρέπεται μόνο σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 5.
- Πριν από την εφαρμογή διακόψτε το ηλεκτρικό ρεύμα και κατά τη διάρκεια της εργασίας απαγορεύεται το άναμμα σπίρτων, αναπτήρων κλπ.
Συνθήκες εφαρμογής: Χρησιμοποιείται εναντίον εντόμων και ακάρεων των αποθηκευμένων προϊόντων (στα κινούμενα στάδιά τους), και συγκεκριμένα των: 1. σιτηρών (σταριού, κριθαριού, σίκαλης, βρώμης, αραβοσίτου, σόργου, ρυζιού και κεχριού). 2. οσπρίων (φασολιών, φακής, ρεβιθιών, μπιζελιών, αρακά, κουκιών, κ.α.). 3. ξηρών καρπών (αμυγδάλων, καρυδιών, φιστικιών, φουντουκιών, κ.α.). 4. ελαιούχων σπόρων (αραχίδας, κ.α.). 5. ελαιοπλακούντων και λοιπών ζωοτροφών. 6. καπνών και κατεργασμένων προϊόντων αυτών. 7. αποξηραμένων φρούτων (σύκων, δαμάσκηνων, σταφίδων και άλλων). Εφόσον έχουν εκδοθεί ιδιαίτερα νομοθετικά διατάγματα για την απεντόμωση συγκεκριμένων προϊόντων (π.χ. σταφίδες, σύκα κλπ.), θα εφαρμόζονται επιπλέον και τα οριζόμενα στα διατάγματα αυτά. 8. αφεψημάτων (κακάο, καφέ, τσαγιού, κ.α.), μπαχαρικών (μοσχοκάρυδων, γαρύφαλλων, πιπεριού, κανέλλας, κ.α.) και φαρμακευτικών φυτών από τα οποία πολλά χρησιμοποιούνται και σαν αφεψήματα (χαμομηλιού, μέντας, λεβάντας, φασκομηλιάς, φλουσκουνιού, κ.α.). 9. προϊόντων άλεσης και μεταποίησης σιτηρών (αλεύρων πιτύρων, ζυμαρικών, μπισκότων, γαλετών, παξιμαδιών, βύνης, κ.α.). 10. σκόνης γάλακτος, πατατάλευρου και προϊόντων σοκολατοποιίας. 11. βαμβακιού μέταξας, μαλλιών, δερμάτων και χαλιών. 12. ξυλείας γενικά. 13. κενών σάκων μεταφοράς και αποθήκευσης προϊόντων. 14. κενών χώρων αποθήκευσης και επεξεργασίας των ανωτέρω προϊόντων. 15. μέσων μεταφοράς των ανωτέρω προϊόντων. στις παρακάτω δόσεις: Ενσακισμένα σιτηρά 1-3 πλακίδια / 30 κυβικά μέτρα Συσκευασμένα τρόφιμα, άλευρα, ζυμαρικά κλπ. 1-3 πλακίδια / 30 κυβικά μέτρα Καπνά 5-10 πλακίδια / 300 κυβικά μέτρα Κενοί χώροι αποθήκευσης και επεξεργασίας προϊόντων 1-3 πλακίδια / 30 κυβικά μέτρα Μέσα μεταφοράς προϊόντων έμφορτα 1-3 πλακίδια / 30 κυβικά μέτρα Σε αποθήκες (χύδην προϊόντα) 2-6 πλακίδια / 30 κυβικά μέτρα Οι ανωτέρω δοσολογίες έχουν ενδεικτικό χαρακτήρα δεδομένου ότι η αποτελεσματικότητα της φωσφίνης σχετίζεται άμεσα με τη στεγανότητα του χώρου όπου γίνεται η εφαρμογή των φωσφινογόνων σκευασμάτων, τη θερμοκρασία και υγρασία του προϊόντος ή του χώρου, τη μορφή του σκευάσματος, καθώς επίσης και με το προς απεντόμωση προϊόν, τη μορφή συσκευασίας του και το είδος των προς καταπολέμηση εχθρών. Η κατανομή των πλακιδίων που συνιστώνται κατά περίπτωση πρέπει να γίνεται ομοιόμορφα σ’ όλο το προϊόν ή το χώρο για την επίτευξη καλύτερης αποτελεσματικότητας αλλά και για την αποφυγή κινδύνων αυτανάφλεξης. Διάρκεια υποκαπνισμού: Η διάρκεια υποκαπνισμού εξαρτάται άμεσα από τη θερμοκρασία του χώρου και του προϊόντος και από την υγρασία τους. Συγκεκριμένα η διάρκεια του υποκαπνισμού, ανάλογα με τη θερμοκρασία, για τα πλακίδια είναι η ακόλουθη σε ημέρες. Θ ε ρ μ ο κ ρ α σ ί α Πλακίδια Γενικά Καπνά 5-10οC 8 ημέρες --- 11-15οC 4 ημέρες 7 ημέρες 16-20οC 3 ημέρες 6 ημέρες 21-25οC 3 ημέρες 6 ημέρες > 25οC 2 ημέρες 4 ημέρες Δεν συνιστάται υποκαπνισμός προϊόντων όταν η θερμοκρασία τους είναι κάτω των 5οC, και κενών χώρων όταν η θερμοκρασία είναι κάτω των 10οC. Ειδικά για τον υποκαπνισμό προϊόντων, όταν η θερμοκρασία τους είναι μεταξύ 5οC και 10οC είναι πιθανόν τα αποτελέσματα να μην είναι ικανοποιητικά, οπότε θα πρέπει να αυξηθούν οι δοσολογίες. Για πολύ ξηρά προϊόντα συνιστάται να παρατείνεται η διάρκεια υποκαπνισμού τους. Χρήση φωσφίνης υπό κενό: Επιτρέπεται μόνο εφόσον πραγματοποιείται σε εγκαταστάσεις κατάλληλου εξοπλισμού και αυξημένης προστασίας. Η διάρκεια του υποκαπνισμού και οι δόσεις εφαρμογής θα καθορίζονται από τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή του εξοπλισμού απεντόμωσης υπό κενό και τον υπεύθυνο της επιχείρησης απεντόμωσης, ο οποίος θα μεριμνά για την αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας και θα έχει την ποινική και αστική ευθύνη για την εν λόγω εφαρμογή. Είναι αυτονόητο ότι η εφαρμογή θα γίνεται με την παρουσία του υπεύθυνου επιστήμονα γεωπόνου ή χημικού ή χημικού μηχανικού, που οφείλουν να έχουν όλοι όσοι χρησιμοποιούν σκευάσματα φωσφίνης. Αερισμός υποκαπνισθέντων χώρων και προϊόντων: Γενικά ο αερισμός των υποκαπνισθέντων με φωσφινογόνα γεωργικά φάρμακα προϊόντων και χώρων διαρκεί 6 ώρες. Ειδικά για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές ο αερισμός παρατείνεται για 48 ώρες και για τα καπνά 4 ημέρες, όταν όμως δεν υπάρχουν λόγοι να ανοιχτούν οι αποθήκες γρήγορα, συνιστάται να αφήνονται κλειστές όσο περισσότερο γίνεται. Οι κλειστοί χώροι στους οποίους έγινε υποκαπνισμός με φωσφινογόνα γεωργικά φάρμακα, ανοίγονται από έξω και αερίζονται με ανοικτές πόρτες για αρκετές ώρες. Η είσοδος του προσωπικού στους αποθηκευτικούς χώρους γίνεται μετά τον έλεγχο της συγκέντρωσης φωσφίνης στο χώρο με τις ειδικές συσκευές ανίχνευσης. Στις περιπτώσεις που θεωρείται απαραίτητο το ξεσκέπασμα των προϊόντων, οι εισερχόμενοι για την εκτέλεση της εργασίας αυτής πρέπει να φορούν οπωσδήποτε προσωπίδες (μάσκες) εφοδιασμένες με φίλτρα φωσφίνης. Διενέργεια υποκαπνισμού "εν πλω": Επιτρέπεται η διενέργεια υποκαπνισμού "εν πλω" με ευθύνη του αποστολέα και του μεταφορέα, με την υποχρέωση εφαρμογής των οριζόμενων στις ακόλουθες διατάξεις: Το π.δ. 246/1986 (ΦΕΚ Α΄ 117/29-7-1986) με το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή ο Κανονισμός «για την ασφαλή χρήση παρασιτοκτόνων στα πλοία ». Την αριθ. 2122/02/2001/10-01-2001 απόφαση του ΥΕΝ «έγκριση του Γενικού Κανονισμού Λιμένα με αριθμ. 24 “χορήγηση αδειών παρασιτοκτονίας σε χώρους φορτίου πλοίων” » (ΦΕΚ Β΄ 101/02-2-2001). Το π.δ. 405/1996 (ΦΕΚ Α΄ 272) με το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή ο Κανονισμός φόρτωσης, εκφόρτωσης, διακίνησης και παραμονής επικίνδυνων ειδών σε λιμένες και μεταφορά αυτών δια θαλάσσης. Πλέον των ανωτέρω, σε περίπτωση μεταφοράς φορτίου εκτός της ελληνικής επικράτειας (εξαγωγή σε τρίτες χώρες, ενδοκοινοτική διακίνηση, διέλευση από διεθνή ύδατα κλπ.) θα πρέπει: α) να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τους ισχύοντες διεθνείς κανονισμούς περί μεταφορών επικίνδυνων φορτίων, β) να εξετάζεται εκ των προτέρων από τον μεταφορέα η νομοθεσία της χώρας προορισμού και να τηρούνται επιπρόσθετα και οι εκεί προβλεπόμενες προϋποθέσεις και διαδικασίες, γ) να τηρούνται τα προβλεπόμενα από την φυτοϋγειονομική νομοθεσία. Ο αερισμός του φορτίου θα διενεργείται από τον παραλήπτη, με ευθύνη αυτού. Πριν τη διενέργεια της απεντόμωσης "εν πλω", ο αποστολέας θα προσκομίζει στην ΔΑΟΚ της περιοχής του υπεύθυνη δήλωση από τον παραλήπτη του φορτίου, με την οποία θα πιστοποιείται ότι γνωρίζει τις προβλεπόμενες διαδικασίες αερισμού του υποκαπνισθέντος προϊόντος και θα διενεργήσει τον αερισμό με ευθύνη του όταν παραλάβει το προϊόν. Περιορισμοί – Προφυλάξεις: - Σε καμία περίπτωση τα υπό καπνισμό τρόφιμα ή ζωοτροφές, συσκευασμένα ή ασυσκεύαστα, δεν πρέπει να έλθουν σε άμεση επαφή με το σκεύασμα του γεωργικού φαρμάκου ή τα κατάλοιπά του. - Η φωσφίνη προσβάλει τα περισσότερα μέταλλα, γι' αυτό πριν από την εφαρμογή απομακρύνετε ή καλύψετε καλά μεταλλικά αντικείμενα και ιδιαίτερα χάλκινα και κράματα χαλκού. Δεν προσβάλει τον ανοξείδωτο χάλυβα. - Οι σπόροι που θα υποκαπνισθούν δεν πρέπει να έχουν υπερβολική υγρασία. - Αποφύγετε υποκαπνισμό των σπόρων σε υψηλές θερμοκρασίες. Σιτηρά με θερμοκρασία πάνω από 45οC πρέπει πρώτα να ψύχονται με ρεύμα αέρα και μετά να γίνεται η εφαρμογή. - Για τον υποκαπνισμό καπνών, μπαχαρικών, τσαγιού και άλλων προϊόντων με ευαίσθητο άρωμα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται μικρές δόσεις και να προηγείται δοκιμαστική εφαρμογή. Ειδικές συνθήκες γεωργικές, φυτοϋγείας ή περιβαλλοντικές υπό τις οποίες το σκεύασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να αποκλειστεί: Απαγορεύεται η εφαρμογή του στα θερμοκήπια. Απαγορεύεται η εφαρμογή του σε κατοικημένες περιοχές ή σε απόσταση 50 μέτρων από αυτές. Απαγορεύεται η χρήση του σε οποιοδήποτε χώρο που γειτνιάζει με χώρους παραμονής ανθρώπων ή ζώων ακόμη και όταν διαχωρίζεται με τοίχο από μπετόν. Για τα απεντομωτήρια ισχύουν τα αναγραφόμενα στην παράγραφο 3. -Η χρησιμοποίηση φωσφινογόνων γεωργικών φαρμάκων επιτρέπεται μόνο: α) από τα κρατικά απεντομωτήρια εφόσον παρακολουθούνται από υπεύθυνο γεωπόνο. β) από γεωργικά ιδρύματα, γεωργικούς οργανισμούς και γεωργικούς συνεταιρισμούς εφόσον επιβλέπονται από υπεύθυνο γεωπόνο. γ) από ιδιώτες εφόσον διαθέτουν γεωπόνο ή χημικό ή χημικό μηχανικό για την υπεύθυνη εκτέλεση. - Η πώληση φωσφινογόνων γεωργικών φαρμάκων σε ιδιώτες επιτρέπεται μόνο με την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του Ν.1599/86 ότι διαθέτουν γεωπόνο ή χημικό ή χημικό μηχανικό με την ευθύνη του οποίου θα χρησιμοποιηθούν. Ο γεωπόνος ή χημικός ή χημικός μηχανικός θα συνυπογράφουν τη δήλωση ή θα υποβάλλουν στον πωλητή ξεχωριστή δική τους. - Η χρήση του φαρμάκου υπό κενό επιτρέπεται μόνο σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 5. - Πριν από την εφαρμογή διακόψτε το ηλεκτρικό ρεύμα και κατά τη διάρκεια της εργασίας απαγορεύεται το άναμμα σπίρτων, αναπτήρων κλπ.
Διαβάστε τον τρόπο εφαρμογής του βιοκτόνου

Αναλυτικές πληροφορίες για το σκεύασμα απο το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης (minagric.gr)

Τύπος έγκρισης: Παλιές δραστικές ουσίες, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται ακόμη στο Παράρτημα 1 της Οδηγίας 91/414/ΕΕ
Λήξη έγκρισης: 28/02/2014
Λήξη διάθεσης αποθεμάτων στην αγορά: //

Σημείωση: Οσα σκευάσματα εμφανίζονται στους καταλόγους, παρόλο που η ημερομηνία λήξης τους είναι προγενέστερη της σημερινής, για τα οποία δεν υπάρχει ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ή δεν εμφανίζεται η λέξη ΑΠΟΣYΡΘΗΚΕ, η έγκρισή τους είναι σε ισχύ και βρίσκονται σε διαδικασία ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.

Κωδικός Φυτοτοξικότητας: GHS02+GHS06+GHS09
Παρασκευάζεται από την:
DETIA FREYBERG GMBH
Dr.-Werner-Freyberg-Str. 11
69514
Laudenbach
GERMANY
Υπεύθυνοι διάθεσης στην αγορά::
Κ.ΖΑΡΑΚΟΒΙΤΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. AGGRESS
Αρμα Θηβών, Θέση Γκιονέζα
32200
ΑΘΗΝΑ
TEL: 210 9927286
FAX: 210 9960505
e-mail: aggress@otenet.gr

Επιστροφή στην σελίδα ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΜΦΟΡΤΑ