Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

BIOACT PRIME DC

Paecilomyces lilacinus (strain 251) 21.6%

Εναιωρηματοποιήσιμο συμπύκνωμα (DC) / Βοηθητικές ουσίες: 80%


Οδηγίες εφαρμογής για ΓΚΡΕΙΠ ΦΡΟΥΤ:

Δόσεις και οδηγίες εφαρμογής

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε την ακριβης δοσολογία, και τρόπο εφαρμογής του BIOACT PRIME DC για χρηση σε ΓΚΡΕΙΠ ΦΡΟΥΤ εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection
Γενικές οδηγίες σκευάσματος
Στόχος σκευάσματος: Το BioAct® Prime DC είναι ένα νηματωδοκτόνο σκεύασμα το οποίο περιέχει το μύκητα Paecilomyces lilacinus strain 251 και προορίζεται για τον έλεγχο φυτοπαρασιτικών νηματωδών του γένους Meloidogyne (κομβονηματωδών) σε μεγάλο εύρος καλλιεργειών υπαίθρου και θερμοκηπίου. O μύκητας έχει Ωοπαρασιτική (νεαρά ωά (αυγά) και ωά (αυγά) που περιέχουν νεαρές λάρβες) και Ενδοπαρασιτική δράση σε διάφορα στάδια ανάπτυξης των Νηματωδών. Τα σπόρια και το μυκήλιο του μύκητα παρασιτούν και τελικώς εξοντώνουν τα ωά (αυγά), τα νεαρά και τα ενήλικα στάδια των νηματωδών. Αυτό πραγματοποιείται ως εξής: 1.Αναγνώριση του ξενιστή. 2.Προσβολή/Διείσδυση των ωών (αυγών): οι υφές του μύκητα αναπτύσσονται στο ζελατινώδες υπόστρωμα που περιβάλλει τα ωά και στη συνέχεια διεισδύουν εντός αυτών. Η διείσδυση στο ωό (αυγό) πραγματοποιείται ταυτόχρονα με χημική και με μηχανική δράση. Μηχανική πίεση ασκείται από τις μυκηλιακές υφές οι οποίες αποδιοργανώνουν τη μεμβράνη του ωού. Η Χημική δράση οφείλεται στη δράση ενζύμων που αποδιοργανώνουν το πρωτεϊνικό περίβλημα που συνδέει το χιτινικό/λιπιδικό στρώμα της μεμβράνης του ωού (αυγού). Δημιουργείται ένα άνοιγμα μέσω του οποίου διεισδύει βλαστική υφή του μύκητα ο οποίος τρέφεται από το θρεπτικό υλικό εντός του ωού. 3.Πλήρωση του εσωτερικού του ωού (αυγού) με το μυκήλιο του μύκητα και «αντικατάσταση» του εμβρύου/νεαρού σταδίου του νηματώδη από τη βιομάζα των υφών. Το μυκήλιο μπορεί επίσης να διαρρήξει το περίβλημα του ωού από το εσωτερικό και εξερχόμενο να προσβάλλει γειτονικά ωά. Επιπλέον τα σπόρια του μύκητα προσκολλώνται στην επιδερμίδα των ενηλίκων νηματωδών, βλαστάνουν, διεισδύουν στο εσωτερικό του νηματώδη και τελικά τον παρασιτούν ολοκληρωτικά. Ο μύκητας επίσης μπορεί να παρασιτεί τα θηλυκά που εναποθέτουν τα ωά τους διεισδύοντας από το άνοιγμα της έδρας ή το γεννητικό άνοιγμα (vulva), καταστρέφοντας τα ωά πριν την τελική εναπόθεσή τους. Ο μύκητας Paecilomyces lilacinus strain 251 δεν υπεισέρχεται σε κανενός είδους συμβιωτική σχέση με τις καλλιέργειες και απουσία των νηματωδών στους οποίους παρασιτεί ο πληθυσμός του έχει παρατηρηθεί ότι μειώνεται σημαντικά σε μερικές εβδομάδες ή μήνες.
Μέθοδος εφαρμογής: Διαβροχή εδάφους με ριζοπότισμα ή στάγδην άρδευση.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΦΡΑΟΥΛΕΣ, ΚΑΠΝΟΣ, ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ, ΦΥΤΩΡΙΑ:
1.Πριν τη φύτευση/σπορά ή μεταφύτευση
Εφαρμογή του BioAct® Prime DC με αρκετό νερό ώστε το έδαφος να διαβραχεί στο βάθος της ριζόσφαιρας. Εφαρμογή με στάγδην άρδευση ή ριζοπότισμα με αρκετό νερό (σύμφωνα με την τοπική πρακτική (100-1000 λτ / στρ). Όταν γίνεται πότισμα επιφάνειας θα πρέπει να χρησιμοποιείται τουλάχιστον 60λτ νερό /στρ και να ακολουθείται ενσωμάτωση (ελαφρά
μηχανική).
Η εφαρμογή πριν τη φύτευση γίνεται στις γραμμές φύτευσης ή εναλλακτικά μπορεί να γίνει καθολικά σε όλο το χωράφι. Εφαρμόστε όταν η θερμοκρασία του εδάφους στα 10 εκ βάθος είναι 16°C ή υψηλότερη. Η βιολογική δράση του BioAct® Prime DC είναι μεγαλύτερη σε εδάφη με θερμοκρασία 20-30°C. Μετά την εφαρμογή να ακολουθήσει πότισμα ώστε να μετακινηθεί το υπόλοιπο προϊόν στο έδαφος, να δίνεται προσοχή ωστόσο να μην ξεπλυθεί το προϊόν βαθύτερα από την περιοχή των ριζών.
Εφαρμόστε σε αγρό όπου δεν έχει γίνει υποκαπνισμός μέχρι 14 ημέρες πριν την φύτευση ή μεταφύτευση.
Σε έδαφος που έχει γίνει υποκαπνισμός ξεκινήστε τις εφαρμογές με BioAct Prime DC από τη μεταφύτευση.
Την εφαρμογή πριν τη φύτευση ή μεταφύτευση συστήνεται να ακολουθεί εφαρμογή και στην μεταφύτευση, ιδιαίτερα για σολανώδη, κολοκυνθοειδή και καλλωπιστικά.
2.Εφαρμογή κατά τη φύτευση/σπορά ή μεταφύτευση.
Ο στόχος σε αυτή την εφαρμογή είναι η προστασία του ριζικού συστήματος του φυταρίου από τις προσβολές νηματωδών.
Εφαρμόστε το BioAct Prime DC με ριζοπότισμα στους δίσκους ή με εμβάπτιση των φυταρίων στο διάλυμα του BioAct® Prime DC πριν τη φύτευση.
Εναλλακτικά εφαρμόστε με τη στάγδην άρδευση με 100-1000 λτ/στρ. ή με ριζοπότισμα λωρίδας πλάτους 10-15 εκ. , κατά μήκος των θέσεων μεταφύτευσης με κατ’ ελάχιστο 35 λτ νερό /στρ. Εφαρμόστε ώστε να διαβραχεί το έδαφος αλλιώς να ακολουθήσει πότισμα.
Μετά την εφαρμογή να ακολουθήσει πότισμα ώστε να μετακινηθεί το υπόλοιπο προϊόν στο έδαφος, να δίνεται προσοχή ωστόσο να μην ξεπλυθεί το προϊόν βαθύτερα από την περιοχή των ριζών.
Την εφαρμογή κατά τη φύτευση ή μεταφύτευση συστήνεται να ακολουθεί εφαρμογή και 4 εβδομάδες μετά , ιδιαίτερα για σολανώδη, κολοκυνθοειδή, φράουλες και καλλωπιστικά.
3.Εφαρμογή/ές μετά τη φύτευση/σπορά ή μεταφύτευση.
Εφαρμόστε τη συνιστώμενη δόση με μια από τις ακόλουθες μεθόδους:
1)με στάγδην άρδευση με 100-1000 lt νερό / στρ.
2)με ριζοπότισμα λωρίδας πλάτους 10-15 εκ. , κατά μήκος των θέσεων μεταφύτευσης με κατ’ ελάχιστο 35 λτ νερό /στρ.
Μετά την εφαρμογή να ακολουθήσει πότισμα.
Εφαρμόστε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του BioAct Prime DC ή μετά, ώστε να διαβραχεί καλά το έδαφος στο βάθος της ριζόσφαιρας χωρίς όμως να διηθηθεί βαθύτερα.
Επαναλάβετε την εφαρμογή μετά από 4 εβδομάδες αν απαιτείται.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΜΠΕΛΙ, ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΜΟΥΡΑ:
1.Εγκατάσταση φυτείας
Φύτευση: Ριζοπότισμα/ Διαβροχή εδάφους στην οπή φύτευσης.
2.Εγκατεστημένη φυτεία
Εφαρμόστε στο έδαφος στάγδην άρδευση με 100-1000 λτ νερό /στρ. καθολικά, επί των γραμμών φύτευσης ή γύρω από κάθε φυτό ξεχωριστά.
Εφαρμόστε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του BioAct Prime DC ή αμέσως μετά, ώστε να διαβραχεί καλά το έδαφος στο βάθος της ριζόσφαιρας χωρίς όμως να διηθηθεί βαθύτερα. Εναλλακτικά η εφαρμογή μπορεί να γίνει πριν από αναμενόμενη βροχή ή κατά τη
διάρκεια της βροχής , ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση προς τις ρίζες.
Η εφαρμογή μπορεί να επαναληφθεί κάθε 2-4 μήνες για να καλύψει τη νέα ανάπτυξη των ριζών.
Οι εφαρμογές συστήνεται να ξεκινούν όταν αναμένεται η άνοδος των θερμοκρασιών στο έδαφος που θα είναι ευνοϊκές και για τις προσβολές από νηματώδεις και στις περιόδους που υπάρχει νέα ανάπτυξη της ρίζας.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ:
Το έδαφος θα πρέπει να διατηρείται υγρό, ώστε τα σπόρια του Paecilomyces lilacinus να βλαστήσουν και να αναπτυχθούν.
Στις εφαρμογές κατά τη μεταφύτευση ή μετά τη φύτευση: διασφαλίστε ότι το BioAct Prime DC έχει κατανεμηθεί σωστά γύρω και ανάμεσα στις ρίζες των φυτών μετά τις εφαρμογές με ριζοπότισμα. Ο ρόλος του νερού είναι να μεταφέρει τα σπόρια του μύκητα στην περιοχή της ρίζας και ο όγκος του νερού που θα χρησιμοποιηθεί γι’ αυτό διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του
εδάφους. Αν το νερό δεν είναι αρκετό δεν θα φθάσει το BioAct Prime DC στη περιοχή της ρίζας, ενώ αν χρησιμοποιηθεί υπερβολική ποσότητα νερού, τότε τα σπόρια του μύκητα μπορεί να μετακινηθούν βαθύτερα από τη περιοχή της ρίζας.
Τρόπος παρασκευής του διαλύματος εφαρμογής:
Προσδιορίστε τον όγκο του νερού που απαιτείται για την εφαρμογή σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας. Γεμίστε το δοχείο του διαλύματος εφαρμογής/βυτίο με τη συνολική ποσότητα απαιτούμενου καθαρού νερού.
Θέστε και διατηρήστε τον αναδευτήρα σε λειτουργία και προσθέστε αργά την απαιτούμενη ποσότητα σκευάσματος (βλ. φάσμα δράσης). Όταν χρησιμοποιείται ολόκληρη η ποσότητα του περιέκτη, εφαρμόστε τριπλό ξέπλυμα του περιέκτη του σκευάσματος προσέχοντας να ξεπλυθούν καλά και τα τοιχώματα.
Μέτρα για την αποφυγή σχηματισμού αφρού:
Αποφύγετε την ανεπιθύμητη είσοδο αέρα στο διάλυμα εφαρμογής (π.χ. μη χρησιμοποιείτε χοάνη).
Θέστε το σύστημα ανάδευσης (αναδευτήρα) σε λειτουργία 2-3 λεπτά πριν την προσθήκη του σκευάσματος και αφού έχετε προσθέσει όλη την ποσότητα του απαιτούμενου νερού.
Σταματήστε την ανάδευση όταν το επίπεδο του διαλύματος εφαρμογής στο βυτίο χαμηλώσει ώστε να μην απορροφήσει το σύστημα αέρα.
Εξαντλήστε/Χρησιμοποιείστε όσο το δυνατόν περισσότερο από το διάλυμα εφαρμογής από το βυτίο μέχρι την κατώτερη επιτρεπτή στάθμη πριν ξαναγεμίσετε με την μέγιστη επιθυμητή ποσότητα νερού.
Διατηρήστε την πίεση στην παροχή του νερού σε λογικά επίπεδα.
Η προσθήκη του σκευάσματος να γίνεται πάντα στο τελικό στάδιο προετοιμασίας του διαλύματος εφαρμογής.
Οδηγίες για την ασφαλή απόσυρση του φυτοπροστατευτικού προϊόντος και της συσκευασίας:
Τα δοχεία ξεπλένονται υπό πίεση με κατάλληλο μηχανισμό ή γίνεται τριπλό ξέπλυμα (τα νερά του ξεπλύματος τα ρίχνουμε στο ψεκαστικό υγρό/βυτίο) και στη συνέχεια αφού καταστραφούν με τρύπημα, για τη διασφάλιση της μη περαιτέρω χρήσης, εναποτίθενται σε σημεία συλλογής για ανακύκλωση ή ανάκτηση ενέργειας.
Διαβάστε τον τρόπο εφαρμογής του Βιολογικού Νηματοδοκτόνου

Αναλυτικές πληροφορίες για το σκεύασμα απο το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης (minagric.gr)

Τύπος έγκρισης: Νέα έγκριση (ZRMS) (άρθρο 33)
Λήξη έγκρισης: 31/07/2023
Λήξη διάθεσης αποθεμάτων στην αγορά: //

Σημείωση: Οσα σκευάσματα εμφανίζονται στους καταλόγους, παρόλο που η ημερομηνία λήξης τους είναι προγενέστερη της σημερινής, για τα οποία δεν υπάρχει ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ή δεν εμφανίζεται η λέξη ΑΠΟΣYΡΘΗΚΕ, η έγκρισή τους είναι σε ισχύ και βρίσκονται σε διαδικασία ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.

Κωδικός Φυτοτοξικότητας: GHS07+GHS09
Παρασκευάζεται από την:
Bayer S.A.S., Division Crop Science, Environmental Science
16, rue Jean-Marie Leclair, CP 90106
69266
Lyon Cedex 09
FRANCE
Υπεύθυνοι διάθεσης στην αγορά::
Bayer Ελλάς ΑΒΕΕ
Αγησιλάου 6-8, Μαρούσι
15123
ΑΘΗΝΑ
TEL: 210 6166000
e-mail: ioannis.tsoutsanis@bayer.com