Συμπτώματα: H έλλειψη ασβεστίου προκαλεί
'ξηρή σήψη' της κορυφής του καρπού
(Blossom End Rot), υποβαθμίζετε η ποιότητα και ο χρόνος συντήρησης μειώνεται. Οι καρποί αποκτούν μια σκοτεινή, βυθισμένη ζώνη στο τέλος του ώριμου φρούτου. Η ζώνη αυτή απότομα οριοθετείται έναντι του καρπού. Οι καρποί ωριμάζουν πρόωρα και δεν είναι εμπορεύσιμοι.
Επιδεινώνεται από:
α) Όξινα εδάφη.
β) Αμμώδη ή ελαφρά εδάφη (έκπλυση).
γ) Όξινα εδάφη με μεγάλη ποσότητα τύρφης.
δ) Εδάφη πλούσια σε νάτριο.
ε) Εδάφη πλούσια σε αλουμίνιο.
στ) συνθήκες ξηρασίας.
ζ) Υπερβολική λίπανση (κυρίως διαφυλική) σε άζωτο ή κάλιο.
η) Μεγάλοι καρποί.
Αντιμετώπιση:
Έλεγχος για χαμηλή συγκέντρωση Ca, έλεγχος για υψηλά επίπεδα αλάτων και ανταγωνιστικά με Ca κατιόντα (K, Mg, NH4).
Η άρδευση να γίνεται αργά το απόγευμα - το υπόστρωμα να έχει υγρασία τη νύχτα.
Μείωση του ρυθμού αύξησης των καρπών
Μείωση της θερμοκρασίας ημέρας ιδιαίτερα σε συνδυασμό με υψηλή e.c. (>4-5 mS/cm)