Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Για να δείτε περισσοτερες πληροφοριες για το κάθε λίπασμα, δημιουργήσετε μια συνδρομή.

Η σωστή αποθήκευση πατάτας ώστε να μην σαπίζει και να μην βγάζει φύτρες

Οι ασθένειες που προσβάλουν την πατάτα κατά την αποθήκευση είναι κυρίως ο περονόσπορος και η αλτερνάρια. Η παρουσία των ασθενειών στην καλλιέργεια εκθέτει σε κίνδυνο μόλυνσης τους κονδύλους πριν και κατά την εξαγωγή τους, η οποία θα εκδηλωθεί κυρίως κατά την αποθήκευση.
Αλλά ο πιο μεγάλος κίνδυνος κατά την αποθήκευση είναι η προσβολές από προνύμφες έντομων (κάμπια της φθοριμαίας).

Συγκομιδή

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η εποχή και ο τρόπος συγκομιδής, καθώς και η προστασία των φυτών από μολύνσεις. Η παρουσία των ασθενειών στην καλλιέργεια εκθέτει σε κίνδυνο μόλυνσης τους κονδύλους πριν και κατά την εξαγωγή τους, η οποία θα εκδηλωθεί κυρίως κατά την αποθήκευση.
  • Είναι πολύ σημαντικό οι κόνδυλοι να συγκομίζονται νωρίς.
  • Η συγκομιδή να γίνεται μετά την ξήρανση του υπέργειου μέρους των φυτών είτε με φυσικό τρόπο (φυσιολογική γήρανση) είτε με τεχνητό (εφαρμογή ζιζανιοκτόνου).
    Το μέτρο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη φθινοπωρινή καλλιέργεια και για τις καλλιέργειες που έχει εκδηλωθεί ο περονόσπορος.
    Επί των προσβεβλημένων φυτικών ιστών από περονόσπορο, σχηματίζονται σπόρια που μπορούν να μολύνουν τους κονδύλους κατά την εξαγωγή τους και να εκδηλωθούν προσβολές κατά την αποθήκευση.
  • Η συγκομιδή να γίνεται περίπου 10-15 ημέρες μετά την ξήρανση του υπέργειου μέρους των φυτών.
    Είναι το χρονικό διάστημα μετά από την ξήρανση που χρειάζονται οι κόνδυλοι για να «ψηθεί η φλούδα». Η επιδερμίδα των κονδύλων δεν αποκολλάται εύκολα και αυξάνει η ανθεκτικότητα στις ασθένειες. Η Παραμονή στο έδαφος των ώριμων κονδύλων για μεγαλύτερο διάστημα και υπό συνθήκες αυξημένης εδαφικής υγρασίας τους καθιστά ευαίσθητους σε σήψεις.
  • Η συγκομιδή να γίνεται με ξηρό καιρό και να ακολουθεί προσεκτική διαλογή των υγιών από τους ασθενείς - τραυματισμένους κονδύλους, οι οποίοι πρέπει να καταστρέφονται αμέσως, μαζί με τα υπολείμματα της καλλιέργειας. [1]


Τρόποι Αποθήκευσης

Γενικά: Η καλή συντήρηση των συγκοµισθέντων κονδύλων, εξαρτάται από την φυσική τους κατάστασή και από τις συνθήκες διατήρησης τους. Οι πατάτες θα πρέπει να είναι τελείως ώριμες και απαλλαγμένες από ασθένειες, κτυπήματα και πληγές, ώστε να μπορούν να αποθηκευτούν για αρκετά µακρύ χρονικό διάστηµα.

Πραγματοποιήστε ενδελεχή διαλογή των προσβεβλημένων κονδύλων από το έντομο φθοριμαία ή τραυματισμένων κονδύλων πριν την αποθήκευση.[3]
  • Διατήρηση σε σωρούς. Η μέθοδος αυτή δεν εφαρμόζεται, πάρα μόνο σε πολύ λίγες περιπτώσεις. Ο χώρος του χωραφιού καθαρίζεται και ισοπεδώνεται, ακολουθεί ελαφρό σκόνισμα του εδάφους, με ένα εντομοκτόνο και στη συνέχεια οι κονδυλοι τοποθετούνται σε σωρούς. Ακολουθεί το σκόνισμα ολόκληρου του σωρού με εγκεκριμένο εντομοκτόνο και ο σωρός σκεπάζεται.
  • Διατήρηση σε αποθήκες. Μετά τη συγκοµιδή οι κόνδυλοι τοποθετούνται σε σκοτεινές αποθήκες χύµα σκεπασµένοι µε λινάτσες, µε σταθερή θερµοκρασία γύρω στους 5-10oC, µε καλό αερισµό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αποτρέπεται σε µεγάλο βαθµό και η βλάστηση των κονδύλων, οι οποίοι κανονικά εξέρχονται από το λήθαργο δύο µήνες περίπου µετά τη συγκοµιδή τους. Για να αποφευχθεί η είσοδος παθογόνων µυκήτων, µέσω τραυµάτων που έχουν δηµιουργηθεί στους κονδύλους κατά τη συλλογή τους, θα πρέπει να παραµείνουν για 10-15 µέρες σε θερµοκρασία 10-15oC και σχετική υγρασία 90% για να επουλωθούν οι πληγές και ταυτόχρονα να µειωθεί η απώλεια νερού της σάρκας τους. Οι κόνδυλοι παραµένουν στους χώρους αποθήκευσης έως ότου ζητηθούν από την αγορά.[3]
  • Διατήρηση σε ψυκτικούς θαλάμους. Είναι η πλέον διαδεδομένη μέθοδος, λόγο του ότι δεν απαιτείται η χρήση εντομοκτόνων, οι πατάτες διατηρούνται καλύτερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με άριστες συνθήκες θερμοκρασίας, σχετικής υγρασίας, διοξειδίου του άνθρακα και οξυγόνου, οι πατάτες είναι δυνατό να διατηρηθούν σε ψυκτικούς θαλάμους μέχρι και 7 μήνες. Οι πατάτες που προορίζονται για αποθήκευση σε ψυκτικούς θαλάμους πρέπει να είναι ώριμες, στεγνές και να έχουν επουλωμένες τις τομές ή πληγές τους.[3]

Οι κατάλληλες θερμοκρασίες μακροχρόνιας διατήρησης του πατατόσπορου είναι 3 - 4oC (όχι κάτω των 2oC), των πατατών για τηγάνισmα 6 - 8oC, για "τσιπς" 9 - 12oC και για βραστές 4 - 5oC.



Εντομοκτόνα

Σκονίζετε κάθε 20 - 30 μέρες με βιολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουρηγγιάς (bacillus thuringiensis) πάνω από κάθε στρώση με πατάτες, καθώς και σε μια ζώνη τουλάχιστον ένα μέτρο γύρω από τα τελάρα. Τα σκευάσματα του βάκιλου Θουριγγίας είναι μικροοργανισμοί (βακτήρια) που κατατρώγουν τις κάμπιες της φθοριμαίας που προσβάλλουν τις πατάτες κατά την αποθήκευση τους.[4] O βακιλός μπορει να συνδυαστεί με ασβεστη (σκόνη άσβηστου ασβέστη) για ακόμα καλύτερο σκόνισμα, καθώς βοηθά στην απομάκρυνση του ενήλικου εντόμου της φθοριμαίας.


Σωστή αποθήκευση στο σπίτι

Οι πατάτες δεν αποθηκεύονται πότε στο ψυγείο. Αυτό κάνει το άμυλο να μετατραπεί σε γλυκόζη και στη συνέχεια σε μία κηρώδη υφή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Οι πάτατες για να διατηρηθούν φρέσκιες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρεπει να αποθηκευθούν σε ξηρό, δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Η αποθήκευσή τους σε χάρτινη σακούλα (με διπλωμένη σε ρολό την κορυφή), είναι ιδανική και δε θα χρειαστεί να ανοίξετε τρύπες, αφού η χάρτινη σακούλα αναπνέει. Επίσης μπορείτε να τις αποθηκεύσετε σε ένα ψάθινο καλάθι μακριά από το φως. Εάν πάλι κάποιο μέρος που να τα συνδιάζει όλα αυτά, τότε απλά φυλάξτε τις σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από φως.

Συμβουλή: Μην τοποθετείτε τις πατάτες σε απευθείας επαφή με το τσιμέντο.

Ο μύθος: Κυκλοφορεί στο internet ότι εάν τοποθετήσεις ένα μήλο μαζί με τις πατάτες, τότε αυτό θα επιβραδύνει την ωρίμανσή του. Στην πραγματικότητα το μήλο επιταχύνει την ωρίμανση της πατάτας διότι εκλύεται αιθυλένιο. [2]




Πηγές και βιβλιογραφεία
[1] ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤHN ΠΑΤΑΤΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
[2] Σωστή αποθήκευση πατάτας ώστε να μη βγάζει φύτρες -tospitakimou.gr
[3] Βιολογική καλλιέργεια πατάτας στην Κρήτη, πτυχιακή μελέτη της φοιτήτριας Μπαμιεδάκη Μαρία, Ηράκλειο 2005
[4] Μαζεύουμε και αποθηκεύουμε τις πατάτες - bostanistas.gr 
[5] Βιβλιοθήκη της γυναικός-Έτος Α’ Βιβλίον 9ον-Πως διατηρούνται τα τρόφιμα-Εν Αθήναις-189 -  ftiaxno.gr
[6] Τρόποι αποθήκευσης πατάτας - back-to-nature.gr