Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Eretline

Eretmocerus eremicus (Aphelinidae / Hymenoptera)


Οδηγίες εφαρμογής για ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΥΠΑΙΘΡΟΥ:

οδηγίες εφαρμογής

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε Περισσότερες πληροφορίες για το Βιολογικό σκευάσματα Eretline και για χρήση του σε ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΥΠΑΙΘΡΟΥ εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection
Γενικές οδηγίες σκευάσματος
Το Eretline είναι ένα προϊόν που περιέχει πούπες του παρασιτοειδούς του αλευρώδη Eretmocerus eremicus Rose and Zolnerowitch, Aphelinidae, Hymenoptera. Το είδος αυτό ήταν γνωστό σαν Eretmocerus sp. californicus μέχρι την εκ νέου ταξινόμηση του γένους το 1997 από τους Rose και Zolnerowitch. Η εμπορική ανάπτυξη του Eretmocerus eremicus ήταν σε συνάρτηση με το διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα του αλευρώδη του καπνού (Bemisia tabaci ή Bemisia argentifolia) σε διάφορες χώρες. Το Eretmocerus eremicus παρασιτεί τον Bemisia tabaci αλλά και τον αλευρώδη των θερμοκηπίων Trialeurodes vaporariorum. Σε αντίθεση με την Encarsia Formosa το Eretmocerus spp. δεν μπορεί να μεταμορφωθεί μέσα στον ξενιστή του με αποτέλεσμα να μην εξέρχεται σωστά όταν τοποθετείται σε συσκευασία κάρτας. Η Bioline ανέπτυξε ειδική διαφανή συσκευασία (Blister Pack) για τη διάθεση του προϊόντος. Η συσκευασία αυτή κρεμάται στην καλλιέργεια όπως και οι κάρτες της Encarsia. Επιτρέπει δε στον παραγωγό να κρίνει εύκολα την ποιότητα καθώς και το ποσοστό προνυμφών Eretmocerus που εξέρχονται από τις προνύμφες αλευρώδη. Το Eretmocerus eremicus είναι ιθαγενές των ερήμων της Αριζόνα και Καλιφόρνιας και για το λόγο αυτό είναι περισσότερο ανθεκτικό σε υψηλότερες θερμοκρασίες από την Encarsia.

Τρόπος εφαρμογής-Δόσεις:
Οι καρτέλες τοποθετούνται (κρεμιούνται) ανά διαστήματα απόστασης στην καλλιέργεια. Εύρος δόσης: από 1-50 άτομα/τ.μ. Ενδείκνυται να συμβουλευτεί ο εκάστοτε χρήστης τον υπεύθυνο τεχνικό της εταιρείας για να συγκεκριμενοποιηθεί η δόση και ο τρόπος εφαρμογής κατά περίπτωση

Οδηγίες χρήσης
To Eretline διατίθεται με τη μορφή πούπας σε μπουκαλάκι με πίτουρα με 3000 πούπες ή σε ειδική διαφανή συσκευασία (Blister Pack) με 3000 ή 5000 πούπες. Για το προϊόν σε μπουκαλάκι:
Με την παραλαβή των μπουκαλιών τοποθετήστε τα σε δροσερό και σκιερό μέρος. ΜΗΝ ΤΑ ΕΚΘΕΤΕ ΤΕ ΣΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΗΛΙΑΚΟ ΦΩΣ Ή ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 8°C.
Τοποθετήστε το υλικό νωρίς το πρωί ή το απόγευμα
Όχι τοποθέτηση με πολύ ηλιακό φώς
Πριν τη χρήση, γυρίστε το μπουκαλάκι στο πλάι και περιστρέψτε το απαλά ώστε να ανακατευτούν τα περιέχομενα
Ανοίξτε το μπουκαλάκι εντός του θερμοκηπίου
Διασκορπίστε το υλικό απ’ ευθείας πάνω στα φύλλα η/και στο υπόστρωμα, σε περιοχές με πληθυσμούς αλευρώδη
Εξαπολύστε 0,5 άτομα/m² (μέχρι 20 άτομα/m² σε εστίες αλευρώδη) Για το προϊόν σε ειδική διαφανή συσκευασία (Blister Pack)
Ξεχωρίστε τις συσκευασίες διπλώνοντας απαλά και σχίζοντας κατά μήκος των διάτρητων οπών
Πιέστε ελαφρά τη συσκευασία ώστε να προεξέχει το γλωσσίδιο πίσω από τη διαφανή συσκευασία
Κρεμάστε το καρτελάκι στο φυτό ώστε να σκιάζεται

Tρόπος δράσης
Το Eretmocerus eremicus είναι παράσιτο του Bemisia tabaci και του Trialeurodes vaporariorum. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με την Encarsia Formosa, έχει το ίδιο μέγεθος και σχήμα, αλλά όχι το χαρακτηριστικό μαύρο και κίτρινο χρώμα. Τουναντίον έχει απαλό κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα και είναι αρκετά δύσκολο για κάποιον να το παρατηρήσει ανάμεσα στις προνύμφες του αλευρώδη. Αντίθετα με την Encarsia, στην οποία σχεδόν όλα τα ακμαία είναι θηλυκά, ο πληθυσμός του Eretmocerus αποτελείται εξίσου από θηλυκά και αρσενικά.

Τα θηλυκά του Eretmocerus eremicus αναζητούν στα φύλλα τις νεαρές προνύμφες του Bemisia και του Trialeurodes. Με την εύρεση του κατάλληλου ξενιστή, τον ψηλαφούν με τις κεραίες τους και στη συνέχεια εναποθέτουν ένα αυγό μεταξύ του ξενιστή και της επιφάνειας του φύλλου. Η προνύμφη που εκκολάπτεται από το αυγό μπαίνει μέσα στην προνύμφη-ξενιστή και δημιουργεί μια κάψουλα γύρω από τον ξενιστή. Στην αρχή η προνύμφη-ξενιστής ζεί μέσα σε αυτήν την κάψουλα χωρίς να ζημιώνεται. Ο ξενιστής συνεχίζει να τρέφεται και να μεγαλώνει, ενώ πεθαίνει όταν έχει πλήρως μεγαλώσει και παύει να τρέφεται.

Τα ακμαία θηλυκά του Eretmocerus επιλέγουν κυρίως προνύμφες 2 ου σταδίου για παρασιτισμό, αλλά μπορούν να εναποθέσουν αυγά και σε άλλα προνυμφικά στάδια. Η εναπόθεση αυγών επηρεάζεται από τη δομή του φύλλου: πολλά τριχίδια σε φύλλο ανασηκώνουν τα άκρα της προνύμφης του αλευρώδη και διευκολύνουν το Eretmocerus να εναποθέσει αυγά κάτω από τις προνύμφες. Το είδος του φυτού ξενιστή του αλευρώδη επίσης επιδρά στην επιτυχία ανάπτυξης του παρασιτοειδούς. Ο παρασιτισμένος αλευρώδης από το Eretmocerus δεν αναπτύσσει το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα, το οποίο αναπτύσσει όταν παρασιτίζεται από το Encarsia formosa. Είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι παρασιτισμένες προνύμφες αλευρώδη στην καλλιέργεια και γι’ αυτό χρειάζεται προσεκτική εξέταση των προνυμφών-ξενιστών αλευρώδη. Χρησιμοποιώντας μεγεθυντικό φακό 10-15x, είναι δυνατόν να παρατηρηθούν το ένα ή και τα δυο κίτρινα στίγματα (‘mycetomes’), τα οποία βρίσκονται συμμετρικά στις δυο πλευρές της προνύμφης. Καθώς η παρασιτισμένη πούπα πλησιάζει την πλήρη ωριμότητά της το βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα του ακμαίου Eretmocerus είναι ευδιάκριτο με γυμνό μάτι. Αν και τα θηλυκά του Eretmocerus δεν μπορούν να τρυπήσουν την επιδερμίδα της προνύμφης του αλευρώδη με τον ωοθέτη τους, παρ’ όλα αυτά σκοτώνουν αρκετά μεγάλο αριθμό προνυμφών αλευρώδη οι οποίες δεν παρασιτίζονται. Έχει παρατηρηθεί οτι τα θηλυκά ψηλαφούν τις προνύμφες αλευρώδη πρίν τις θανατώσουν απ’ ευθείας. Πάνω από το 40% της θνησιμότητας των προνυμφών αλευρώδη οφείλεται σε αυτόν τον τρόπο (host feeding).
 
Κωδικός Συσκευασία Άτομα ανά Συσκευασία
0821-01 φιάλη 3.000
0821-02 20 καρτέλες με αποθηκευτικό χώρο, με 250 παρασιτισμένες προνύμφες 5.000
081-03 60 καρτέλες, με 50 παρασιτισμένες προνύμφες 3.000
0821-06 20 καρτέλες με αποθηκευτικό χώρο, με 150 παρασιτισμένες προνύμφες 3.000
0821-07 200 καρτέλες με 50 παρασιτισμένες προνύμφες 10.000
Διαβάστε τον τρόπο εφαρμογής του μακροοργανισμού

Αναλυτικές πληροφορίες για το σκεύασμα απο το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης (minagric.gr)

Τύπος έγκρισης: Εθνικός Κατάλογος Σκευασμάτων Φυτοπροστασίας που περιέχουν Μακρο-οργανισμούς
Αριθµός εγγραφής στον Ε.Κ.Σ.Φ.Μ:
Παρασκευάζεται από την:
Bioline AgroSciences Ltd.
Telstar Nursery, Holland Road, Little Clacton
C0169QG
ESSEX
United Kingdom
TEL: 0044 1255863200
FAX: 0044 1255863205
Υπεύθυνοι διάθεσης στην αγορά::
Anthesis Ι.Κ.Ε.
Εμ. Μπενάκη 8
14561
Κηφισιά, Αθήνα
TEL: (+30)210 8012367
e-mail: info@anthesis.gr