Η αγριομαργαρίτα (Chrysanthemum spp.) είναι ετήσιο ή διετές ποώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια Asteraceae, γνωστή για τα χαρακτηριστικά άνθη της σε αποχρώσεις λευκού ή κίτρινου, που θυμίζουν μικρούς ήλιους. Περιλαμβάνει είδη όπως Chrysanthemum segetum (αγριομαργαρίτα των αγρών), Chrysanthemum coronarium (μαργαρίτα) και Chrysanthemum myconis (μαργαρίτα Μυκόνου).
Προέλευση και εξάπλωση:
🔹 Ιθαγενή κυρίως στη Μεσόγειο και τη Δυτική Ασία.
🔹 Εξαπλωμένα σε πολλές περιοχές του κόσμου, τόσο καλλιεργούμενα όσο και αυτοφυή.
Χαρακτηριστικά:
🔹 Ύψος φυτού: 20–80 cm.
🔹 Φύλλα λοβωτά ή πτεροσχιδή, πράσινα έως ανοιχτοπράσινα.
🔹 Άνθη μεγάλα, εντυπωσιακά, με κίτρινο δίσκο και λευκά ή κίτρινα πέταλα, που ανθίζουν από την άνοιξη έως το καλοκαίρι.
🔹 Προσαρμόζεται σε ποικιλία εδαφών, προτιμώντας όμως ηλιόλουστες θέσεις και καλά στραγγιζόμενα εδάφη.
Συμπεριφορά ως ζιζάνιο:
🔹 Ορισμένα είδη, όπως το C. segetum, εμφανίζονται σε καλλιεργημένα χωράφια και ανταγωνίζονται τις καλλιέργειες για νερό και θρεπτικά.
🔹 Η εξάπλωση γίνεται κυρίως με σπόρους που παραμένουν στο έδαφος για χρόνια.
Χρήσεις:
🔹 Καλλωπιστική χρήση σε κήπους και παρτέρια.
🔹 Ορισμένα είδη, όπως το C. coronarium, χρησιμοποιούνται και στη γαστρονομία, κυρίως σε ασιακές κουζίνες.
Προέλευση και εξάπλωση:
🔹 Ιθαγενή κυρίως στη Μεσόγειο και τη Δυτική Ασία.
🔹 Εξαπλωμένα σε πολλές περιοχές του κόσμου, τόσο καλλιεργούμενα όσο και αυτοφυή.
Χαρακτηριστικά:
🔹 Ύψος φυτού: 20–80 cm.
🔹 Φύλλα λοβωτά ή πτεροσχιδή, πράσινα έως ανοιχτοπράσινα.
🔹 Άνθη μεγάλα, εντυπωσιακά, με κίτρινο δίσκο και λευκά ή κίτρινα πέταλα, που ανθίζουν από την άνοιξη έως το καλοκαίρι.
🔹 Προσαρμόζεται σε ποικιλία εδαφών, προτιμώντας όμως ηλιόλουστες θέσεις και καλά στραγγιζόμενα εδάφη.
Συμπεριφορά ως ζιζάνιο:
🔹 Ορισμένα είδη, όπως το C. segetum, εμφανίζονται σε καλλιεργημένα χωράφια και ανταγωνίζονται τις καλλιέργειες για νερό και θρεπτικά.
🔹 Η εξάπλωση γίνεται κυρίως με σπόρους που παραμένουν στο έδαφος για χρόνια.
Χρήσεις:
🔹 Καλλωπιστική χρήση σε κήπους και παρτέρια.
🔹 Ορισμένα είδη, όπως το C. coronarium, χρησιμοποιούνται και στη γαστρονομία, κυρίως σε ασιακές κουζίνες.
Εμφάνιση περισσότερων για το ζιζάνιο