Τα συμπτώματα της τροφοπενίας αζώτου εμφανίζονται πρώτα στα εξωτερικά φύλλα όπου κιτρινίζουν (Κιτρίνισμα παλαιών φύλλων), σε ποικιλίες με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες τα φύλλα εμφανίζουν μωβ απόχρωση. Όταν έχουμε έλλειψη αζώτου τα κεφάλια γίνονται μικρότερα και ελαφρύτερα. Παρατηρείτε συνήθος σε εδάφη φτωχά σε οργανική ουσία.
Θεραπεία:
Για βιολογική καλλιέργεια: συνιστάται η προσθήκη χλωρής λίπανσης ή και κομπόστας/κοπριάς.
Για συμβατική καλλιέργεια: Με την εμφάνιση τροφοπενίας σε άζωτο κάνουμε επιφανειακές εφαρμογές με αζωτούχα λιπάσματα ή προσθήκη χλωρής λίπανσης.
Λίπανση: Το λάχανο είναι απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία, ιδιαίτερα σε άζωτο και κάλιο. Είναι επίσης απαραίτητο να υπάρχουν τα στοιχεία σε σχετική ισορροπία γιατί είναι γνωστό ότι περίσσεια του αζώτου ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κακή ποιότητα, τη μικρή διατηρησιμότητα και το σκάσιμο του λάχανου.
Γενικά συνιστάται: Η σχέση αζώτου/κάλιο 1:1,5 και αζώτου/φωσφόρο 1:0,5 ή 1:0,4.
Είναι σημαντικό το έδαφος να είναι εφοδιασμένο με οργανική ουσία. Για να καλύψουμε τις ανάγκες σε άζωτο σε όλη την βλαστική περίοδο θα πρέπει να γίνονται τακτικές λιπάνσεις (βασική και επιφανειακή) με 5 - 20 kg N ανα στρέμμα σύμφωνα με την εδαφοανάλυση και την παραγωγή που θέλουμε να επιτύχουμε. Καλό ειναι προσθέσουμε κοπριά, κομπόστ ή άλλη μορφή οργανικής ουσίας.