Το Rhizopertha dominica (σκαθάρι του ρυζιού) είναι ένα κοσμοπολίτικο έντομο της οικογένειας Bostrichidae, που ανήκει στα σκαθάρια. Είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα και καταστροφικά παράσιτα των αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων, ιδιαίτερα των δημητριακών.
Προσβάλλει κυρίως αποθηκευμένα προϊόντα, όπως: Σιτάρι, Κριθάρι, Σόργο, Ρύζι, Καλαμπόκι, Σπόρους (διαφόρων ειδών), Αποξηραμένα φρούτα κτλ
Βιολογία:
• Οι ενήλικες είναι μικρά, κυλινδρικά σκαθάρια (2–3 mm)
• Οι προνύμφες αναπτύσσονται μέσα στους σπόρους, όπου και τρέφονται
• Ολόκληρος ο κύκλος ζωής μπορεί να ολοκληρωθεί εντός 25–60 ημερών, ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία
• Ικανότητα αναπαραγωγής όλο το χρόνο σε θερμές αποθήκες
Οι ζημιές οφείλονται:
• Στην κατανάλωση του εσωτερικού του σπόρου, μειώνοντας τη θρεπτική του αξία και την ικανότητα βλάστησης
• Στη σκόνη και τα υπολείμματα που αφήνουν, τα οποία υποβαθμίζουν την ποιότητα του προϊόντος
• Στην προσέλκυση δευτερογενών παρασίτων και στην αύξηση της θερμοκρασίας της μάζας του σιτηρού, λόγω αναπνοής
• Η προσβολή μπορεί να είναι ολοκληρωτικά καταστροφική, ιδίως αν δεν υπάρχουν κατάλληλα μέτρα αποθήκευσης
Οικονομική σημασία:
• Το Rhizopertha dominica αποτελεί έναν από τους βασικότερους εχθρούς των αποθηκών σιτηρών παγκοσμίως
Η αντιμετώπισή του βασίζεται:
• Στη σωστή υγιεινή των αποθηκών
• Στη χρήση φυτοπροστατευτικών μέσων
• Στη θερμική ή αεροστεγή επεξεργασία των αποθηκευμένων προϊόντων
Προσβάλλει κυρίως αποθηκευμένα προϊόντα, όπως: Σιτάρι, Κριθάρι, Σόργο, Ρύζι, Καλαμπόκι, Σπόρους (διαφόρων ειδών), Αποξηραμένα φρούτα κτλ
Βιολογία:
• Οι ενήλικες είναι μικρά, κυλινδρικά σκαθάρια (2–3 mm)
• Οι προνύμφες αναπτύσσονται μέσα στους σπόρους, όπου και τρέφονται
• Ολόκληρος ο κύκλος ζωής μπορεί να ολοκληρωθεί εντός 25–60 ημερών, ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία
• Ικανότητα αναπαραγωγής όλο το χρόνο σε θερμές αποθήκες
Οι ζημιές οφείλονται:
• Στην κατανάλωση του εσωτερικού του σπόρου, μειώνοντας τη θρεπτική του αξία και την ικανότητα βλάστησης
• Στη σκόνη και τα υπολείμματα που αφήνουν, τα οποία υποβαθμίζουν την ποιότητα του προϊόντος
• Στην προσέλκυση δευτερογενών παρασίτων και στην αύξηση της θερμοκρασίας της μάζας του σιτηρού, λόγω αναπνοής
• Η προσβολή μπορεί να είναι ολοκληρωτικά καταστροφική, ιδίως αν δεν υπάρχουν κατάλληλα μέτρα αποθήκευσης
Οικονομική σημασία:
• Το Rhizopertha dominica αποτελεί έναν από τους βασικότερους εχθρούς των αποθηκών σιτηρών παγκοσμίως
Η αντιμετώπισή του βασίζεται:
• Στη σωστή υγιεινή των αποθηκών
• Στη χρήση φυτοπροστατευτικών μέσων
• Στη θερμική ή αεροστεγή επεξεργασία των αποθηκευμένων προϊόντων