Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Οδηγός καλλιέργειας

ΚΥΜΙΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Κύμινο: Καλλιέργεια και ευεργετικές ιδιότητες

Κύμινο (Cuminum cyminum)  Οικογένεια: Apiaceae 
 
 
Περιγραφή-ΚλίμαΈδαφος
Το κύμινο είναι ο αποξηραμένος σπόρος του φυτού Κούμινον το κύμινον (Cuminum cyminum), μέλους της οικογένειας του μαϊντανού.
Είναι ετήσιο, ποώδες και μικρού μεγέθους φυτό. Τα φύλλα του είναι πολυσχιδή και τα άνθη λευκά ή ρόδινα. Οι αποξηραμένοι καρποί είναι λεπτοί, επιμήκεις, ωοειδείς, καστανοκίτρινοι με βαρύ άρωμα. 
Ευδοκιμεί σε περιοχές με πολύ ήπιο κλίμα (νότιες και νοτιοδυτικές) με αμμοπηλώδη και καλώς αποστραγγιζόμενα εδάφη μέσης ή μεγάλης γονιμότητας.  
Παλαιότερα καλλιεργήθηκε σε περιορισμένη έκταση στη Χίο. 
Το κύμινο είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και είναι τροπική ή ημι-τροπική καλλιέργεια.
 
 
Χρήσεις
Χρησιμοποιείται ως καρύκευμα. 
Θεωρείται σαν ευστόμαχο, αντιδιαρροϊκό και εναντίον της δυσεντερίας.  
Είναι παγκοσμίως δημοφιλές και αποτελεί βασικό άρτυμα σε πολλές κουζίνες, ιδιαίτερα στις κουζίνες της Νότιας Ασίας, της Βόρειας Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Το κύμινο μπορεί να βρεθεί σε ορισμένα τυριά, όπως το τυρί Leyden και σε ορισμένα παραδοσιακά ψωμιά από τη Γαλλία.
Στην Κύπρο, το χρησιμοποιούν, όπως χρησιμοποιούμε εμείς το πιπέρι.
 

 
Τρόπος πολλαπλασιασμού 
Με σπόρο στα πεταχτά (με το χέρι) 
Σε γραμμές (με μηχανές). 
 
Εποχή φύτευσης και σποράς
Σην άνοιξη σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 40-50εκ. σε καλά προετοιμασμένο χωράφι (στο ρώγο).
Απαιτούμενη ποσότητα 1.5 κιλά με το χέρι και 0.5-1.0 κιλό με μηχανή σποράς.
Καλλιεργητικές φροντίδες: απαραίτητη η πλήρης καταστροφή των ζιζανίων (σκαλίσματα, βοτανίσματα, ζιζανιοκτονία). 
Tα ποτίσματα τον Ιούνιο, Ιούλιο ευνοούν την καλλιέργεια (3-4 ποτίσματα είναι αρκετά). 
Το Μεσογειακό κλίμα είναι το πλέον κατάλληλο για την ανάπτυξη του· καθώς το κύμινο απαιτεί ένα μέτρια δροσερό και ξηρό κλίμα.[1]
Σπέρνεται κάθε χρόνο Γενάρη ή Φλεβάρη, σε κατεβασιές ή σε δυνατές αμμούδες και ωριμάζει Μάιο - Ιούνιο.[4]
 
Σπορά κύμινου
Το χωράφι που θα σπείρουμε το κύμινο δεν πρέπει να βγάζει πολλά χορτάρια, ούτε να το σκιάζουν δένδρα. Οργώνεται τρεις φορές βαθιά είσαι με μια πιθαμή και στο τρίτο όργωμα το σβαρνίζουμε καλά με σιδερόσβαρνα για να ισιώσει και να τριφτούνε καλά τα χώματα. Κατόπιν σπέρνουμε το κύμινο στα πεταχτά.[4]
Όταν το κύμινο μεγαλώσει λίγο το βοτανίζουμε και τα’ αργεύουμε - επειδή φουντώνει, αφήνοντας από ρίζα σε ρίζα ίσαμε μια πιθαμή απόσταση ή και παραπάνω - κατά τη δύναμη του χωραφιού - και του κάνουμε όσο μπορούμε περισσότερα σκαλίσματα, για να το δυναμώσουμε. Το κύμινο ψηλώνει μέχρι τρεις πιθαμές (30 εκατοστά), δηλαδή γίνεται λίγο πιο χαμηλό από το γλυκάνισο. Δεν θερίζεται, αλλά ξεριζώνεται λιγάκι αγουρωπό για να μη τινάζεται και να έχει κιόλας ξανθό χρώμα πού προτιμά το εμπόριο.[4]

Συγκομιδή
100-120 ημέρες από την σπορά συνήθως συλλέγεται όταν αρχίζει η ξήρανση των φυτών.  
Θερίζονται, αφήνονται για ξήρανση και στη συνέχεια αλωνίζονται
 
Αποδόσεις
Η παραγωγή σε καρπό ανέρχεται σε 50-100 κιλά/στρέμμα.
 
 
Πηγές και Βιβλιογραφία:
[1] Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, Γενική δ/νση Φυτικής Παραγωγής.

[2] Νίκος Δ.Πλατής (2003). «Κύμινο (Μπαχ. Εφαρμ.)». Μπαχαρικό Λεξικό. Ελλάδα: Εκδόσεις Κέδρος Α.Ε., σελ. 229. ISBN 960-04-2303-2.
[3] E. V. Divakara Sastry, Muthuswamy Anandaraj. «Cumin, Fennel and Fenugreek». SOILS, PLANT GROWTH AND CROP PRODUCTION. Encyclopedia of Life  Support Systems (EOLSS). Ανακτήθηκε στις 29 November 2013.
[4] 23 Πλουτοφόρα φυτά-Αλέξανδρου Ν. Γεωργακόπουλου-Εν Αθήναις 1930 - ftiaxno.gr