Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Ανοιξιάτικες προσβολές

ΑΜΠΕΛΙ: Επιτραπέζιες Ποικιλίες

Για να δείτε περισσοτερες πληροφοριες για το κάθε λίπασμα, δημιουργήσετε μια συνδρομή.

Αμπέλι: Ανοιξιάτικες προσβολέςΠερονόσπορος

Διαπιστώσεις πρωτογενών μολύνσεων:
Ο περονόσπορος χρειάζεται πράσινο φύλλωμα για να μολύνει και όσο μικρότερο είναι το φύλλωμα τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος για προσβολές.
Προσβάλλει όλα τα πράσινα μέρη του φυτού. Τα φύλλα μπορούν να προσβληθούν από το ξεδίπλωμα τους από τον βλαστό μέχρι αργά το φθινόπωρο με μεγαλύτερη ευαισθησία όταν είναι νεαρά.


Συστάσεις:
Όταν τα αμπέλια δεν είναι επαρκώς προστατευμένα πριν από τη βροχή, αναμένονται μεμονωμένες κηλίδες ελαίου μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες μετά από βροχή. Σε περιοχές που η ασθένεια εμφανίζεται συχνά και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ευαίσθητες ποικιλίες και κυρίως στα αμπέλια που βρίσκονται σε υγρές και χαμηλές τοποθεσίες, όπου συνήθως ενδημεί ο περονόσπορος, προτείνεται ένας προληπτικός ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο όταν η βλάστηση έχει μήκος 8-15 εκ (στάδιο E). Ο ψεκασμός αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός, διότι σε περίπτωση που οι πρωτογενείς μολύνσεις δεν καταπολεμηθούν αποτελεσματικά και εφόσον επικρατήσουν το επόμενο διάστημα συνθήκες περονοσπόρου, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμφανιστεί επιδημία της ασθένειας αργότερα, τον Μάιο ή στις αρχές Ιουνίου.

Επίσης, συνιστάται συστηματική παρακολούθηση των αμπελιών για έγκαιρη διαπίστωση των αρχικών κηλίδων. Εάν εμφανιστούν κηλίδες ελαίου, να εφαρμοστεί προληπτικός ψεκασμός όσο το δυνατόν πριν από την επόμενη εκδήλωση βροχής που μπορεί να προκαλέσει πρωτογενείς ή δευτερογενείς μολύνσεις. Σε περίπτωση που εκδηλωθούν βροχές σε απροστάτευτο αμπελώνα, να εφαρμοστούν άμεσα μυκητοκτόνα με θεραπευτική δράση.


Φόμοψη

Ζημιές: Προσβάλλει την ετήσια βλάστηση και διατηρείται στο παλιό ξύλο. Τα φυτά αποδυναμώνονται, η παραγωγή σταδιακά μειώνεται, το κλάδεμα του επόμενου έτους δυσχεραίνεται. Μακροπρόθεσμα τμήματα ή και ολόκληρα πρέμνα νεκρώνονται.
 

Η βροχοπτώσεις ευνοούν την φόμοψη, στα αμπέλια όμως που προϋπάρχει η ασθένεια (που έχουν ιστορικό με φόμοψη) και βρίσκονται στα ευαίσθητα βλαστικά στάδια (C – D - E), μήκος βλάστησης 2 – 10 εκ ο κίνδυνος νέων μολύνσεων είναι αυξημένος εφοσον υπάρξουν βροχοπτώσεις .
  • Η αντιμετώπιση είναι προληπτική και γίνεται πριν από την βροχή.
  • Οι ψεκασμοί πριν ή μετά από τα ευαίσθητα στάδια είναι άστοχοι και άσκοποι.


Ωίδιο

Γενικές πληροφορίες: Προσβάλλει όλα τα πράσινα φυτικά όργανα (φύλλα, σταφύλια, βλαστούς). Η παρουσία του γίνεται εύκολα αντιληπτή αφού τα προσβεβλημένα μέρη μοιάζουν σκονισμένα.
Τα μολύσματα βρίσκονται μέσα στα μάτια και προσβάλλουν τη νέα βλάστηση από το ξεκίνημά της.


Οδηγίες:
Η προστασία ξεκινά προληπτικά όταν το μήκος της βλάστησης είναι 5 – 6 εκ. (πρώτα φύλλα, στάδιο Ε).
Καλλιεργητικά μέτρα: Αφαίρεση και καταστροφή των πρώτων μολυσμένων βλαστών (πρώιμες προσβολές), οι οποίοι συνήθως γίνονται εύκολα αντιληπτοί 3 - 4 εβδομάδες μετά την έκπτυξη. Οι προσβεβλημένοι βλαστοί διατηρούν μολύσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα που διασπείρονται σε όλο το αμπέλι.


Ακάρεα

Γενικές πληροφορίες - Οδηγίες:
  • Η επέμβαση για το ωίδιο στα πρώτα φύλλα με βρέξιμο θειάφι αντιμετωπίζει και τα ακάρεα της φυλής των ματιών. 
  • Η Προστασία αφορά την επόμενη χρονιά και γίνεται με καλή διαβροχή μόνο νωρίς την άνοιξη: όταν η βλάστηση έχει μήκος 5-10 εκ. (πρώτα φύλλα, στάδιο Ε) και μέχρι 3 – 4 εβδομάδες αργότερα. 

 
Πηγές και βιβλιογραφία:
[1] Γεωργικες προειδοποιησεις: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, Πληροφορίες: Νίκος Ι. Μπαγκής
[2] Γεωργικες προειδοποιησεις: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ, ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΧΑΪΑΣ,Νο 3 / 9-04-2019, Πληροφορίες: Πέττας Νίκος, Γεωπόνος PhD / MBA / MSc