Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

RAK 3

Χρήση της Φερομόνης RAK 3

RAK 3

(E,E)-8,10-Dodecadien-1-ol %

Διαχυτήρες εμποτισμένων δακτυλίων (VP)


Πεδία εφαρμογής / Eγκρίσεις σκευάσματος

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε τις εγκρισεις του σκευάσματος σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης, δραστικές ουσίες, δόσεις σκευάσματος και τρόπο εφαρμογής του RAK 3 εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection
Γενικές οδηγίες σκευάσματος
Στόχος σκευασματος: Φερομόνη για την αντιμετώπιση της Καρπόκαψας στα Μηλοειδή, με τη μέθοδο της γενετήσιας σύγχυσης.
Τρόπος Εφαρμογής: Ανάρτηση των εξατμιστήρων στα κλαδιά και σε ύψος 2-2,5 μέτρων (δέντρα ύψους έως 2,5 μέτρα). Για δέντρα ύψους άνω των 2,5 μέτρων τοποθετήστε τους σε εναλλασσόμενο ύψος (π.χ. ένας εξατμιστήρας σε ύψος 2-2,5 μέτρα και ο επόμενος σε ύψος 2,5-3 μέτρα).
1.Οι εξατμιστήρες πρέπει να κατανέμονται ομοιόμορφα στον Οπωρώνα.
2.Στην περίμετρο του αγροτεμαχίου πρέπει να γίνεται συμπληρωματική ανάρτηση εξατμιστήρων εφαρμόζοντας τα ακόλουθα:
α.Για επιφάνειες που δεν είναι απομονωμένες χρειάζεται να γίνει μια κατανομή των εξατμιστήρων και στην επιφάνεια των γειτονικών δενδρωδών και θαμνωδών καλλιεργειών ακόμη και αν συνήθως χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα. Οι περιοχές αυτές θα πρέπει να έχουν εξατμιστήρες σε βάθος 30-40 μέτρων από τα όρια του αγροτεμάχιου στο οποίο εφαρμόζεται η καταπολέμηση με τη μέθοδο της γενετήσιας σύγχυσης.
β.Για επιφάνειες που είναι απομονωμένες (σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων από άλλα δενδρώδη ή θαμνώδη φυτά) είναι απαραίτητο να εγκαθίσταται στις πλευρές και στις κεφαλές του αγροτεμαχίου ένας μεγαλύτερος αριθμός εξατμιστήρων (1 εξατμιστήρας κάθε 2 τετραγωνικά μέτρα ενώ στο κέντρο 1 εξατμιστήρας κάθε 4 τετραγωνικά μέτρα), τοποθετώντας τους στο εξωτερικό μέρος του φυλλώματος.
Αυτό το είδος της εντατικοποίησης πρέπει να γίνεται και σε εκείνες τις σειρές ή ομάδες φυτών του αγροτεμαχίου στο οποίο γίνεται η καταπολέμηση των εντόμων με τη μέθοδο της γενετήσιας σύγχυσης:
-που συνορεύουν με νεαρές φυτεύσεις (χαμηλά φυτά).
-που οριοθετούν δρόμους πρόσβασης στον αγρό.
-που οριοθετούν χώρους χωρίς φυτά και εν γένει τέτοιους που να ευνοούν την διείσδυση ρευμάτων αέρα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μείωση της συγκέντρωσης της φερομόνης.
Είναι σκόπιμο να αποφεύγεται η χρήση σε φυτεύσεις που εμφανίζουν μεγάλα κενά. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, να γίνεται μια πύκνωση των εξατμιστήρων που οριοθετούν τα κενά αυτά. Οι εξατμιστήρες πρέπει να τοποθετούνται και σε απομονωμένα φυτά ή ομάδες φυτών που βρίσκονται κοντά στο αγροτεμάχιο, επειδή αποτελούν ζώνες ζευγαρώματος και επομένως εστίες μόλυνσης της καλλιέργειας στην οποία γίνεται η καταπολέμηση.
3.Παγίδες: μέσα στην περιοχή που δρουν οι φερομόνες πρέπει να τοποθετούνται σε διαφορετικά σημεία φερομονικές παγίδες παρακολούθησης πληθυσμού κατά τρόπο ώστε να ελέγχεται η ομοιομορφία στην διάχυση της φερομόνης, σε διάφορες ζώνες του αγροτεμαχίου στο οποίο γίνεται η καταπολέμηση. Εάν διαπιστωθούν συχνές συλλήψεις στις παγίδες αυτές, αυτό σημαίνει ότι η συγκέντρωση φερομόνης μέσα στην καλλιέργεια δεν είναι σωστή. Άλλες παγίδες πρέπει να τοποθετούνται έξω από την επιφάνεια στην οποία γίνεται η καταπολέμηση με την μέθοδο των φερομονών για να εντοπίζεται η περίοδος των πτήσεων (έτσι θα μπορεί να προσδιοριστεί ο κατάλληλος χρόνος για την εκτέλεση των ελέγχων και των τυχόν επεμβάσεων με εντομοκτόνα).
4.Έλεγχος της προσβολής.
α.Έλεγχος των παγίδων: ο έλεγχος των συλλήψεων πρέπει να γίνεται εβδομαδιαίως. Όταν δεν υπάρχει καμία σύλληψη στις παγίδες μέσα στην επιφάνεια όπου γίνεται η καταπολέμηση με φερομόνες, αυτό δεν είναι αρκετό για να αξιολογηθεί θετικά η αποτελεσματικότητα της φερομόνης. Για να υπάρχει βεβαιότητα μιας καλής άμυνας της καλλιέργειας έναντι της καρπόκαψας είναι απαραίτητο να γίνονται και οπτικοί έλεγχοι.
β.Οπτικός έλεγχος των προσβολών: οι έλεγχοι αυτοί πρέπει να γίνονται αμέσως μετά την γέννηση των πρώτων προνυμφών, επαναλαμβάνοντας την εξέταση ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Για να εκτελούνται οι έλεγχοι τις κατάλληλες χρονικές στιγμές, μπορεί να γίνεται χρήση των συλλήψεων που επιτυγχάνονται στις παγίδες που βρίσκονται εκτός του αγροτεμαχίου στο οποίο εφαρμόζεται η μέθοδος της γενετήσιας σύγχυσης.
5.Πως διαπιστώνεται η προσβολή: Πρέπει να ελέγχεται ολόκληρη η επιφάνεια με τη διενέργεια τεσσάρων δειγματοληψιών ανά 10 στρέμματα. Για κάθε δειγματοληψία πρέπει να ελέγχονται 150-250 καρποί. Όταν υπάρχουν περισσότερες της μίας ποικιλίες, πρέπει να γίνονται μία ή και περισσότερες δειγματοληψίες ανά ποικιλία.
Το εγκεκριμένο Έντυπο Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (GEP) παρουσιάζεται στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας.
Στις περιπτώσεις στις οποίες η αρχική πυκνότητα των πληθυσμών δεν είναι γνωστή, ή όπου την προηγούμενη χρονιά δεν επιτεύχθηκε ικανοποιητικός έλεγχος του εντόμου, είναι απαραίτητο να γίνει και εφαρμογή εγκεκριμένου εντομοκτόνου για την καταπολέμηση της πρώτης γενεάς.
Διατηρείται στην αρχική απαραβίαστη συσκευασία του, σε θερμοκρασίες κάτω των 5°C. Σε αυτές τις συνθήκες παραμένει σταθερό για 2 χρόνια από την ημερομηνία παρασκευής του.
Φυτοτοξικότητα:
Δεν είναι φυτοτοξικό στις συνιστώμενες καλλιέργειες και δόσεις εφαρμογής.
Διαβάστε τον τρόπο εφαρμογής της Φερομόνης

Συσκευασία:
-Είδος-Μέγεθος-Υλικό:
-Πλαστική σακούλα που εμπεριέχει: Αμπούλες (εξατμιστήρες) δυο θαλάμων 252 αμπούλες. Αμπούλα πλαστική: Ethylene vinylacetate copolymer.
-Πλαστική σακούλα που εμπεριέχει: Αμπούλες (εξατμιστήρες) δυο θαλάμων 50 αμπούλες. Αμπούλα πλαστική: Ethylene vinylacetate copolymer.

Αναλυτικές πληροφορίες για το σκεύασμα απο το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης (minagric.gr)

Τύπος έγκρισης: Νέα έγκριση (ZRMS) (άρθρο 33)
Λήξη έγκρισης: 31/08/2023
Κωδικός Φυτοτοξικότητας: GHS07

Επιστροφή στην αναζήτηση