Το
κάλιο προσλαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες από το καλαμπόκι. Επειδή όμως στο καλαμπόκι το κάλιο συσσωρεύεται στα φύλλα και τα στελέχη, τελικά επιστρέφει στο χωράφι, εκτός εάν το προϊόν πάει για ενσίρωση. Προσδίδει αντοχή στα φυτά, καλό γέμισμα του σπάδικα και τελικά αύξηση στην παραγωγή. Οι απαιτήσεις αυτού του αραβόσιτου σε κάλιο είναι μεγάλες, ανάλογες με εκείνες του αζώτου. Η πορεία απορρόφησης του καλίου διαφέρει από τις πορείες του αζώτου και του φωσφόρου.
H τροφοπενία καλίου προκαλεί κιτρίνισμα της περιφέρειας των φύλλων που ξεκινά από τις άκρες, πρώτα στα κατώτερα φύλλα. Οι ιστοί αποκτούν στη συνέχεια καστανό χρώμα και ξεραίνονται.